Πολλές από τις νεαρές αυτές γυναίκες ξεκίνησαν λόγω απόστασης από τις 5 π.μ. για να φτάσουν έγκαιρα, με τα πόδια, στο χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων.
Αυτά τα κορίτσια προσπαθούν μέσω των σπουδών να βρουν την ταυτότητά τους, ένα όνομα δικό τους, στη χώρα που για αιώνες η γυναίκα είναι αδελφή ή κόρη ή σύζυγος και δεν έχει άλλη υπόσταση.
Παρότι υπάρχουν γυναίκες στο κοινοβούλιο και ορισμένες γυναίκες επιχειρηματίες καθώς και γυναίκες που εργάζονται πλάι στους άνδρες στα χωράφια, σε γενικές γραμμές οι Αφγανές γυναίκες έχουν πολύ λιγότερη ελευθερία από τους άνδρες.
Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το ποσό συντηρητική και/ή θρήσκα είναι η οικογένεια, καθώς και από άλλους παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Η αφγανική νομοθεσία ορίζει τα 16 έτη ως νόμιμη ηλικία γάμου για τα κορίτσια και τα 18 για τα αγόρια, ωστόσο οι γάμοι παιδιών είναι ευρέως διαδεδομένοι τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές. Οι καταναγκαστικοί γάμοι εξακολουθούν να υφίστανται σε ορισμένα μέρη του Αφγανιστάν, όπως και «δολοφονίες τιμής» όπου κορίτσια και γυναίκες δολοφονούνται από συγγενείς όταν προκαλούν «ντροπή» στην οικογένεια λόγω της σχέσης ή της συμπεριφοράς τους. Αυτές οι δολοφονίες τιμής δεν είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ, αλλά των πατριαρχικών κοινωνιών.
https://www.catisart.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου