Συνήθως είμαστε πολύ υποψιασμένες όταν βλέπουμε και διαβάζουμε για φεμινιστικές εφαρμογές, ειδικά όταν αυτές περιλαμβάνουν πληρωμή. Η συνύπαρξη του φεμινισμού, όχι μόνο με τις εξελίξεις της τεχνολογίας, αλλά και της οικονομίας ή του εμπορίου γεννάει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ισότητα, την καταπίεση ομάδων και την συνειδητότητα με την οποία θέλουμε, ως φεμινίστριες, να χρησιμοποιούμε παλιά και προβληματικά εργαλεία για να οικοδομήσουμε έναν καινούριο κόσμο.
Παρακάτω, παλιές και καινούριες εφαρμογές και εργαλεία, ενδιαφέροντα όχι τόσο ως προς τον σκοπό, ο οποίος παραμένει η πληροφόρηση και η συσπείρωση, αλλά ως προς το ότι οι γυναίκες που κρύβονται πίσω από αυτές βρήκαν έναν καινούριο τρόπο να συνδυάσουν δημιουργικότητα με φεμινιστική πρόθεση και ανάγκη για πρόσβαση σε οπλοστάσια πληροφορίας.
Not Buying it App
Η εφαρμογή είχε δημιουργηθεί πριν 7 χρόνια από τη φεμινιστική οργάνωση “The Representation Project” και οι χρήστες μπορούσαν να ποστάρουν εκείνη τη διαφήμιση που είδαν στην τηλεόραση, σε προϊόντα ή άκουσαν στο ραδιόφωνο και την οποία έκριναν σεξιστική. Η εφαρμογή συνδεόταν με το Twitter και το χάσταγκ ταξιδεύει και εκεί, οπότε πολλές εταιρείες έχουν φάει μποϊκοτάζ λόγω ακραίου σεξισμού και έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν διαφημιστική καμπάνια. Τώρα το Twitter ψιλοκάνει τη δουλειά μόνο του, αλλά η εφαρμογή είχε χρησιμοποιηθεί πολύ από γυναίκες που ήθελαν να συσπειρωθούν και να καταγγείλουν κάζουαλ σεξισμούς της καθημερινότητας.
RadFem Archive
Στην ιστοσελίδα RadFem Archive μπορείτε να βρείτε κάποια βιβλία φεμινιστικής λογοτεχνίας και γυναικείου ακαδημαϊκού περιεχομένου δωρεάν. Σίγουρα μπορείτε να βρείτε και από άλλες πλατφόρμες αλλά το RadFem Archive είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ που υποστηρίζει ένθερμα το δικαίωμα κάθε γυναίκας να έχει πρόσβαση σε φεμινιστικό περιεχόμενο, απομακρύνοντας το κίνημα από την ακαδημαϊκή ελιτ στην οποία ορισμένες φορές στρέφεται.
Gendertimer
Τo Gendertimer ήταν μια εφαρμογή που χρονομετρούσε τον χρόνο που μιλούσαν άντρες και γυναίκες σε κάθε είδους δημόσιες ομιλίες ή μίτινγκ. Δυστυχώς δεν συνέχισε λόγω έλλειψης πόρων, αλλά η ιδέα της χρονομέτρησης των δημόσιων ομιλιών αντρών και γυναικών που μπορεί να γίνει τεχνολογικώς υπολογίσιμη παραμένει αίτημα για να απαντάμε σε νύξεις του τύπου “Αφού έχουμε ήδη ισότητα, τι άλλο θέλετε;”
Women’s Human Rights App
Μια εφαρμογή για τα δικαιώματα των γυναικών από τον ΟΗΕ, νομικά κείμενα, πληροφορίες και στατιστικά για οτιδήποτε σας φαίνεται ενδιαφέρον. Από το τι προβλέπει η διεθνής έννομη τάξη για την πρόσβαση γυναικών στη δικαιοσύνη μέχρι την πρόσβαση σε νερό και εκπαίδευση. Ακόμα μια εφαρμογή που εκδημοκρατίζει την πληροφορία.
Fearless
65% των γυναικών παρενοχλούνται κάθε μέρα στους δρόμους της Μομπάι. Η Ινδή πίσω από την ιδέα αυτή ξέρει τον φόβο και τον τρόμο των γυναικών που κυκλοφορούν μόνες τους στα μέσα μεταφοράς. Αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το διαδραστικό ντοκιμαντέρ, που είναι ακόμα στα σκαριά, στο οποίοι οι θεατές θα μπορούν να επιλέξουν αντιδράσεις απέναντι στους θύτες για να είναι ενημερωμένες και κυρίως έτοιμες.
Shoutout στον δικό μας Χάρτη Καταγραφής Έμφυλης\Σεξιστικής Βίας, που καταγράφει περιστατικά σε όλη την Ελλάδα από τον Μάρτιο του 16′ και είναι μια από τις πιο ισχυρές αποδείξεις συμμαχίας μεταξύ φεμινισμού, προστασίας και προσβάσιμης τεχνολογίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου