... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Το 20-30% των κλήσεων για ενδοοικογενειακή βία προέρχονται από μάρτυρες που χρειάζονται καθοδήγηση

 



Οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να ενισχύσουν το ρόλο των ατόμων που γίνονται μάρτυρες περιστατικών βίας κατά των γυναικών, τονίζει σε δύο νέες μελέτες που δόθηκαν στην δημοσιότητα, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων που αξιολογεί τα μέτρα που έλαβε κάθε χώρα της ΕΕ για την προστασία των γυναικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη το 20-30% των τηλεφωνικών κλήσεων για ενδοοικογενειακή βία προέρχονται από μάρτυρες περιστατικών που χρειάζονται καθοδήγηση.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι αυτόπτες μάρτυρες συχνά θέλουν να βοηθήσουν, εκτός από την αναφορά του περιστατικού στην αστυνομία, μιλώντας με το θύμα ή βοηθώντας το να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης.

Για αυτό τον λόγο, όπως σημειώνεται στις μελέτες είναι σημαντικό να διοργανωθούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε σχέση με τους μάρτυρες περιστατικών βίας, οι οποίοι μπορεί να αποτύχουν να παρέμβουν επειδή ακριβώς ενδέχεται να μην αναγνωρίζουν τη βία που ασκείται από τον σύντροφο μιας γυναίκας, όταν την βλέπουν.

Οι εκστρατείες μπορούν να παράσχουν επίσης σαφή καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μάρτυρες μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα, ειδικά όταν φοβούνται ότι θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Η έρευνα του Ινστιτούτου δείχνει επίσης ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν εισαγάγει ειδικά μέτρα για την προστασία των γυναικών από τη βία των συντρόφων τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«H υποχρηματοδότηση χώρων καταφυγής και τηλεφωνικών γραμμών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έχει οδηγήσει μερικές φορές σε ανεπαρκή υποστήριξη», δήλωσε η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κάρλιν Σέλε, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συνήθως τον μεγαλύτερο κίνδυνο από άτομα που γνωρίζουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις μελέτες η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Λιθουανία έχουν δρομολογήσει εθνικά σχέδια δράσης για την εξάλειψη της βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Ισπανία ενίσχυσε τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών υγείας, αστυνομίας και δικαιοσύνης, όπως και η Λιθουανία.

Η Ιρλανδία έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο, χρηματοδοτώντας με 160.000 ευρώ δράσεις για χώρους έκτακτης φιλοξενίας και ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές για τα θύματα, ώστε αυτά να προσαρμοστούν σε νέες απομακρυσμένες συνθήκες εργασίας.

Τα ιρλανδικά δικαστήρια έδωσαν μάλιστα προτεραιότητα σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και επέκτειναν εξ αποστάσεως ακροάσεις, ενώ η αστυνομία ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει βία στο παρελθόν.

Επίσης αρκετές χώρες έχουν προσαρμόσει τη νομοθεσία τους, ώστε να χαρακτηριστούν οι έκτακτοι χώροι φιλοξενίας και οι ανοιχτές γραμμές ως «βασικές υπηρεσίες» με στόχο να τις διατηρήσουν πάντα προσβάσιμες.

Στη Λετονία, την Εσθονία, τη Σλοβακία και τη Γαλλία, η νομοθεσία υποχρεώνει πλέον τις κυβερνήσεις να παρέχουν στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν βία στο σπίτι, εναλλακτικά καταλύματα.

Τα εσθονικά δικαστήρια έχουν εξουσιοδοτηθεί να εκδίδουν προσωρινές εντολές κράτησης εναντίον βίαιων συντρόφων, προστατεύοντας το θύμα από την έλλειψη στέγης και καταδικάζοντας τον υπεύθυνο.

Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ, όπως τονίζεται στις μελέτες, ξεκίνησε εκστρατείες ευαισθητοποίησης για να ενημερώσει τα θύματα βίας για τη διαθέσιμη βοήθεια.

Η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Πορτογαλία απευθύνθηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ άλλες χώρες απευθύνθηκαν σε γυναίκες από κοινότητες Ρομά, ΛΟΑΤΙ και γυναίκες ή σε άτομα με προβλήματα ακοής.

Η εκστρατεία της Ισπανίας τονίζει ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν είναι ιδιωτικό ζήτημα.

Στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ, η πανδημία εξέθεσε συνολικά τα ασταθή συστήματα υποστήριξης για τα θύματα βίας λόγω φύλου.

Η έλλειψη χρηματοδότησης και στέγασης είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να τοποθετούνται σε ξενοδοχεία και σε ιδιωτικά Airbnb. Μολονότι οι φυσικές καταστροφές και οι πανδημίες οδηγούν σε αύξηση της βίας κατά των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν διέθετε σχέδιο δράσης για να την αντιμετωπίσει.

Προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών και να ξεκινήσει η εκστρατεία με τίτλο «16 ημέρες ακτιβισμού κατά της βίας βάσει φύλου», σημαντικά κτίρια σε όλο τον κόσμο θα φωταγωγηθούν με πορτοκαλί χρώμα.

Το Ινστιτούτο Ισότητας θα φωταγωγήσει το Ευρωπαϊκό Σπίτι στο Βίλνιους στις 25 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα θα φωταγωγηθούν στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Το θέμα της φετινής εκστρατείας είναι «Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!».

ΕΡΤ Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

 https://www.ert.gr/eidiseis

Δεν υπάρχουν σχόλια: