... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι κάποιος είναι θύμα trafficking

 



Το human trafficking ή αλλιώς η εμπορία ανθρώπων αποτελεί την μεγαλύτερη καταπάτηση και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Έχει ως πρωταρχικό στόχο την απόκτηση κερδών ανεξάρτητα από τα εθνικά σύνορα. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα στον κόσμο, αποφέροντας περίπου 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Το trafficking πολλοί το συνδέουν μόνο με την πορνεία και άλλα είδη σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Είναι ωστόσο ένα φαινόμενο του οποίου γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά και τις περισσότερες φορές μας περνάει αδιάφορο.

Στην εμπορία ανθρώπων συγκαταλέγονται τα παιδιά που βλέπεις στα φανάρια να πουλάνε χαρτομάντηλα. Εσύ κλείνεις το παράθυρο του αυτοκινήτου σου και γυρνάς από την άλλη το κεφάλι γιατί σε ενοχλούν. Μήπως πρέπει να τα σώσεις αντί να τα απαξιώσεις;

Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που είναι έγκλειστοι σε κάποια αποθήκη και εργάζονται σε καθεστώς δουλείας, με ελάχιστη ή μηδενική αμοιβή, υπό απάνθρωπες συνθήκες. Ποιος μεριμνά γι’ αυτούς;

Η εμπορία ανθρώπων περιλαμβάνει την αναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία ή παροχή υπηρεσιών, την δουλεία, την ειλωτεία ή δουλοπαροικία καθώς και την αφαίρεση οργάνων εντός και εκτός συνόρων.

Επιτυγχάνεται με την απειλή ή την χρήση βίας ή άλλες μορφές εξαναγκασμού, απαγωγής, απάτης, εξαπάτησης, κατάχρησης εξουσίας ή με την παροχή ή λήψη πληρωμών ή παροχών για την επίτευξη της συγκατάθεσης ενός ατόμου.

40,3 εκατομμύρια ανθρώπων είναι θύματα δουλεμπορίας παγκοσμίως.

Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 11-24 χρόνων.

Το 95% των θυμάτων βιώνουν σωματική ή ψυχολογική βία. Το 43% αφορούν την σεξουαλική εκμετάλλευση, εκ των οποίων το 98% είναι γυναίκες και ανήλικα κορίτσια.Το 32% υπόκεινται σε οικονομική εκμετάλλευση, εκ των οποίων το 56% αφορά γυναίκες και ανήλικα κορίτσια και το 44% άνδρες.

Η Καλιφόρνια έχει σταθερά τα υψηλότερα ποσοστά εμπορίας ανθρώπων με 1.507 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν το 2019.

1.118 από αυτές τις υποθέσεις αφορούσαν την σεξουαλική διακίνηση ενώ οι 158 την εργασιακή εκμετάλλευση. Από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, οι 1.290 ήταν γυναίκες ενώ οι 149 άνδρες.

Παράνομες επιχειρήσεις μασάζ και spa, ξενοδοχείων και μοτέλ χρησιμοποιήθηκαν ως κάλυψη για τις παράνομες διακινήσεις.

Ακολουθούν το Τέξας (1080 υποθέσεις), η Φλόριντα (896) και η Νέα Υόρκη (454) ενώ στην δεκάδα με τα υψηλότερα ποσοστά εμπορίας ανθρώπων συγκαταλέγονται η Νεβάδα, το Μισισιπή, η Γεωργία, το Ντελαγουέρ, το Οχάιο, το Μιζούρι και το Μίσιγκαν.

Το πρόβλημα ίσως μοιάζει μακρινό, αλλά η Ελλάδα αποτελεί τόσο χώρα διέλευσης όσο και προορισμού των θυμάτων. Τα θαλάσσια αλλά και χερσαία σύνορά της με την Τουρκία, καθώς και με την Αλβανία και την Βουλγαρία την καθιστούν μία από τις βασικότερες χώρες διακίνησης.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια ενδιάμεση χώρα, αλλά χώρα προορισμού. Μιλάμε για τους πρόσφυγες από τον Νότο», έχει αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, ψυχίατρος-σεξολόγος Λουκάς Αθανασιάδης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα θύματα υπολογίζονται σε 20 με 25 χιλιάδες. Ωστόσο, το trafficking αποτελεί ένα θέαμα αθέατο επομένως τα νούμερα ανέρχονται σε πολύ περισσότερα.

Οι διακινητές, που μπορεί να είναι άντρες και γυναίκες, πλησιάζουν ευάλωτα άτομα. Παρουσιάζονται ως φίλοι, συνεργάτες, σύντροφοι που θα τους προσφέρουν βοήθεια, εκμεταλλευόμενοι τις συναισθηματικές τους αδυναμίες. Επιδιώκουν πρώτα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του στόχου τους. Αυτός είναι και ο λόγος που η προσέλκυση των θυμάτων γίνεται κατά πλειοψηφία από γυναίκες, καθώς αυτές εμπνέουν περισσότερη εμπιστοσύνη και δεν είναι φαινομενικά τόσο ύποπτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 76% των σεξουαλικών συναλλαγών με ανήλικα κορίτσια αρχίζει μέσω του Ίντερνετ. Οι διακινητές αξιοποιούν τις ευπάθειες των θυμάτων τους και τους αναγκάζουν να τους συναντήσουν αυτοπροσώπως. Πόσες περιπτώσεις έχουμε ακούσει που αφορούν παιδιά ή ακόμα και ενήλικους που πήγαν να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν διαδικτυακά και από τότε τα ίχνη τους χάθηκαν για πάντα;

Υπάρχουν κάποιοι βασικοί δείκτες που υποδηλώνουν ότι κάποιος είναι θύμα εμπορίας!

Το θύμα:

-Αποφεύγει την οπτική επαφή ή την κοινωνική αλληλεπίδραση

-Είναι υποσιτισμένος

-Είναι τραυματισμένος ή εμφανίζει σημάδια σωματικής κακοποίησης

-Οι απαντήσεις του ή τα λεγόμενά του παραπέμπουν σε θεατρικό ρόλο, που σημαίνει ότι κάποιος του τα έχει μάθει και του έχει επιβάλλει να τα επαναλαμβάνει

-Δεν διαθέτει προσωπικά έγγραφα ή προσωπικά αγαθά

Τα θύματα τις περισσότερες φορές σωπαίνουν.

Διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια είτε λόγω γλωσσικών δυσκολιών, είτε διότι φοβούνται τους διακινητές τους.

Συνήθως παρακολουθούνται στενά ή από τους ίδιους τους διακινητές ή από κάποιο άλλο άτομο που πληρώνεται ακριβώς γι’ αυτό: “να προσέχει να μην χαθεί το εμπόρευμά τους”.

Γιατί γι’ αυτούς, δεν είναι άνθρωποι παρά μόνο ένα προϊόν που τους αποφέρει κέρδος.

Αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν την δική μας βοήθεια. Περιμένουν κάποιος, κάποτε να τους σώσει από το μαρτύριο που βιώνουν. Εμείς οφείλουμε να εντοπίσουμε απλά τα σημάδια.

Όταν, λοιπόν, παρατηρήσουμε μία ύποπτη ή παράνομη δραστηριότητα σε ένα μπαρ, στον δρόμο, στα φανάρια ή οπουδήποτε αλλού, οφείλουμε να την καταγγείλουμε καλώντας στην γραμμή 1109, που είναι η γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων.

https://www.neolaia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: