Η πανδημία αναδεικνύει ένα διαχρονικό πρόβλημα της άνισης κατανομής των ευθυνών σε βάρος των γυναικών ως προς την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Φαινόμενο το οποίο ενισχύθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.
Κατά την περίοδο της πανδημίας, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην έξαρση της έμφυλης βίας και σίγουρα είναι ένα θέμα που πρέπει να αναδεικνύεται με στόχο την ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση του. Όμως, υπήρχαν και άλλες πτυχές έμφυλης ανισότητας που δεν τονίσθηκαν, ήτοι το γεγονός πως οι μητέρες και δη οι εργαζόμενες ήταν στην συντριπτική πλειοψηφία εκείνες που ασχολήθηκαν με την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους σε σχέση με τους άντρες.
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο βασίζεται σε στερεότυπα ως κατάλοιπα του πατριαρχικού προτύπου οικογένειας όπου η γυναίκα ήταν η υπεύθυνη για την ανατροφή των παιδιών. Μπορεί σύμφωνα με τα στοιχεία, άντρες και γυναίκες να είχαν μοιράσει σχεδόν ισόποσα τις ώρες σχολικής βοήθειας των παιδιών τους στην καραντίνα, όμως οι γυναίκες ασχολούνταν περισσότερο με τη γενικότερη φροντίδα τους.
Ως συνέπεια, οι γυναίκες πιέστηκαν περισσότερο, συγκριτικά με τους άντρες στην καραντίνα με τα παιδιά να βρίσκονται στο σπίτι. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την καραντίνα, λειτουργεί αρνητικά και στην ψυχική υγεία των γυναικών καθώς πιέζονται διπλά να τα βγάλουν πέρα.
Τέλος, να σημειωθεί πως τα στοιχεία της έρευνας αφορούν τις ΗΠΑ. Επομένως, εάν υπάρχουν ακόμη τέτοια κοινωνικά κατάλοιπα, τα αντίστοιχα αποτελέσματα στην Ελλάδα όπου η κοινωνία έχει ακόμη πιο έντονα κοινωνικά στερεότυπα θα ήταν πιθανότατα ακόμη χειρότερα.
Η έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Στατιστικής αρχής, ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν οι γυναίκες κάθε μέρα σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της κατ ‘οίκον εκπαίδευσης και άλλων σχολικών και από απόσταση μαθημάτων, αυξήθηκε από περίπου μία ώρα το 2019 σε περίπου δύο ώρες και 25 λεπτά το 2020. Για τους άνδρες, αυτός ο μέσος όρος αυξήθηκε από περίπου περίπου μία ώρα το 2019 σε περίπου μία ώρα και 39 λεπτά το 2020.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συλλογή ερευνών ATUS επηρεάστηκε από την πανδημία, ώστε τα αποτελέσματα να μην καλύπτουν ολόκληρη τη διετία 2019-2020.
Οι γυναίκες ξόδεψαν επίσης περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα στη δευτεροβάθμια φροντίδα των παιδιών ή στην παροχή παιδικής μέριμνας ενώ εργάζονται, σε σχέση με τους, το 2020.
Μεταξύ των ενηλίκων που ζουν σε νοικοκυριά με παιδιά κάτω των 13 ετών, το 2020, οι άνδρες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 4,9 ώρες την ημέρα στη φροντίδα των παιδιών με τις γυναίκες να ξοδεύουν αντίστοιχα κατά μέσο όρο 7,1 ώρες την ημέρα!
Τέλος, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, οι ανύπαντρες μητέρες με παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 έως 12 ετών απασχολήθηκαν τρεις ώρες επιπλέον στη φροντίδα των παιδιών τους για το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Αντίθετα, οι άγαμοι άντρες με παιδιά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα δεν είδαν ουσιαστικά καμία αλλαγή. Από την άλλη πλευρά, οι παντρεμένοι άνδρες και γυναίκες σημείωσαν παρόμοιες αυξήσεις από το 2019 έως το 2020 ως προς τη διαπαιδαγώγηση, σύμφωνα με την ανάλυση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου