Νέα έκθεση υποστηρίζει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες που εξασφαλίζουν την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις κοπέλες, μπορούν να αποκομίσουν πολλά δισεκατομμύρια
Συγκεκριμένα, οι χώρες που θα εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ενδέχεται να δουν μέχρι και 10% αύξηση στο ΑΕΠ τους μέχρι το 2030. Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Plan International και η ομάδα Global Insights της εταιρείας παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Citi βρίσκονται πίσω από την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 8 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου -Ινδία, Αίγυπτος, Ουγκάντα, Βολιβία, Λάος κ.α.- και συμπεραίνει ότι για κάθε 1 δολάριο που δαπανάται από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, για την παροχή δικαιωμάτων πρόσβασης στην εκπαίδευση για νεαρά κορίτσια, θα ισοδυναμεί με 2,80 δολάρια επιστροφή στα κρατικά ταμεία, δηλαδή με δισεκατομμύρια δολάρια για την εθνική οικονομία.
Όπως σημείωσε η Άνι-Μπιργκίτε Άλμπρεκτσεν, γενική διευθύντρια της Plan International: «Τα σχέδια ανάκαμψης από την COVID-19 που βάζουν ως προτεραιότητα την επένδυση στην εκπαίδευση και την ευημερία των κοριτσιών θα βοηθήσουν τις κοινότητες και τις οικονομίες να ανακάμψουν καλύτερα και πιο δυνατές».
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2019, και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, 130 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο δεν πήγαιναν σχολείο, ενώ πάνω από 11 εκατομμύρια μπορεί να μην επιστρέψουν στις αίθουσες μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO. Ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες ο κοπέλες σημειώνουν μεγάλα ποσοστά εγκατάλειψης της εκπαίδευσης και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Η UNICEF επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών ιεραρχεί την σχολική εκπαίδευση των αγοριών εις βάρος των κοριτσιών, ενώ σαφή ρόλο στην αδυναμία πρόσβασης στη μόρφωση για κοπέλες έχουν η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, η φτώχεια και οι εξαναγκαστικοί γάμοι από πολύ νεαρή ηλικία.
Τα πορίσματα της έρευνας που συνθέτουν την έκθεση καταλήγουν στην παρότρυνση των εν λόγω κυβερνήσεων να υιοθετήσουν μια «ολιστική» προσέγγιση, λαμβάνοντας μέτρα που να συνδέουν την εκπαίδευση με την υγεία και την πρόληψη της βίας. Ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος θα μπορούσαν να αγωνιστούν για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα κορίτσια θα ολοκληρώσουν την σχολική τους εκπαίδευση την επόμενη δεκαετία, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Η στόχευση αυτή υπάγεται σε ένα συνολικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί από τους παγκόσμιους ηγέτες για την οικονομική ανάπτυξη και το ρόλο της εκπαίδευσης, το οποίο έλαβε την επίσημη μορφή του το 2015. Ακόμη, θεωρείται ότι η ενίσχυση της ενσωμάτωσης των γυναικών θα βοηθούσε στην αύξηση της ευζωίας και της ευημερίας στην ευρύτερη κοινωνία.
«Η εξάλειψη των εμποδίων, που εγείρονται στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των κοριτσιών, μπορεί να αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη πολλών από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο Άντριου Πιτ, γενικός επικεφαλής ερευνών της Citi.
Την έρευνα αυτή χαιρέτισε η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών Equality Now, η οποία επεσήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη δράση για να αρθούν τα εμπόδια που επικρατούν στην εκπαίδευση με βάση το φύλο. «Η δυνατότητα ολοκλήρωσης της επίσημης σχολικής εκπαίδευσης για ένα παιδί έχει ζωτική σημασία στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική του επιτυχία ως ενήλικα», δήλωσε η δικηγόρος Αλεξάνδρα Πατσαλίδη της Equality Now στο Thomson Reuters Foundation.
«Ο αποκλεισμός κοριτσιών από αυτές τις δυνατότητες σημαίνει ότι μια γενιά γυναικών επηρεάζεται επίσης αρνητικά», συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου