Οι υπηρεσίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδικάζουν ξεκάθαρα την πολιτεία του Τέξας για τον νέο σκοταδιστικό νόμο κατά των αμβλώσεων, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με το να αρνείται στις γυναίκες τον έλεγχο πάνω στα σώματά τους και υπογραμμίζοντας ότι βάζει σε κίνδυνο τις ζωές τους.
Η Μελίσα Ουπρέτι, επικεφαλής της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για θέματα διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, χαρακτηρίζει το νόμο ως «διάκριση βάσει φύλου στα χειρότερά της» και προειδοποιεί ότι η νομοθεσία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τις γυναίκες να αναζητήσουν μη ασφαλείς διαδικασίες αμβλώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν θανατηφόρες.
Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία που απαγορεύει τις αμβλώσεις από την έκτη εβδομάδα κύησης τέθηκε σε εφαρμογή πριν μερικές ημέρες και δημιούργησε μεγάλη αναταραχή.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ωστόσο, το οποίο έχει συντηρητική πλειοψηφία, έδωσε με οριακή ψήφο το ελεύθερο στην αμερικανική πολιτεία να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου.
«Η νομοθεσία και η άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να τη μπλοκάρει όχι μόνο στέλνει το Τέξας πολλά χρόνια πίσω, αλλά, στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, αποτελεί οπισθοδρόμηση για όλη τη χώρα» σχολιάζει η Ουπρέτι.
Από την πλευρά της η Ρημ Αλσαλέμ, επιθεωρητής του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών, επίσης επιτέθηκε στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σημειώνοντας «επέλεξαν να ποδοπατήσουν την προστασία του δικαιώματος των γυναικών στην αναπαραγωγή, εκθέτοντας τις γυναίκες και τις εταιρείες που πραγματοποιούν αμβλώσεις σε περισσότερα περιστατικά βίας».
Στηλίτευσε, φυσικά, ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία του μεσαιωνικού νόμου, την απαγόρευση αμβλώσεων, ακόμη και για γυναίκες θύματα βιασμού ή αιμομιξίας σημειώνοντας ότι «θα πολλαπλασιάσει το τραύμα και θα έχει επιπτώσεις ψυχολογικές και σωματικές».
Ο νόμος SB8 έχει κι ένα ακόμη μελανό σημείο, πέρα από την απαγόρευση καθεαυτή σε ένα χρονικό διάστημα όπου αρκετές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν μείνει έγκυες.
Μεταθέτει την ευθύνη της εφαρμογής των νέων κανόνων από αξιωματούχους σε καθημερινούς πολίτες οι οποίοι μπορούν να μηνύσουν όποιον βοηθά στην πραγματοποίηση της άμβλωσης, εισπράττοντας έως και 10.000.
Προστασία στις κλινικές αμβλώσεων
Την ίδια στιγμή αναζητούνται τρόποι να καταστεί ο νόμος κατά των αμβλώσεων στο Τέξας, ο αυστηρότερος που υπάρχει στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, δήλωσε ότι το υπουργείο του «θα παράσχει στήριξη μέσω των ομοσπονδιακών δυνάμεων της τάξης και του νόμου», όταν μια κλινική ή ένα κέντρο αναπαραγωγικής υγείας «δέχεται επίθεση».
Ο Μέρικ Γκάρλαντ επισήμανε στη δήλωσή του ότι «δεν θα ανεχθούμε τη βία εναντίον εκείνων που αναζητούν ή παρέχουν υπηρεσίες σχετική με την αναπαραγωγική υγεία, τη φυσική παρεμπόδιση του έργου τους ή την καταστροφή περιουσιακών στοιχείων τους», επικαλούμενος τον νόμο FACE (περί της Ελευθερίας Πρόσβασης σε Κλινικές - Freedom of Access to Clinic Entrances) του 1994.
Ο νόμος αυτός απαγορεύει τις απειλές ή τη βίαιη συμπεριφορά έναντι οποιουδήποτε έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, δηλαδή στην άμβλωση. Όπως σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι ο νόμος FACE θα εφαρμοστεί, ενώ «αναζητούνται οι επιλογές ώστε ο νόμος κατά των αμβλώσεων στο Τέξας να προσβληθεί στη δικαιοσύνη και να προστατευθούν τα συνταγματικά δικαιώματα των γυναικών και άλλων προσώπων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου