... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ιράν - Πίσω στη φυλακή η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ

 
                        


Η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ από το Ιράν, η οποία υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, εστάλη πίσω στη φυλακή «χωρίς καμιά ιατρική επέμβαση».

Η δικηγόρος εισήχθη σε νοσοκομείο μετά από 40 και πλέον ημέρες απεργίας πείνας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο σύζυγός της. «Επειτα από πέντε ημέρες κράτησης στο νοσοκομείο Ταλεγανί (στην Τεχεράνη) η Νασρίν στάλθηκε πίσω στη φυλακή στις χειρότερες φυσικές συνθήκες, χωρίς ιατρική επέμβαση», έγραψε στο Twitter ο σύζυγός της, ο Ρεζά Χαντάν.

«Η κυρία Σοτουντέχ, 57 ετών, νοσηλεύτηκε αφότου εξασθένησε σοβαρά από απεργία πείνας που άρχισε πριν από 40 και πλέον ημέρες», είχε δηλώσει το Σάββατο ο Χαντάν. «Η Νασρίν μου ανακοίνωσε μέσω τηλεφώνου ότι οι αρχές την έβαλαν σε καραντίνα, λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, σε ένα δωμάτιο, αμέσως μετά την επιστροφή της στη φυλακή», δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Λόγω των καρδιακών της προβλημάτων, περίμενα να την μεταφέρουν τουλάχιστον στην κλινική της φυλακής, κυρίως έπειτα από 44 ημέρες απεργίας πείνας», πρόσθεσε.

Ιράν: Κρατείται επειδή υπερασπίστηκε τα δικαιώματα μιας γυναίκας

Στις 11 Αυγούστου, η δικηγόρος ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αρχίζει απεργία πείνας για να καταγγείλει τις συνθήκες φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται για «απίθανους» λόγους και τον αποκλεισμένο δικαστικό τους ορίζοντα. Η επιστροφή της δικηγόρου στη φυλακή χωρίς ιατρική περίθαλψη «δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά ότι τίθεται η ζωή της σε κίνδυνο», δήλωσε ο Χαντάν.

Η Σοντουντέχ, που μοιράστηκε με τον Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί το 2012 το βραβείο Ζαχάρωφ, το οποίο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταδικάστηκε το 2019 σε 12 χρόνια κάθειρξης γιατί υπερασπίστηκε μια γυναίκα που συνελήφθη επειδή διαδήλωσε κατά της υποχρέωσης των γυναικών στο Ιράν να φορούν μαντήλα. Κρατείται στη φυλακή Εβίν, στην Τεχεράνη, με άλλους πολιτικούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίδας ερευνήτριας Φαριμπά Αντελχάχ.


https://www.patrasevents.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: