Τα νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Human Right Focus Uganda (HURIFO), συνολικά 4,062 ανήλικα κορίτσια έμειναν έγκυες κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό.
Πολλά από αυτά πίστεψαν ότι το σχολείο δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά και άλλα ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να αφήσουν τον Covid-19 να τις σκοτώσει πριν αποκτήσουν ένα παιδί. Τα περισσότερα από αυτά δεν είχαν καμία υποστήριξη από το σπίτι και την οικογένειά τους αντιθέτως παροτρύνθηκαν να γίνουν μητέρες πριν ακόμα κλείσουν τα 18 τους χρόνια.
Σύμφωνα με την επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουγκάντα, η πανδημία περιόρισε σημαντικά τον χώρο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών αυξάνοντας τους πρόωρους γάμους και την ενδοοικογενειακή βία. Μέσα όμως σε αυτή την δύσκολη πραγματικότητα δημιουργήθηκε μια συμμαχία, η οποία απαρτίζεται από αρκετές οργανώσεις και οργανισμούς με σκοπό να εργαστούν για την προστασία του πιο ευάλωτου πληθυσμού της χώρας. Σε αυτή συμμετέχει η ActionAid, μία οργάνωση που έχει στην καρδιά της δράσης της σε όλο τον κόσμο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.
Η ΑcτionAid μέσα από το έργο της στις τοπικές κοινότητες και εκδηλώσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης παρέχει γνώσεις ώστε οι ίδιες οι γυναίκες και τα κορίτσια να βρίσκουν τη δύναμη για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, μια ισότιμη θέση στην κοινωνία και σταδιακά μια καλύτερη ζωή. Xωρίς να επιβάλλει λύσεις ακούει τις ανάγκες δίνοντας στις ίδιες τα εργαλεία που χρειάζονται για να είναι ανεξάρτητες.
Όπως αναφέρει η οργάνωση κανένα κορίτσι και καμία γυναίκα δεν πρέπει να συναντά εμπόδια στη ζωή της εξαιτίας του φύλου της. Όμως, η φτώχεια σε όλο τον κόσμο είναι γένους θηλυκού. Τα 4.062 κορίτσια που λόγω της εγκυμοσύνης τους δεν θα επιστρέψουν στο σχολείο έχασαν μια ευκαιρία να ξεφύγουν από τη φτώχεια μέσω της εκπαίδευσης. Για τα περισσότερα ήταν μάλλον ο μόνος τρόπος για να δουν τη ζωή τους να αλλάζει. Η ΑctionAid τόσο στην Ουγκάντα όσο και σε 45 άλλες χώρες αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων ώστε τα παιδιά, όχι μόνο τώρα που όλος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πανδημία αλλά πάντα να μένουν στα θρανία απολαμβάνοντας το δικαίωμα στη μάθηση και το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή.
Photo credits: Αρχείο - ActionAid
https://www.alphanews.live
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου