... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες υποστηρίζουν τα κράτη μέλη στην προσέλκυση εργαζομένων στον τομέα της υγείας στον αγώνα κατά του COVID-19

Council of Europe and UNHCR support member states in bringing refugee health workers into the fight against COVID-19

Καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αγωνίζονται με την άνευ προηγουμένου κρίση COVID-19, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, η Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, ενθαρρύνουν τα κράτη να επωφεληθούν από την υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν οι επαγγελματίες υγείας των προσφύγων στα εθνικά συστήματα υγείας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή .

«Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές πολιτείες της Ευρώπης έχουν ζητήσει δημοσίως από τους επαγγελματίες υγείας προσφύγων να συμμετάσχουν στις εθνικές αντιδράσεις στον ιό. Υποστηρίζουμε πλήρως τέτοιες πρωτοβουλίες και ελπίζουμε ότι μπορούν να επεκταθούν περαιτέρω σε ολόκληρη την ήπειρο και πέρα ​​από αυτήν », δήλωσε ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν ανταποκριθεί στην πανδημία με ανιδιοτελή αποφασιστικότητα, και όλη η διαθέσιμη βοήθεια είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή της κρίσης. Πρόσφυγες με αποδεδειγμένες επαγγελματικές ικανότητες είναι έτοιμοι να εισέλθουν και να συνεισφέρουν, εάν επιτρέπεται, υπό την επίβλεψη πιστοποιημένων επαγγελματιών υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να δώσουν πίσω στις κοινότητες που τους προστατεύουν ». είπε η Γκράντι.

Υπάρχουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη με τις ικανότητες και τη σχετική εμπειρία που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν. Ωστόσο, τα περισσότερα επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία ρυθμίζονται αυστηρά και οι αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές πρέπει να δώσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις.

«Οι πρόσφυγες, οι κοινωνίες υποδοχής και οι χώρες καταγωγής τους επωφελούνται από το ευρωπαϊκό διαβατήριο προσόντων για τους πρόσφυγες (EQPR). Τα προσόντα που έχουν ήδη οι πρόσφυγες, αλλά δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πλήρως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν », δήλωσε η Marija Pejčinović Burić, Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Το EQPR δεν αποτελεί υποκατάστατο των απαραίτητων επαγγελματικών πιστοποιητικών και αδειών, αλλά βοηθά τις αρχές να επιταχύνουν τα πράγματα παρέχοντας μέρος του απαιτούμενου υποβάθρου».

Το EQPR μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ειδικευμένου συνόλου προ-αξιολογημένων επαγγελματιών υγείας προσφύγων, το οποίο θα επιτρέψει στις εθνικές υγειονομικές αρχές να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο ανάπτυξης των προσφυγικών πόρων, εάν και όταν χρειάζεται. Η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με συνεργάτες για να βρει καινοτόμους τρόπους προσέγγισης των κοινοτήτων προσφύγων, να εντοπίσει πρόθυμους επαγγελματίες υγείας και να διευκολύνει την πρόσβαση σε διαδικτυακές δοκιμές. Τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζονται ήδη με εταίρους από τα Εθνικά Κέντρα Αναγνώρισης Προσόντων για να προσδιορίσουν τους επαγγελματίες υγείας προσφύγων και να βοηθήσουν στην αξιολόγηση των δεξιοτήτων και των διαπιστευτηρίων τους μέσω αυτού του προγράμματος.

Το EQPR ξεκίνησε το 2017 από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να βοηθήσει τα κράτη να αξιολογήσουν τα προσόντα των προσφύγων και να διευκολύνουν την ένταξή τους. Περιλαμβάνει κέντρα αναγνώρισης από 10 χώρες (Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και δημόσιες αρχές και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνει οικονομική υποστήριξη από το Βέλγιο (φλαμανδική κυβέρνηση ), Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Μονακό και Νορβηγία. Ο πρώτος κάτοχος του EQPR απέκτησε μόνιμη απασχόληση σε έναν τομέα που σχετίζεται με την υγεία στη Νορβηγία το 2019. Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη μέχρι στιγμής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: