... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Γιατί χρειαζόμαστε την ηγετική θέση των γυναικών στην αντιμετώπιση του COVID-19

Coronavirus Covid-19 virus infection China Hubei Wuhan contagion spread economics dow jones S&P 500 stock market crash 1929 depression great recession
Chinese citizens created posters to celebrate the heroics of female frontline medics.
Image: Weibo

Οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των πρώτων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε παγκόσμιο επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι η εκπροσώπηση των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του ιού κοροναϊού.
Το 70% του παγκόσμιου προσωπικού υγείας αποτελείται από γυναίκες, αλλά μόνο το 25% των παγκόσμιων ηγετών είναι γυναίκες.
Χωρίς τις γυναίκες σε αυτές τις θέσεις, τα θέματα των γυναικών θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καθ 'όλη τη διάρκεια της κρίσης.
Τον Φεβρουάριο, μια πλέον διαβόητη φωτογραφία γύρισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημοσιεύτηκε από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Mike Pence, η εικόνα, η οποία έδειξε τα μέλη της Taskforce Coronavirus των ΗΠΑ, άφησε πολλούς να θέσουν μια μόνο ερώτηση: πού είναι οι γυναίκες;

Αυτό δεν είναι απλώς ζήτημα ισοτιμίας, είναι επειγόντως απαραίτητο.

Η επίλυση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία όπως το COVID-19 απαιτεί τα καλύτερα μυαλά που μπορεί να προσφέρει ο κόσμος - στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας, στη θεραπευτική Ε & Α και πολλά άλλα. Γνωρίζουμε ότι διαφορετικές ομάδες οδηγούν σε περισσότερη καινοτομία και η παραμέληση του μισού ομίλου ταλέντων περιορίζει την ικανότητά μας να κάνουμε σωστικές επιλογές.

Οι ηγέτες υπαγορεύουν πού πηγαίνει η χρηματοδότηση και η έρευνα, από την ανάπτυξη εμβολίων έως τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλισης. Χωρίς τις γυναίκες στις θέσεις αυτές, οι μεταγενέστερες αποφάσεις δεν θα αντιμετωπίσουν επαρκώς τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Ήδη, οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των κορυφαίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας στον κόσμο, που επωμίζονται το βάρος της επίπονης εργασίας, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο μόλυνσης. Με το μυθιστόρημα κοροναϊού, οι γυναίκες έπαιξαν κεντρικό ρόλο: πάρτε την Κίνα, όπου το 90% των νοσηλευτών και σχεδόν οι μισοί γιατροί είναι γυναίκες.


Εκτός αυτού, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία επηρεάζουν τους άνδρες και τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο. Μερικές φορές οι επιπτώσεις είναι προφανείς, όπως συνέβη με τις έγκυες γυναίκες στο ξέσπασμα του Zika.

Άλλες φορές, είναι πιο λεπτές. Οι περίοδοι κρίσεων μπορούν να επιδεινώσουν τις ανισότητες μεταξύ των φύλων, όπως η πρόσβαση στην αμειβόμενη εργασία ή να αφήσουν τις γυναίκες ευάλωτες σε φτωχές επιπτώσεις στην υγεία, όπως κατά τη διάρκεια της επιδημίας Ebola του 2014, όπου οι πόροι που εκτρέφονται από την μαιευτική φροντίδα συνέβαλαν στην άνοδο των μητρικών θανάτων.

Ενώ οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον κοροναϊό από ό, τι οι γυναίκες (αν και λίγα είναι γνωστά για τον αντίκτυπό του στις έγκυες γυναίκες πέρα ​​από τους νέους κανονισμούς για τα δωμάτια παράδοσης σε ορισμένα μέρη), οι γυναίκες πιθανότατα θα επηρεαστούν δυσανάλογα με μυριάδες τρόπους, από τον αντίκτυπο του κλεισίματος του σχολείου σε μια αυξανόμενη ανάγκη για φροντίδα ασθενών στο σπίτι. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης απομόνωσης, όπως οι αυξήσεις στην ενδοοικογενειακή βία.

Πέρυσι, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Παρακολούθησης Ετοιμότητας - που συγκλήθηκε από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - ζήτησε περισσότερες ηγέτες γυναικών ως ζωτικό μέρος των προσπαθειών ετοιμότητας. Ωστόσο, όταν αναλύουμε τις πρόσφατες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι πολύ σαφές ότι δεν έχουν γίνει πολλά για να διασφαλιστεί ότι οι φωνές των γυναικών θα αντικατοπτρίζονται στον πίνακα λήψης αποφάσεων και - κατά συνέπεια - το φύλο συχνά αγνοείται στις απαντήσεις.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη - η έλλειψη γυναικών σε αυτούς τους ρόλους αντικατοπτρίζει έναν παγκόσμιο τομέα υγείας με έντονες ανισότητες μεταξύ των φύλων. Αν και οι γυναίκες αποτελούν το 70% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, αποτελούν μόνο το 25% των ανώτερων ηγετικών θέσεων.
Η έκθεση 2020 για την παγκόσμια υγεία 50/50, η οποία αξιολογεί την ισότητα των φύλων στους παγκόσμιους οργανισμούς υγείας, δείχνει ότι τα όργανα λήψης αποφάσεων εξακολουθούν να είναι κατά κύριο λόγο άνδρα, και εάν οι τρέχουσες τάσεις επιμένουν, η ισότητα των φύλων σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου απέχει ακόμη 40 χρόνια.

Με περισσότερες από 465.900 περιπτώσεις και πάνω από 21.000 θανάτους παγκοσμίως κατά τη στιγμή της συγγραφής, τα ποσά είναι πάρα πολύ υψηλά για να αγνοήσουν τις φωνές των γυναικών.

Παρόλο που η Taskforce των ΗΠΑ είναι πλειοψηφία - και οι ηγέτες των ομάδων COVID-19 σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι αποκλειστικά άνδρες - υπάρχουν πολλές ταλαντούχες γυναίκες που παίζουν κρίσιμους ρόλους. Η εργατική δύναμη των ΗΠΑ έχει δύο γυναίκες, μεταξύ των οποίων μία στο τιμόνι. Επιπλέον, η τεχνική καθοδήγηση της CΟΒID-19 της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η Μαρία Βαν Κερχόουε, η κυρία αναπληρωτής διευθυντής της CDC Anne Schuchat και ο ανώτερος επίσημος ανώτερος αξιωματούχος της Sun Chunlan στην επαρχία του Hubei, κάνουν απίστευτη δουλειά. Αυτή είναι μια σημαντική αρχή.

Καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι κυβερνήσεις, τα ερευνητικά εργαστήρια και οι εγκαταστάσεις υγείας πρέπει να δεσμευτούν να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες στην ηγεσία δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Η συλλογή στοιχείων που έχουν ταξινομηθεί με βάση το φύλο πρέπει επίσης να αποτελέσει προτεραιότητα, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις μοναδικές επιπτώσεις των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να οικοδομήσουμε τα συστήματα για να στηρίξουμε την ηγετική θέση των γυναικών στην παγκόσμια υγεία πριν από τις επόμενες απεργίες καταστροφών. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε εξοπλίζοντας τις γυναίκες με τις δεξιότητες, την κατάρτιση και τις ευκαιρίες να φτάσουν στην κορυφή και υποστηρίζοντας συστημικές αλλαγές - όπως το κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος - για να αλλάξετε το πρόσωπο της ηγετικής θέσης της παγκόσμιας υγείας.

Καθώς τα νέα περιστατικά COVID-19 εμφανίζονται καθημερινά, δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Η ιεράρχηση των φωνών των γυναικών στην απάντηση θα μας προετοιμάσει για ένα πιο δίκαιο, υγιέστερο μέλλον, ενώ θα σώσουμε ζωές σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: