... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Σύμβαση Κωνσταντινούπολης για δικαιώματα της γυναίκας: Κωφεύουν και ευρωπαϊκές χώρες

 



Την ανάγκη δημιουργίας ειδικών υπηρεσιών υποστήριξης για άλλες μορφές βίας, εκτός από την ενδοοικογενειακή, επισημαίνει η τελευταία έκθεση της GREVIO, της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης που παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Η έκθεση καταρτίστηκε με βάση στοιχεία από 17 χώρες στην Ευρώπη και καλύπτει το διάστημα από τον Ιούνιο του 2019 έως το Δεκέμβριο του 2020.

Ειδικότερα, καταγράφεται το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, έχει αυξηθεί σημαντικά η ανάγκη για υποστήριξη. Πόσο μάλλον, αφού, όπως αναφέρεται, η πανδημία έφερε στο φως προϋπάρχοντα κενά σχετικά με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, επηρεάζοντας σημαντικά την ικανότητα των γυναικών και των κοριτσιών να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης από ειδικούς για τις διάφορες μορφές βίας που μπορεί να βιώσουν.

Μάλιστα, παρ' ότι, όπως σημειώνει η έκθεση, οι περισσότερες χώρες έχουν αναπτύξει ευρύτερα και ισχυρότερα δίκτυα υπηρεσιών υποστήριξης από ειδικούς για να βοηθήσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δεν είναι διαθέσιμες ή είναι πολύ λιγότερο διαθέσιμες υπηρεσίες για θύματα άλλων μορφών βίας: Από τη σεξουαλική βία και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, έως τον αναγκαστικό γάμο και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Γι' αυτό, η GREVIO υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας ειδικών υπηρεσιών υποστήριξης για άλλες μορφές βίας, εκτός από την ενδοοικογενειακή βία.

Ταυτόχρονα, οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν ότι, ενώ όλα τα κράτη - μέλη που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση έχουν δημιουργήσει γραμμές βοήθειας για την παροχή υποστήριξης και πληροφόρησης στα θύματα έμφυλης βίας, πολλά δεν «συμμορφώνονται επαρκώς» με όλες τις απαιτήσεις της γραμμής βοήθειας όπως ορίζονται από τη Σύμβαση.

Επιπλέον, η GREVIO τονίζει ότι οι γραμμές βοήθειας πρέπει να απευθύνονται ειδικά σε γυναίκες θύματα βίας και ότι το προσωπικό που παρέχει πληροφορίες και συμβουλευτικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί σε αυτόν τον τομέα.

Τουρκία

Από τη μεριά της, η πρόεδρος της GREVIO, Marceline Naudi, αφού δήλωσε ότι η Συνθήκη επιβάλλει ένα ολοκληρωμένο σύνολο υποχρεώσεων στα κράτη - μέλη της για να κρατήσουν τις γυναίκες ασφαλείς από τη βία λόγω φύλου και να διασφαλίσουν ότι οι δράστες θα λογοδοτούν, σημείωσε πως «έχοντας υπόψη τις γυναίκες και τα κορίτσια στην Τουρκία, στην υπόλοιπη Ευρώπη και πέρα από αυτήν, τονίζω την ανάγκη να εργαστούμε για τον κοινό μας στόχο της πρόληψης και της καταπολέμησης των πολλών μορφών βίας που βιώνουν καθημερινά».

Ενδιαφέρον είναι ότι στο ενημερωτικό σημείωμα του Συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνεται δημοσίευμα του ιστότοπου, Politico, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι μια δεκαετία μετά την υπογραφή της, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχει γίνει απροσδόκητα ένας δείκτης της διαμάχης των ευρύτερων πολιτιστικών πολέμων ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης γυρίζουν την πλάτη τους στη Σύμβαση, ισχυριζόμενες ότι θα διαβρώσει τις «οικογενειακές αξίες».

Η Τουρκία, η οποία φιλοξένησε τη Σύμβαση, θα αποσυρθεί την 1η Ιουλίου.

Η Πολωνία δήλωσε ότι αμφισβητεί τη συμφωνία.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Τσεχία, υπέγραψαν το έγγραφο, αλλά δεν έχουν ψηφίσει σχετικό νόμο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Daniel Höltgen, δήλωσε ότι οι παραπάνω αμφισβητήσεις δεν στρέφονται μόνο εναντίον της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, αλλά είναι και μια αντιευρωπαϊκή χειρονομία.

«Είναι οι παραδοσιακοί εναντίον των προοδευτικών στην Ευρώπη. Η Σύμβαση, όμως, είναι κατά της βίας κατά των γυναικών και τίποτα άλλο».

Αζερμπαϊτζάν

Σε δημοσίευμα, επίσης, του ιστοτόπου, EurasiaNet, αναφέρεται ότι ακτιβιστές στο Αζερμπαϊτζάν πιέζουν την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη διεθνή Σύμβαση κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Ωστόσο, ο «μεγάλος αδελφός» Τουρκία το έκανε πιο δύσκολο. Όταν ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ξαφνικά απέσυρε τη χώρα του από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια διεθνή συμφωνία ορόσημο για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας, ο αντίκτυπος έγινε αισθητός όχι μόνο στην Τουρκία.

Στο Αζερμπαϊτζάν, όπου υπήρξαν κάποιες πρόσφατες κινήσεις για την υπογραφή της Σύμβασης, οι συντηρητικοί επωφελήθηκαν από την τουρκική απόρριψη στις 20 Μαρτίου για να υποστηρίξουν ότι πρέπει να κάνουν το ίδιο.

https://www.lawandorder.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: