Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, ανακοίνωσε πως ώς τις 22 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει την κυβέρνησή του. Μια κυβέρνηση απόλυτα ισότιμη, με γυναίκες να καταλαμβάνουν ισάριθμα υπουργεία με τους άντρες. Αλλά η περίφημη ισότητα φύλου –την οποία τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες κυβερνήσεις επαγγέλλονται– σε αυτή την περίπτωση δεν αρκείται σε αριθμητικές παραδοχές, που άλλωστε δεν αρκούν.
«Θέλουμε η φεμινιστική οπτική να διακατέχει όλες μας τις αποφάσεις. Κι αυτή δεν είναι απλά να ενισχύσουμε –λειτουργικά και οικονομικά– κάποιους θεσμούς όπως το υπουργείο για τη Γυναίκα και την Ισότητα Φύλου, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η δράση τους. Στοχεύουμε σε μια έμφυλη οπτική που να ενσωματώνει τη γυναικεία προβληματική οριζόντια σε όλες τις πολιτικές και σε όλα τα υπουργεία, αλλά και με διαθεματικότητα. Κι αυτό σημαίνει πως αν μιλάμε για το περιβάλλον, δεν μπορεί να μη μιλάμε για τις ηγέτιδες στις κοινότητες που αγωνίζονται για τη γη τους, για μια ζωή απαλλαγμένη από μόλυνση, για το δικαίωμα στο νερό ως κοινό αγαθό. Κι αν μιλάμε για στέγη, δεν μπορεί να μη μιλάμε για το πρόβλημα των οικισμών με τα ακατάλληλα σπίτια, τον τεράστιο συνωστισμό και τις δύσκολες συνθήκες, που συμβάλλουν στην αύξηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Γι’ αυτό και σκοπεύουμε να συστήσουμε μια σχετική επιτελική υπηρεσία στον κρατικό μηχανισμό που να τα συντονίζει όλα αυτά».
Ετσι εξηγούσε η Ιρίνα Καραμάνος, ανθρωπολόγος και κοινωνική επιστημόνισσα, επικεφαλής του Φεμινιστικού Μετώπου και σύντροφος του Μπόριτς, πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.», την προσέγγιση της νέας κυβέρνησης στα ζητήματα της ισότητας φύλων, παραθέτοντας και τους βασικούς άξονες του προγράμματος που επιδιώκει να εφαρμόσει, από τον Μάρτιο που θα αναλάβει, με μέτρα που αποτελούν αισιόδοξο παράδειγμα προς μίμηση:
● Ενα Εθνικό Σύστημα Φροντίδας θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία «γιατί το παραγωγικό σύστημα δεν λαμβάνει υπόψη ότι η μη αμειβόμενη δουλειά της φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, πέφτει στις πλάτες γυναικών που δεν αμείβονται και σε πολλές περιπτώσεις μένουν απομονωμένες από τη δημόσια ζωή ακριβώς επειδή τους έχει ανατεθεί αυτή η φροντίδα. Εκτός από τη δημιουργία θέσεων τοπικών φροντιστών στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας υγείας, θα αναγνωριστούν επιπλέον τα άτομα κάτω των 60 ετών που φροντίζουν βαριά εξαρτώμενα άτομα ως εργαζόμενοι με ασφαλιστική κάλυψη.
● Η έμπρακτη αντιμετώπιση της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών θα αφορά κάθε της έκφραση: οικογενειακή, συντροφική, κοινωνική, ψηφιακή, κρατική. Περιλαμβανομένων ανάμεσα στα πολλά άλλα, της σύστασης μιας Επιτροπής Αλήθειας, Δικαιοσύνης και Αποκατάστασης για όλα τα θύματα ανδροκρατικής βίας που ασκήθηκε από το κράτος ή δημόσιους θεσμούς, ενός νόμου κατά της Βίας προς τα Παιδιά που θα περιλαμβάνει και την «εκδικητική βία», αυτή που ασκούν οι κακοποιητές στα παιδιά τους για να βλάψουν τις μητέρες, της εφαρμογής ενός προγράμματος αποκατάστασης των παιδιών της εθνότητας Μαπούτσε που έχουν υπάρξει θύματα της κρατικής βίας και μιας ειδικής Επιτροπής Καταπολέμησης της Πολιτικο-Σεξουαλικής Βίας.
● Το σύνθημα που χρόνια συνιστά βασική διεκδίκηση του γυναικείου κινήματος της Χιλής «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για να αποφασίζουμε, αντισυλληπτικά για να μην κάνουμε αμβλώσεις, νόμιμες αμβλώσεις για να μην πεθάνουμε», αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του κυβερνητικού προγράμματος. Ανάμεσα στις άλλες πολιτικές προβλέπονται: η θέσπιση της νόμιμης, ελεύθερης, ασφαλούς και δωρεάν άμβλωσης, η πρόσβαση στην αντισύλληψη και σε προϊόντα για την εμμηνορρυσία στα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας, ένας νέος νόμος για Ολόπλευρη, Συμπεριεκτική και μη Σεξιστική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, ο εκσυγχρονισμός του νόμου προστασίας από τη γυναικολογική και μαιευτική βία, η πρόσβαση στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για όλες τις διαφορετικές μορφές οικογενειών, οι οποίες άλλωστε θα αναγνωρίζονται ισότιμα με την παραδοσιακή τους έκφραση.
● Ενα Εθνικό Σχέδιο για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ώστε να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις εναντίον τους με πολιτικές πρόσβασης από την απασχόληση ώς την υγεία. Παράλληλα, η μεταρρύθμιση του νόμου περί Ταυτότητας Φύλου θα επιτρέψει σε άτομα άνω των 14 ετών να μπορεί να αλλάζουν στα δημοτολόγια το όνομα και το φύλο τους, περιλαμβανομένης της μη δυϊκής ως προς το φύλο ταυτότητας (non binary).
● Η δημιουργία ενός Δημόσιου Ταμείου Απόδοσης Διατροφής, για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της μη καταβολής της διατροφής που οφείλουν χωρισμένοι γονείς για τα παιδιά τους. Θα είναι αυτό το Ταμείο που θα πληρώνει τις χρεωστούμενες διατροφές αναλαμβάνοντας να τις διεκδικεί από τους οφειλέτες αντί να τους κυνηγούν μάταια οι γυναίκες.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση του 35χρονου Γκαμπριέλ Μπόριτς στη Χιλή, εκεί όπου τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα φύλου αντιμετωπίζονται ως θεμέλιος λίθος για την πρόοδο της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής όλων των πολιτών. Δεν είναι συμπτωματικό που, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπικές αναλύσεις, στη νίκη του συνασπισμού «Εγκρίνω Αξιοπρέπεια» του Γκαμπριέλ Μπόριτς έπαιξε καταλυτικό ρόλο η ψήφος των γυναικών: τον ψήφισε το 70% των γυναικών νεότερων των 30 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου