Την προηγούμενη εβδομάδα 190 χώρες απευθύνθηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σχεδόν όλες εκπροσωπήθηκαν από προέδρους, πρωθυπουργούς και υπουργούς. Μόνο εννέα ήταν γυναίκες.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι γυναίκες που παρακολούθησαν τη Γενική Συνέλευση «έχουν κάθε δικαίωμα να νιώσουν ότι δεν εκπροσωπούνται και ότι οι φωνές τους δεν έχουν αξία».
Επίσης επεσήμανε απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα: «Η ισότητα των δύο φύλων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως».
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συγκληθεί ξανά σήμερα για τιμήσει την 25η επέτειο από την πρώτη ιστορική σύνοδο για τις γυναίκες, όταν η τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει ότι «τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι μεταξύ των ηγετών που θα μιλήσουν σήμερα.
Στη σύνοδο του 1995 που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, 189 χώρες συμφώνησαν να αναγάγουν σε προτεραιότητα «την πλήρη και ίση συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων με βάση το φύλο».
Πολλοί διπλωμάτες καταγγέλλουν ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα δυσκολεύονταν να συμφωνήσουν σε μια τόσο ξεκάθαρη ανακοίνωση σήμερα. Βασικό θέμα αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια είναι η γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιείται για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα και την υγεία των γυναικών.
«Στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανησυχία τώρα είναι ότι 25 χρόνια μετά το Πεκίνο παρατηρείται μια αντεπίθεση για να περιοριστούν τα δικαιώματα των γυναικών», σχολίασε χθες Τετάρτη ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ.
«Θέλουμε να το αποφύγουμε αυτό και έχουμε στόχο περαιτέρω πρόοδο, όχι οπισθοχώρηση», πρόσθεσε.
«Κρυφός πόλεμος εναντίον των γυναικών»
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ηγείται την προσπάθειας κατά της προώθησης των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και υγείας των γυναικών, διότι θεωρεί ότι πίσω από αυτή τη φρασεολογία καλύπτεται η άμβλωση. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη χρήση αυτής της φρασεολογίας στις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Ο Τραμπ δήλωσε απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα ότι «η Αμερική θα είναι πάντα ηγέτιδα στα ανθρώπινα δικαιώματα» και ότι η κυβέρνησή του προωθεί «τις ευκαιρίες για τις γυναίκες» και «προστατεύει τα αγέννητα παιδιά».
Η Αμερικανίδα υπουργός Παιδείας Μπέτσι Ντεβός θα συμμετάσχει στη σημερινή σύνοδο.
Τον Μάιο η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι χρησιμοποιεί την πανδημία του κορονοϊού ως ευκαιρία για να προωθήσει την πρόσβαση στις αμβλώσεις μέσω της ανθρωπιστικής του απάντησης. Ο ΟΗΕ απέρριψε τις κατηγορίες.
Εξάλλου η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε το 2017 τη χρηματοδότηση του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA), κατηγορώντας το ότι «στηρίζει ή συμμετέχει στη διαχείριση ενός προγράμματος αναγκαστικών αμβλώσεων ή ακούσιων στειρώσεων».
«Τα δικαιώματα των γυναικών να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, περιλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, θα πρέπει να προστατευθούν», τόνισε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.
Ο Γκουτέρες επεσήμανε από την πλευρά του ότι ο κόσμος πρέπει να τερματίσει «τη φρικτή άνοδο της βίας εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών» στη διάρκεια της πανδημίας covid-19, χαρακτηρίζοντάς την «κρυφό πόλεμο εναντίον των γυναικών».
«Η πρόληψη και ο τερματισμός της απαιτούν την ίδια δέσμευση και πόρους που έχουμε αφιερώσει σε άλλες μορφές πολέμου», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου