... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

10 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωματων


Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την ημέρα που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε, το 1948, την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR). Η UDHR είναι ένα έγγραφο ορόσημο, το οποίο διακηρύσσει τα αναφαίρετα δικαιώματα που δικαιούται ο καθένας ως άνθρωπος. Τα δικαιώματα αυτά είναι αυταπόδεικτα ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, πολιτικής ή άλλης γνώμης, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, ιδιοκτησίας, γέννησης ή άλλης κατάστασης . Διαθέσιμο σε περισσότερες από 500 γλώσσες, πρόκειται για το πιο συχνά μεταφρασμένο έγγραφο στον κόσμο.



                               

Θέμα 2021: EQUALITY – Μείωση των ανισοτήτων, προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το θέμα της φετινής Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετίζεται με την Ισότητα και το Άρθρο 1 της UDHR – “Όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα”. Οι αρχές της ισότητας και της μη διάκρισης βρίσκονται στο επίκεντρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ισότητα ευθυγραμμίζεται με την ατζέντα του 2030 και με την προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών που ορίζεται στο έγγραφο Κοινό Πλαίσιο για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω: Ισότητα και μη διακρίσεις στην καρδιά της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση και την εξεύρεση λύσεων για βαθιές μορφές διακρίσεων που έχουν επηρεάσει τα πιο ευάλωτα άτομα στις κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών, των αυτόχθονων πληθυσμών, των αφρικανικής καταγωγής, των LGBTI ατόμων, των μεταναστών και των ατόμων με αναπηρία, μεταξύ άλλων. Η ισότητα, η ένταξη και η μη διάκριση, με άλλα λόγια – μια προσέγγιση της ανάπτυξης που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα – είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι ανισότητες και να συνεχίσουμε την πορεία μας προς την υλοποίηση της ατζέντας του 2030.

  • Μια οικονομία που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να σπάσει τους κύκλους φτώχειας
  • Θεμέλιο για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο
  • Ίσες ευκαιρίες για τους νέους
  • Αντιστροφή ανισότητας και αδικιών στα εμβόλια
  • Προώθηση του δικαιώματος για υγιεινό περιβάλλον και κλιματική δικαιοσύνη
  • Πρόληψη συγκρούσεων και οικοδόμηση ανθεκτικότητας μέσω ισότητας, ένταξης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: