Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως δηλώνει ότι έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, σωματική ή σεξουαλική, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής της, ποσοστό που παραμένει ίδιο κατά τη τελευταία δεκαετία. Η βία ξεκινάει νωρίς: 1 στις 4 γυναίκες (ηλικίας 15-24) που έχουν συντροφική σχέση, έχουν υποστεί βία από το σύντροφό τους πριν την ηλικία των 20. Η συντροφική βία είναι η πιο συχνή μορφή κακοποίησης των γυναικών παγκοσμίως (641 εκ. γυναίκες έχουν υποστεί συντροφική βία). Επίσης, 6% των γυναικών παγκοσμίως αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από άτομο που δεν ήταν σύντροφος. Ωστόσο, τα πραγματικά νούμερα είναι μεγαλύτερα, καθώς η βία δεν αναφέρεται και δεν καταγγέλλεται πάντα. Τα δεδομένα για τις γυναικοκτονίες είναι επίσης ανησυχητικά, καθώς παγκοσμίως εκτιμάται ότι 137 γυναίκες δολοφονούνται την ημέρα από άνδρα δράστη: από τις 87,000 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από πρόθεση το 2017, πάνω από τις μισές (50,000) δολοφονήθηκαν από σύντροφο ή μέλος της οικογένειας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως δηλώνει ότι έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, σωματική ή σεξουαλική, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής της, ποσοστό που παραμένει ίδιο κατά τη τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, μία στις τέσσερις γυναίκες, ηλικίας 15-24 ετών, που έχουν συντροφική σχέση, έχουν υποστεί βία από το σύντροφό τους πριν την ηλικία των 20.
Η συντροφική βία είναι η πιο συχνή μορφή κακοποίησης των γυναικών παγκοσμίως (641 εκ. γυναίκες έχουν υποστεί συντροφική βία). Επίσης, 6% των γυναικών παγκοσμίως αναφέρει ότι έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από άτομο που δεν ήταν σύντροφος. Ωστόσο, τα πραγματικά νούμερα είναι μεγαλύτερα καθώς η βία δεν αναφέρεται και δεν καταγγέλλεται πάντα. Τα δεδομένα για τις γυναικοκτονίες είναι επίσης ανησυχητικά, καθώς παγκοσμίως εκτιμάται ότι 137 γυναίκες δολοφονούνται την ημέρα από άνδρα δράστη. Συγκεκριμένα, από τις 87,000 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από πρόθεση το 2017, πάνω από τις μισές (50,000) δολοφονήθηκαν από σύντροφο ή μέλος της οικογένειας.
Η ΕΛ.ΑΣ καταγράφει ποσοτικά τα στοιχεία που αφορούν σε ανθρωποκτονίες και όχι με ποιοτικούς όρους, οπότε εντοπίζεται δυσκολία στην καταγραφή των γυναικοκτονιών. Δεν αναφέρονται, δηλαδή, στους φακέλους της αστυνομίας τα κίνητρα του δράστη. Οι γυναικοκτονίες στην πλειοψηφία τους συμβαίνουν μέσα στο σπίτι, με δράστες συζύγους, πατεράδες, φίλους, γιους και συντρόφους. Γυναικοκτόνοι είναι εκείνοι που σκότωσαν γυναίκες λόγω του φύλου τους. Κι όμως τον όρο σπάνια θα τον συναντήσετε σε κάποιο Μέσο ή σε κουβέντα με φίλους. Πιο συχνά θα συναντήσετε εκείνο το κλισέ «έγκλημα πάθους».
Η βία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Η βία εναντίον των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και πολιτισμό, πλήττοντας εκατομμύρια γυναίκες και τις οικογένειές τους και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Περίπου το 31% των γυναικών ηλικίας 15-49, ήτοι 852 εκατομμύρια γυναίκες, έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία, επισημαίνει ο ΠΟΥ, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη, όπως αποκαλεί, τέτοιου είδους έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εθνικά δεδομένα και μελέτες από το 2000-2008. Ένας σύζυγος ή σύντροφος είναι ο συνηθέστερος δράστης, την ώρα που ένας δυσανάλογος αριθμός θυμάτων καταγράφεται στις φτωχότερες χώρες, σημειώνεται στην έκθεση. Τα πραγματικά δεδομένα είναι πιθανόν πολύ υψηλότερα εξαιτίας των πλημμελών καταγγελιών των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης.
«Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ σοκαριστικοί και πραγματικά αποτελούν ένα είδος προειδοποίησης για τις κυβερνήσεις, προκειμένου να κάνουν πολλά περισσότερα για να αποτρέψουν αυτή τη βία», τονίζει η συντάκτρια της έκθεσης, Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο. Σε ορισμένες περιοχές, το 50% και άνω των γυναικών βρίσκεται αντιμέτωπο με κάποιας μορφής βία, εξηγεί η ίδια στο Reuters, αναφέροντας την Ωκεανία, την υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συχνότητα τέτοιων εγκλημάτων είναι μεταξύ άλλων το Κιριμπάτι, τα Φίτζι, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Μπανγκλαντές, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και το Αφγανιστάν, δείχνουν τα στοιχεία του ΠΟΥ. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου