... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

FEMM Προσδοκίες για την Οδηγία ενάντια στην «Γυάλινη Οροφή»

 
                        


Μία σημαντική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 21/9 στο πλαίσιο της Επιτροπής Ισότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αφορούσε επανατοποθέτηση στην επικαιρότητα του θέματος της νομοθέτησης υποχρεωτικής ποσόστωσης φύλου για τα Διοικητικά Συμβούλια των Εταιρειών των κρατών μελών της Ένωσης. Το ζήτημα είχε πρωτοεισαχθεί στην ατζέντα της Ε.Ε. από το 2012, ύστερα από τεκμηριωμένα αιτήματα των ευρωβουλευτών και παραγόντων που εργάζονταν για την Επιτροπής Δικαιοσύνης τότε. Προωθήθηκε με σκοπό να γίνει Οδηγία (υποχρεωτικός νόμος δηλαδή της Ε.Ε., προς τα κράτη – μέλη) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως «κόλλησε» από το 2013  στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι υπάρχει μία ισχυρή μειοψηφία που εκπροσωπεί ισχυρά λόμπι που διαφωνούν με την εφαρμογή της πολιτικής της ισότητας των φύλων για τα Δ.Σ.



Το κύριο επιχείρημα που εμφανίζεται είναι ότι ένα πολιτικό όργανο, ακόμη και ανώτατου διακρατικού επιπέδου, δεν έχει το δικαίωμα να υποδεικνύει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ποια είναι τα καλύτερα στελέχη για να αποδώσουν επί των στόχων που θέτουν οι ίδιες. Επίσης, συνδέεται το ενδεχόμενο κόστος εφαρμογής της απόφασης με την αρνητικότητα Βεβαίως, ο αντίλογος είναι ότι δεν υποδεικνύεται σε επιχειρήσεις ποιο πρόσωπο θα πρέπει να προσληφθεί, αλλά εξασφαλίζονται συνθήκες για να μην αποκλείονται αποδεδειγμένα ικανά και καταλλήλως κατηρτισμένα υποψήφια στελέχη, λόγω του φύλου τους. Δηλαδή, να μην γίνεται διάκριση λόγω φύλου, που αποτελεί επιταγή αποτροπής που συμφωνεί με τα συντάγματα όλων των κρατών μελών και αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε. Από την άλλη, ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν για την τεκμηρίωση της νομοθέτησης από το 2012, ινστιτούτα και θεματικές ΜΚΟ, με εμπεριστατωμένες και επαναλαμβανόμενες μελέτες τους έχουν αποδείξει ότι οι εταιρείες που έχουν εφαρμόσει αυτοβούλως την ισοτιμία στην συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. έχουν και οικονομικά ωφεληθεί, έχουν μεταβεί στο νέο στάδιο χωρίς κόστος, αλλά και από αρκετές άλλες πλευρές έχουν ωφεληθεί. Τέλος, δεν έχει βρεθεί σε ισχυρό ποσοστό ένδειξη αντεπιχειρημάτων που να εμποδίζει την εφαρμογή της υποχρεωτικής ποσόστωσης, εκτός από τις πατριαρχικές και στερεοτυπικές αντιλήψεις.


Η «κυκλική» κερδοσκοπία
———————————————



Ωστόσο, αυτό που δεν λέγεται «εις ολόκληρον», είναι ότι οι γυναίκες λαμβάνουν λιγότερα χρήματα για ίδιες θέσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα μίας επιχείρησης, σε εταιρείες που στα Δ.Σ. δεν μετέχουν ισότιμα γυναίκες, πόσο μάλλον, εκεί που δεν υπάρχουν καθόλου γυναίκες. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ποσό που δεν αφορά το κόστος μετάβασης σε ισότιμη εκπροσώπηση στα Δ.Σ., αλλά πάγια έξοδα μισθοδοσίας που σε ημερίδες και συνέδρια δεν συζητούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών παριστάνοντας ότι δεν υπάρχουν. Ενώ, μάλλον αυτό είναι το κόστος που τους φοβίζει. Όμως, και στις εταιρείες που έχει αποκατασταθεί η ισότητα εκπροσώπησης, δεν υπάρχουν απαντήσεις από μελέτες, αν έχουν αποκατασταθεί και οι διαφορές στους μισθούς. Άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί εκείνους που αποφασίζουν και που «πιέζουν» φαίνεται να είναι ο φόβος για την τύχη της ηγεσίας σε περιπτώσεις γυναικών που θα θελήσουν να κάνουν οικογένεια και παιδί. Πράγμα που μας επιστρέφει στον φαύλο κύκλο της ύπαρξης ή ανυπαρξίας κατάλληλα οργανωμένων υποστηρικτικών δομών για τις μητέρες-εργαζόμενες, που εντοπίζεται ακόμη και σε εκείνες που παίρνουν υψηλές αμοιβές, και δεν θέλει κανείς να φανταστεί τι γίνεται για τις χαμηλόμισθες. εργαζόμενες και μάλιστα, σε καθεστώς νέας οικονομικής κρίσης.



Οι ελπίδες στην Μέρκελ και την Φον ντερ Λάιεν
—————————————-


Η Γερμανία, ως χώρα με την μεγαλύτερη πολιτικο-οικονομική επιρροή στην Ε.Ε. αυτήν την περίοδο εκτιμάται ότι έχει τη δυνατότητα να απεμπλέξει την υπόθεση της επιβολής υποχρεωτικής ποσόστωσης γυναικών για τα Δ.Σ. όλων των εταιρειών, με έγκριση σχετικής Οδηγίας. Τα μεγάλα κόμματα του ευρωκοινοβουλίου στις δηλώσεις τους έχουν συμφωνήσει, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών των αρμόδιων επιτροπών Ισότητας και Δικαιοσύνης συμφωνούν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Φ.ν.Λάιεν) είναι πρώην υπουργός για θέματα Ισότητας στην Γερμανία και συμφωνεί, η νυν αρμόδια Υπουργός της Γερμανίας έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ (προεδρεύει στο αντίστοιχο άτυπο συμβούλιο υπουργών αυτό το εξάμηνο), ενώ μένει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πάρει θέση (στο οποίο υπάρχουν προϋποθέσεις ευρείας συναίνεσης), αφότου λυθεί το πρόβλημα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο αυτό το εξάμηνο προεδρεύει η Γερμανία.



Οι τοποθετήσεις
——————————


E. Regner (Ευρωβουλευτής, Ομάδα Συμμαχία Προοδευτικών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας Φύλων FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αυστρία): Ο στόχος μας είναι επιτέλους η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών στην επιχειρηματικότητα. Το πρόβλημα της «Γυάλινης Οροφής» παραμένει. Πριν πολλά χρόνια είχαμε συμφωνήσει ότι η εθελούσια προσπάθεια από τις ίδιες τις επιχειρήσεις δεν απέδιδε καρπούς και έτσι, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αποφάσεις δεσμευτικών μέτρων. Από τότε οι αποφάσεις αυτές έχουν κολλήσει από μία μικρή μειονότητα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την Γερμανική προεδρεία έχουμε υψηλές προσδοκίες.



J. SEIFERT (Μόνιμη Υπουργός Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογενειακής Πολιτικής της Γερμανίας): Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ζήσαμε την αναγγελία του θανάτου του μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ που υποστήριξε ανυποχώρητα τα γυναικεία δικαιώματα. Πρέπει λοιπόν, με βάση τα στοιχεία να προχωρήσουμε στα ίσα δικαιώματα για άντρες και γυναίκες στα Δ.Σ. των εταιρειών. Σήμερα το μέσο ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται στο 25%. Πρέπει λοιπόν να γίνει ίση η εκπροσώπηση.
Έχω επικοινωνήσει με τα αρμόδια στελέχη στις κυβερνήσεις των κρατών μελών από την στιγμή που αναλάβαμε την προεδρία. Η Οδηγία που εισηγούμαστε για το θέμα και η οποία μένει για να περάσει και να εφαρμοστεί, έχει χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή της. Εκεί που στην Γερμανία εφαρμόσαμε υποχρεωτική εφαρμογή ποσόστωσης έγιναν βελτιώσεις. Η συμμετοχή έχει ήδη φτάσει από το 20% στο 30%, ενώ εκεί που υπάρχει εθελούσια νομοθετική πρόβλεψη το ποσοστό συμμετοχής δεν έχει αυξηθεί.



H. Dalli (Επίτροπος Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Το Ινστιτούτο Ερευνών Ισότητας της Ε.Ε. μας έχει δώσει απογοητευτικά στοιχεία για την πρόοδο της συμμετοχής γυναικών σε Δ.Σ. εισηγμένων εταιρειών στον ευρωπαϊκό χώρο, διότι εμφανίζεται σε ποσοστό 28%. Μόνο στο 8% αυτών των εταιρειών συναντά κανείς γυναίκες CEO.
Έχει μπλοκάρει το θέμα της υποχρεωτικής Οδηγίας στο Συμβούλιο. Είναι δεσμευτικός στόχος της θητείας μου να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και να περάσει η Οδηγία στα κράτη – μέλη.
Πρέπει να δοθεί σε όλη την έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μήνυμα ότι στην χωρία της οικονομίας μας αξιοποιούνται όλα τα ταλέντα ανεξαρτήτως φύλου. Η εθελοντική νομοθεσία δεν έχει αποδώσει. Τα στοιχεία διαψεύδουν εκείνους που αρνούνται την υποχρεωτική νομοθέτηση ποσόστωσης, επειδή τάχα η μετάβαση θα κοστίσει στις εταιρείες. Τα στοιχεία από έρευνες που έχουμε αποδεικνύουν το αντίθετο.



L. Senden: (Καθηγήτρια πανεπιστημίου στην Ολλανδία που έχει υποστηρίξει με τεκμηρίωση την προς νομοθέτηση Οδηγία): Έχουμε κάνει έρευνες σχετικά με το θέμα στις 28 χώρες μέλη και στις τρεις συνδεόμενες χώρες του οικονομικού τομέα.
Μόνο 10 κράτη έχουν κάνει πρόοδο στο θέμα που εξετάζουμε σήμερα από την στιγμή που άρχισε η Ε.Ε. να το προτείνει (2012).
Μόνο οι χώρες (λίγες) που έχουν επιβάλει νομοθεσία υποχρεωτική, όπως Η.Β, Σουηδία, Φιλανδία έχουν κάνει πραγματική πρόοδο στην συμμετοχή γυναικών στα Δ.Σ.



B. Horan (Ιρλανδή καθηγήτρια με εμπειρία σε Δ.Σ. μεγάλων εταιρειών): Η Ισότητα των Φύλων βοηθά οικονομικά της εταιρείες που την υιοθετούν, πλουτίζει την δυνατότητα άντλησης ανθρώπινων πόρων και διαμορφώνει για την κοινωνία καλύτερη επιχειρηματική κουλτούρα. Αυτό αποδείχτηκε από την πρακτική που ακολουθήθηκε στην Ιρλανδία στην πολιτική της τα τελευταία χρόνια. Ο μέσος όρος της στελέχωσης με γυναίκες αυτήν την στιγμή ανέρχεται στο 27% και έχουμε θέσει ως σκοπό να έχουμε φτάσει το 33% έως το 2023, όπου θα έχει ολοκληρωθεί το πενταετές πρόγραμμα ενθάρρυνσης που εφαρμόζεται από το 2018.
Μία στους εννέα Γενικούς Διευθυντές/-ντριες είναι θηλυκού γένους και μία στου πέντε Διευθυντές/-ντριες, είναι αυτήν την στιγμή η εικόνα των αριθμών στα στελέχη διοίκησης των εταιρειών. Είναι πολύ σημαντικό να βελτιωθούν τα νούμερα γιατί αυτό συμφέρει την πρόοδο των εταιρειών. Στα σχολεία πρέπει να αλλάξει το σύστημα, ώστε να προετοιμάζονται καλύτερα στελέχη – γυναίκες για να πληρώνουν τις θέσεις στα Δ.Σ.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και στα γραφεία επαγγελματικού προσανατολισμού.



P. Jokinen Paivi (Στέλεχος πολλών Δ.Σ. μεγάλων επιχειρήσεων στην Φινλανδία, εκπρόσωπος οργάνωσης ΜΚΟ «Ευρωπαίες Γυναίκες στα ΔΣ»). Σ’ ένα περιβάλλον με άνδρες και γυναίκες αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό και βελτιώνεται έτσι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εταιρείες παράγουν μία κουλτούρα στην κοινωνία και είναι σωστό να δίνουν το παράδειγμα της έμφυλης Ισότητας.
Η πρόοδος στην εκπροσώπηση γυναικών στα Δ.Σ. πηγαίνει πολύ αργά. Μόνο το 5% σε 600 μεγάλες εταιρείες που παρακολουθούμε μόνιμα τα τελευταία χρόνια για τεκμηρίωση συμπερασμάτων έχει πιάσει τους επιθυμητούς αριθμούς της εκπροσώπησης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επτά εταιρείες  από τις 20 καλύτερες στην Ευρώπη στο θέμα Ισότητας είναι γαλλικές και οι 5 σουηδικές. Δηλαδή η έρευνα μας αποδεικνύει ότι, όπου υπάρχουν νομοθεσίες με σημαντικά κίνητρα σημειώνεται πρόοδος.


 
E. R. Benning (Στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε εταιρείες της Γερμανίας): Καθόλου καλά δεν πηγαίνουν τα πράγματα στην ισότητα στα Δ.Σ. εταιρειών και στην Γερμανία. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει νομοθεσία για την αυτορρύθμιση και όχι υποχρεωτική νομοθεσία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια για την βελτίωση που είναι δίκαιη και αναγκαία.



Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής:
————————————————————–


Wolters Lara (Ευρωβουλευτής, Ομάδα Συμμαχία Προοδευτικών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ολλανδία): Δεν περιμένω πολλά να γίνουν από κυβερνήσεις όπως της Πολωνίας στο θέμα, αλλά περιμένω πολλά από τα υπόλοιπα κράτη. Επτά χρόνια έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια αυτή και πρέπει να καταγραφεί η διαφορά.




Niebler Angelika (Ευρωβουλευτής, Ομάδα Ευρωπαϊκό Κόμμα Πολιτών [Χριστιανοδημοκράτες], Γερμανία): Όλοι είπαμε ότι πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα στην κοινωνία για την ισότιμη συμμετοχή γυναικών στα Δ.Σ. εταιρειών. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να στείλουμε το μήνυμα στην κοινωνία πέρα από την Οδηγία που προωθούμε;




Carvalho Maria (Ευρωβουλευτής, Ομάδα Ευρωπαϊκό Κόμμα Πολιτών [Χριστιανοδημοκράτες], Γερμανία): Η ίδια η ζωή μας έχει δείξει πόσο σημαντική είναι η προώθηση της Οδηγίας στα κράτη μέλη και η εφαρμογή της στην πράξη. Ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Γερμανική προεδρία για να απεμπλέξει την υπόθεση;




Wolken Tiemo (Ευρωβουλευτής, Ομάδα Συμμαχία Προοδευτικών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Γερμανία): Από το 2012 έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και έχει φτάσει η στιγμή να καταλήξουμε σε νομοθεσία. Για την επικουρικότητα, θα ήθελα να πω ότι, αν τα κράτη μέλη δεν μπορούν να προωθήσουν μία πολιτική, τότε αυτό πρέπει να γίνεται με ευρωπαϊκή νομοθεσία.




S. Rafaela (Ευρωβουλευτής, Ομάδα Ανανεώστε την Ευρώπη [Φιλελεύθεροι Δημοκράτες], Ολλανδία):  Η κρίση μας έδειξε ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές στην διαχείριση και την διοίκηση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε στις χώρες μας ώστε να προωθηθούν τα μέτρα για την Ισότητα;




Melchior Karen (Ευρωβουλευτής, Ομάδα Ανανεώστε την Ευρώπη [Φιλελεύθεροι Δημοκράτες], Δανία): Ο στόχος πρέπει να είναι στα Δ.Σ. αν είναι δυνατόν να υπάρχουν οι γυναίκες κατά 100%, αλλιώς θα περάσουν 100 χρόνια για την όποια βελτίωση.




Haidi Hautala (Ευρωβουλευτής, Ομάδα Πράσινων: Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Φινλανδία): Μαζί με τις αλλαγές στην εκπροσώπηση θα πρέπει να αλλάξουν και τα επίπεδα των αμοιβών στις γυναίκες. Να απαλειφθούν οι διαφορές.




Buxade Jorge (Ευρωβουλευτής, Ομάδα Ρεφορμιστών και Συντηρητικών, [Ακροδεξιό κόμμα Ισπανίας]): Το περιεχόμενο της συνεδρίασης είναι μία υποκρισία. Την στιγμή που υπάρχει μία κρίση σε εξέλιξη, πρέπει να ασχολείται η Ε.Ε. με άλλα προβλήματα και όχι με την εκπροσώπηση των γυναικών. Οι πολίτες της Ε.Ε. δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτά.




M. Pisa Carrion (Ευρωβουλευτής, Ομάδα Ρεφορμιστών και Συντηρητικών, [Ακροδεξιό κόμμα Ισπανίας]): Δεν θα λύσουμε κανένα πρόβλημα με το ζήτημα των φύλων και της ισότητας τους στα Δ.Σ. Οι εταιρείες πρέπει να είναι (οικονομικά) αποδοτικές και όχι πολιτικά ορθές.




Έλενα Κουντουρά (Ευρωβουλευτής, Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών): Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι αποδοτικότερες οι εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν οι γυναίκες, παρόλα αυτά δεν συμμετέχουν ούτε μία στις τέσσερις θέσεις στα ΔΣ. Η πανδημία μας έδειξε ότι οι γυναίκες είναι απαραίτητες και σημαντικές.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεμπλοκάρει η Οδηγία από το συμβούλιο που έχει κολλήσει από το 2013. Χρειαζόμαστε λοιπόν προτάσεις για το πώς θα ξεκολλήσει η Οδηγία.


Δευτερολογίες:
—————————

Η. Dalli: Ευχαριστώ για την στήριξη του Ε.Κ. για το θέμα αυτό. Η Γερμανική προεδρία μπορεί να φέρει στο Κοινοβούλιο το θέμα για να γίνει συζήτηση και ψηφοφορία. Η προσοχή μας είναι στραμμένη σ’ αυτήν την πρωτοβουλία.

J. SEIFERT: Η δουλειά μας είναι να κάνουμε αυτό που ζητούν τα κράτη. Οι εκπρόσωποι τους έχουν μιλήσει για την ανάγκη προώθησης αυτής της Οδηγίας και αυτό θα κάνουμε. Χρειάζεται να γίνουν οι διοργανώσεις των κατάλληλων συζητήσεων στα κοινοβούλια των κρατών μελών, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες πλειοψηφίες. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα γίνουν άλλες δύο συνδιασκέψεις για το θέμα.

Ε. Regner: Το Κοινοβούλιο θα εργαστεί και αυτό, όπως και εμείς σήμερα με τις Επιτροπές, ώστε να πεισθεί το Συμβούλιο πως η πλειοψηφία έχει την βούληση να προωθηθεί και να θεσμοθετηθεί η Οδηγία κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας.

Adrian Vazquez Lazara, (Ευρωβουλευτής, Ομάδα Ανανεώστε την Ευρώπη, Πρόεδρος Επιτροπής Δικαιοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου JURI, Ισπανία): Αυτή η Οδηγία πρέπει να γίνει νομοθεσία της Ε.Ε. Πρέπει να γίνουν όσες συζητήσεις χρειάζονται γι’ αυτόν τον σκοπό και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία με σκοπό την εξάλειψη του φαινομένου της «Γυάλινης Οροφής» για τις γυναίκες.




https://isotita.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: