Η Ρουάντα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών βουλευτών παγκοσμίως, σύμφωνα με κατάλογο που καταρτίστηκε από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση.
Σύμφωνα με τη Διακοινοβουλευτική Ένωση, το μερίδιο των γυναικών εκπροσώπων στην κάτω βουλή της Ρουάντα ήταν 61,3% τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η βάναυση γενοκτονία της χώρας το 1994 άφησε έναν πληθυσμό που ήταν 60-70% γυναίκες.
Η Ρουάντα αναγκάστηκε να εφαρμόσει σαρωτικές αλλαγές και να ανοίξει την κοινωνία στις γυναίκες, μέρος της οποίας περιελάμβανε μια ποσόστωση που όριζε ότι οι γυναίκες κατέχουν το 30% των πολιτικών εδρών.
Η Κούβα κατέχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό γυναικών στο κοινοβούλιό της με 53.4%, ακολουθούμενη από τη Νικαράγουα με 50.6%.
Ακριβώς το 50% του Ομοσπονδιακού Εθνικού Συμβουλίου των ΗΑΕ και της Κάτω Βουλής του Μεξικού είναι γυναίκες. Και οι τρεις τελευταίες χώρες έχουν νόμους για την ισότητα των φύλων για τις εθνικές τους συνελεύσεις, ενώ η Κούβα χρησιμοποιεί ανεπίσημα θετικά σχέδια δράσης σε όλο το μονοκομματικό κρατικό σύστημα της.
Η Νέα Ζηλανδία με 49,2% βρίσκεται στην 6η θέση. Χρησιμοποιεί ένα σύστημα που ονομάζεται αναλογική αντιπροσώπευση μεικτών μελών (MMP), στο οποίο οι ψηφοφόροι επιλέγουν τους εκπροσώπους τους ανά περιφέρεια, αλλά και ψηφίζουν για ένα πολιτικό κόμμα.
Το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το Εργατικό Κόμμα, που κατέχει επί του παρόντος το 54% των εδρών στο κοινοβούλιο, έχει θεσπίσει ένα σύστημα εθελοντικών ποσοστώσεων που διασφαλίζει ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών στο νομοθετικό σώμα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση με μόλις 21%. Από τους 300 Βουλευτές οι 63 είναι γυναίκες.
Η Διακοινοβουλευτική Ένωση είναι ο παγκόσμιος οργανισμός των Κοινοβουλίων. Ιδρύθηκε το 1889 με πρωτοβουλία δύο βουλευτών, υπερασπιστών της ειρήνης, του Άγγλου Ράνταλ Κρέμερ και του Γάλλου Φρεντερίκ Πασί. Αριθμεί 179 χώρες-μέλη και 12 συνδεδεμένα μέλη (χωρίς δικαίωμα ψήφου). Εδρεύει στη Γενεύη και επίσημες γλώσσες εργασίας είναι η αγγλική και η γαλλική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου