... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Ισπανία: Νόμος για την προστασία παιδιών & εφήβων από εγκλήματα βίας

 


Μαδρίτη — Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Με ευρεία πλειοψηφία -ασυνήθιστη για το πολιτικό σκηνικό- ψηφίστηκε από την ισπανική βουλή νόμος για την προστασία παιδιών και εφήβων από την βία. Με 268 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 16 αποχές και την ηχηρή καταψήφιση της ακροδεξιάς Βοξ, παιδιά και έφηβοι βλέπουν την προστασία των δικαιωμάτων τους να γίνεται πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2019 καταγράφηκαν περισσότερες από 40.000 εγκληματικές πράξεις κατά ανηλίκων, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι τουλάχιστον τα μισά από αυτά τα εγκλήματα αφορούν σε σεξουαλική κακοποίηση.

Οι βασικές καινοτομίες του νόμου αφορούν στην παράταση του χρόνου καταγγελίας (μέχρι την ηλικία των 35 ετών, από τα 18 που ίσχυε μέχρι σήμερα και συχνά σήμαινε παραγραφή του αδικήματος, καθώς η ψυχολογική διαδικασία και το ξεπέρασμα αντίστοιχων τραυμάτων απαιτεί χρόνια θεραπείας) και επίσης οι ανήλικοι κάτω των 14 ετών υποχρεώνονται να καταθέσουν μόνο μία φορά, στη φάση της δικαστικής διαδικασίας, και όχι περισσότερες όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την δευτερογενή θυματοποίηση του ανηλίκου. Επίσης, ενισχύει την προστασία των παιδιών σε περιπτώσεις σεξιστικής βίας και περιλαμβάνει ένα ευρύ πακέτο μέτρων πρόληψης και προστασίας, με την καθιέρωση πρωτοκόλλων σε σχολεία και αθλητικά κέντρα. Επίσης, οι ανήλικοι μπορούν να καταγγέλουν απευθείας χωρίς την συνοδεία κάποιου ενήλικα, ενώ καθιερώνεται το δικαίωμα δωρεάν νομικής κάλυψης. Σε περιπτώσεις διαζυγίων και πριν ληφθεί οποιαδήποτε δικαστική απόφαση τα παιδιά θα έχουν δικαίωμα λόγου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον την δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων εκπαιδευμένων στην βία κατά παιδιών και εφήβων, ενώ θα υπάρξει ειδική εκπαίδευση δικαστών αλλά και εργαζόμενων με ανηλίκους. Σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες προβλέπεται ειδικό πρωτόκολλο και διδακτέα ύλη με στόχο τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια, την ισότητα των φύλων, την οικογενειακή πολυμορφία, την διατροφική εκπαίδευση αλλά και την συναισθηματική-σεξουαλική εκπαίδευση. Θα αναπτυχθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα (στην σύνταξή τους θα συμμετέχουν και ανήλικοι), κατά της κακοποίησης και της κακομεταχείρισης, του σχολικού εκφοβισμού, του διαδικτυακού εκφοβισμού, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της βίας λόγω φύλου, της ενδοοικογενειακής βίας, της αυτοκτονίας, της αυτοτραυματισμού ή οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας. Τα πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν σε όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα.

Σε ότι αφορά στα εγκλήματα μέσω διαδικτύου, θα τιμωρούνται αυστηρά όσοι ωθούν σε αυτοκτονία, αυτοτραυματισμό ή διατροφικές διαταραχές ανηλίκων ή διάπραξη εγκλημάτων σεξουαλικής φύσης.

Τέλος, δημιουργείται ειδικό κεντρικό μητρώο θυμάτων για την βία κατά των παιδιών, ενώ σε όσους εκτίουν ποινές φυλάκισης για εγκλήματα κατά παιδιών αυστηροποιούνται οι όροι φυλάκισης τους.

Η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ιόνε Μπελάρα, απηύθυνε μήνυμα απευθείας στα παιδιά από το βήμα της βουλής: «Αν κάποιος προσπαθήσει να σε κάνει να νιώσεις ένοχος για αυτό που σου συνέβη, θέλω να ακούσεις προσεκτικά τα λόγια μου: τίποτα από αυτό που σου συνέβη δεν είναι δικό σου λάθος, ζήτησε βοήθεια γιατί υπάρχει κάποιος πλέον που θα σε βοηθήσει».

Οι οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, που διεκδικούσαν εδώ και δεκαετίες την θέσπιση τέτοιου νόμου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, καθώς πλέον θεσπίζεται το πλαίσιο για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών, με μέτρα για την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη, τον εντοπισμό, την προστασία και την αποκατάσταση των θυμάτων.

https://www.ertnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: