... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Ενδοοικογενειακή βία:Τι προβλέπει η νομοθεσία -Πώς πρέπει να κινηθείτε αν είστε θύμα

 



Το πρώτο 15νθήμερο Αυγούστου οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διαχειρίστηκαν 554 καταγγελίες και προέβησαν σε 332 συλλήψεις.

Στην Ελλάδα μία στις τέσσερις γυναίκες έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία και μία στις τρεις έχει υποστεί ψυχολογική βία κάποια στιγμή στη ζωή της. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη πεποίθηση, οι περισσότερες από τις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι εργαζόμενες και η βία που βιώνουν έχει αντίκτυπο και στην επαγγελματική τους ζωή καθώς τα θύματα υποφέρουν από άγχος, έχουν μειωμένη παραγωγικότητα ή απουσιάζουν από την εργασία τους συχνότερα.
Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, το πρώτο 15νθήμερο Αυγούστου 2021 διαχειρίστηκαν συνολικά 554 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την επικράτεια.
Στο πλαίσιο του καθήκοντός τους αστυνομικοί συνέλαβαν συνολικά 332 άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία σχηματίζοντας όπως προβλέπει ο νόμος και τις δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του ακόμη και ελαφράς μορφής τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους. Επίσης, αν το θύμα είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
Όπως αναφέρει η ίδια η ανακοίνωση της η Ελληνικής Αστυνομίας, διερευνάται κάθε καταγγελία και διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα θέλοντας να προστατέψει τα θύματα, παρέχει βοήθεια και τις απαιτούμενες πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης προκειμένου να μπορέσουν να ανασυγκροτηθούν και να ανακάμψουν μακριά από το τοξικό περιβάλλον της βίας.
 

Τι μπορείτε να κάνετε αν είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Αν είστε θύμα :
  • Καλέστε το 100.
  • Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:
  • Ακριβή διεύθυνση
  • Ονοματεπώνυμο
  • Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. "κινδυνεύει η ζωή μου", "δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου").
  • Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).
  • Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στον γιατρό όλη την αλήθεια.
  • Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
  • Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
  • Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr. Να σημειωθεί πως η Πολιτεία είναι δίπλα σε όλα τα θύματα βίας και δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα που να απευθύνεται στη Γραμμή 15900 και να μην μεταφέρεται σε ασφαλές κατάλυμα.
Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:
  • Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
  • Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
  • Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
  • Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
  • Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr www.womensos.gr

https://sputniknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: