... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Stop Bullying:Το ελληνικό animation μαθητών/τριών του 6ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Κορδελιού που θα προβληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο

               

Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε σχολείο: Το 6ο Διαπολιτισμικό Σχολείο Κορδελιού μας έχει κεντρίσει και στο παρελθόν το ενδιαφέρον για την εξαιρετική ευαισθητοποίησή του σε ζητήματα διαφορετικότητας, αλλά και για ένα ακόμα βίντεο που είχε διακριθεί. Αυτή τη φορά, όμως, ο πήχης ανέβηκε πιο ψηλά, αφού οι μικροί μαθητές, με την υποστήριξη της πανάξιας δασκάλας Πληροφορικής ετοιμάζονται για… Ευρωκοινοβούλιο

Ένα παιδί στον δρόμο προς το σχολείο, σκοντάφτει, πέφτει κι αν και  φαίνεται ως ένα απλό ατύχημα καταγράφεται σε βίντεο από μια ομάδα άλλων παιδιών. Σε χρόνο ρεκόρ, το βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και «ανεβαίνει» σε μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες των νέων, το TikTok, με αποτέλεσμα ο μικρός μαθητής να γίνει ο… περίγελος του σχολείου. Στην πραγματικότητα, ο ανυποψίαστος μαθητής είναι θύμα μπούλινγκ και μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο βιώνει έναν πραγματικό εφιάλτη, αφού κάποιοι πετούν ως και σκουπίδια στο πέρασμά του. Ώσπου, στο μυαλό του έρχονται τα λόγια του δασκάλου και των γονιών του και όχι μόνο σταματά να φοβάται, αλλά ενημερώνει αυτούς που πρέπει για όσα βιώνει. Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνθέτουν το σενάριο του stop motion animation «Υπάρχει λύση» πέντε μαθητών από τη Θεσσαλονίκη, που θέλησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο να υψώσουν τη δική τους φωνή απέναντι στη μάστιγα του μπούλινγκ.

Η Χριστίνα και ο Χρήστος, μαθητές της πέμπτης δημοτικού, ο Χρήστος και ο Επαμεινώνδας της έκτης και ο Γιώργος της β’ γυμνασίου, όλοι τους μέλη της ομάδας stop bullying animation του 6ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Κορδελιού Ευόσμου, έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν πλατιά αφού η ταινία που δημιούργησαν κατέκτησε την πρώτη θέση στον ψηφιακό διαγωνισμό που διενεργούν από κοινού το British Council και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας για 8η συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα». Μάλιστα, το έπαθλο είναι ένα ταξίδι στην Έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είμαστε έτοιμοι για την Ευρωβουλή. Γεμάτοι με όμορφα συναισθήματα. Συγκινημένοι, χαρούμενοι και περισσότερο απ’ όλα ενθουσιασμένοι που η φωνή μας θα ακουστεί από το Κορδελιό στις Βρυξέλλες, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε σε όλη τη Ευρώπη το μήνυμά μας, να μη φοβόμαστε και να μιλάμε γι’ αυτά που μας βαραίνουν», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελένη Δελημπέη, εκπαιδευτικός πληροφορικής, που συντόνισε την προσπάθεια των παιδιών. Σημειώνει δε, ότι ο βαθμός δυσκολίας ήταν μεγάλος, καθώς όλα έγιναν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, με το κάθε παιδί στο σπίτι του και με ανταλλαγή μόνο γραπτών ή ηχητικών μηνυμάτων και φωτογραφιών μεταξύ της πενταμελούς ομάδας.

«Το stop motion animation είναι μια τεχνική με λεπτομέρεια και όσο εύκολο δείχνει, τόσο δύσκολο είναι στην πραγματικότητα. Φωτογραφίζεις ένα αντικείμενο, το κινείς ελαφρά, το ξαναφωτογραφίζεις και αυτό έκαναν οι μαθητές με υπομονή και συνέπεια στο στόχο τους. Για να βγει το τρίλεπτο που βραβεύτηκε, 1000 φωτογραφίες εναλλάσσονταν με ταχύτητά πέντε καρέ το δευτερόλεπτο και όλα αυτά χωρίς καμία δια ζώσης επαφή μεταξύ τους. Από τον χώρο του ο καθένας, άλλοι σχεδίαζαν, άλλος εκτύπωνε, άλλος τραβούσε φωτογραφίες και ο τελικός αποδέκτης ήμουν εγώ, που έκανα το μοντάζ και έδεσα την εικόνα με τον ήχο», εξηγεί η κ. Δελήμπεη.

Τα παιδιά φαντάστηκαν μια ιστορία που θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε ταινία και ένα περιστατικό που θα μπορούσε να συμβεί και στους ίδιους. Στη συνέχεια γράφτηκαν οι στίχοι με την υπογραφή της κ. Δελημπέη και της μουσικού του σχολείου Ηλέκτρας Καρακατσάνη. Τρεις μαθητές «έντυσαν» με τραγούδι την ταινία και στους στίχους αποτυπώνονται τα συναισθήματα του πρωταγωνιστή που έπεσε θύμα εκφοβισμού.

https://www.juniorsclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: