... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

«Τα παιδιά νομίζουν ότι φταίνε τα ίδια για την κακοποίηση»

 



Θέλω τον μπαμπά μου, μη μου τον πάρετε, ήμουν άτακτος γι’ αυτό με έδειρε». Αυτό έλεγε στους αστυνομικούς ο 10χρονος που πριν από λίγες μέρες φέρεται να ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον ίδιο του τον πατέρα στην Αμμουδάρα Ηρακλείου. Το περιστατικό αντιλήφθηκαν οι γείτονες, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και οδήγησαν τον 45χρονο πατέρα και τον γιο του στο αστυνομικό τμήμα, όπου διαπίστωσαν ότι το παιδί έφερε τραύματα. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και το αγοράκι διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο 10χρονος κούτσαινε, είχε εκδορές στο κεφάλι και μώλωπες στα χέρια και τα πόδια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ράμματα. 

«Είναι χαρακτηριστική αντίδραση το παιδί να ρίχνει το βάρος της βίας πάνω του», σχολιάζει στην «Κ» η Αφροδίτη Στάθη, διοικητική διευθύντρια της Εταιρείας Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ. «Τα παιδιά νομίζουν ότι φταίνε τα ίδια για την κακοποίηση που υφίστανται». Σύμφωνα με την ίδια, επίσης, σε κάθε τέτοιο περιστατικό σοβαρής κακοποίησης, θα πρέπει να διερευνάται το παρελθόν. «Η κακοποίηση συνήθως κλιμακώνεται. Εχει στάδια. Ξεκινάει από μια σφαλιάρα, προχωρά σε ένα σπρώξιμο, οδηγεί σε μώλωπα κ.ο.κ. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να εντοπίζεται ήδη από το πρώτο περιστατικό».

«Το μεγάλο στοίχημα»

Οπως λέει η κ. Στάθη, θα βοηθούσε η υιοθέτηση του πρωτοκόλλου αναγνώρισης και διαχείρισης περιστατικών με υποψία σωματικής κακοποίησης της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής και του Πανεπιστημίου Yale που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΛΙΖΑ και έχει ήδη υιοθετηθεί από πέντε νοσοκομεία (Αγλαΐα Κυριακού, «Αττικόν», Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων και Πάτρας – το ΠΑΓΝΗ δεν το εφαρμόζει προς το παρόν, όπως και τα υπόλοιπα νοσοκομεία αλλά «ευχόμαστε στο μέλλον να το υιοθετήσουν καθότι βοηθάει σημαντικά»).  Το πρωτόκολλο επιτρέπει στους γιατρούς να ξεκινήσουν τη διερεύνηση εάν ένας φαινομενικά «αθώος» τραυματισμός («έπεσε στο σπίτι», «χτύπησε στο ποδόσφαιρο» κ.λπ.) κρύβει από πίσω του υποψία κακοποίησης. «Οταν ένα παιδί φτάνει στο νοσοκομείο με σοβαρό τραύμα “φωτογραφίζεται” πολύ πιθανόν μια χαμένη ευκαιρία. Είναι το μεγάλο στοίχημα», εξηγεί η κ. Στάθη. «Θέλουμε εκπαιδευμένους επαγγελματίες που δεν θα αφήσουν την κακοποίηση να περάσει αδιάγνωστη». 

Η εποχή είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η κακοποίηση στην Ελλάδα και διεθνώς έχει αυξηθεί στη διάρκεια της πανδημίας. «Τα παιδιά βρέθηκαν κλεισμένα σπίτια τους κάτι που είναι πολύ πιθανό να ξανασυμβεί, δεδομένων όσων γίνονται στα σχολεία. Είναι ώρα για δράση».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΙΖΑ σε συνεργασία με τη Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ έχει ιδρύσει τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσιώτη» στο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», την πρώτη νοσοκομειακή μονάδα για κακοποιημένα παιδιά στην Ελλάδα.

Το 10χρονο αγοράκι, αφού νοσηλεύθηκε το Σαββατοκύριακο στο ΠΑΓΝΗ, αναμένεται να μεταφερθεί σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα (flashnews.gr), o 45χρονος πατέρας του, που συνελήφθη, παραδέχθηκε την πράξη ενώπιον του εισαγγελέα υποστηρίζοντας ότι εξοργίστηκε όταν είδε τον γιο του να επιστρέφει σπίτι έχοντας ήδη τραύματα στο σώμα του. Οπως ισχυρίστηκε, ο γιος του τού είπε ότι ένα άλλο αγοράκι του ζήτησε να συνευρεθούν ερωτικά, εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεταξύ τους επεισόδιο. «Προσπάθησα να το προφυλάξω από το να κάνει ένα λάθος και εγώ έκανα το μεγαλύτερο», φέρεται να είπε ο πατέρας.
Πατέρας και γιος, με καταγωγή από τη Συρία, ζουν μαζί στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα και η αδελφή τού 10χρονου παιδιού σκοτώθηκαν στη Συρία.

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: