... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

8 Μάρτη 2020: μεγάλες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από το γυναικείο κίνημα

Η 8η Μάρτη του 2020 σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις γυναικών και αντρών που διεκδικούν ίσα δικαιώματα και τερματισμό των διακρίσεων κατά των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ήταν οι κινητοποιήσεις στη Χιλή, όπου υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν, πιάνοντας το νήμα από το μεγάλο αντικυβερνητικό κίνημα πριν από μερικούς μήνες, αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό με ιστορικά μεγάλη για τη χώρα συμμετοχή στην πορεία, η Αργεντινή όπου το γυναικείο κίνημα βγήκε μαζικά στους δρόμους, κ.α.!
Αργεντινή
Μεξικό
Χιλή
Στην Τουρκία, για άλλη μια φορά οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές δέχτηκαν βροχή από δακρυγόνα από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ μεγάλες ήταν και οι διαδηλώσεις των γυναικών στη Ρωσία, παρά το αυταρχικό καθεστώς Πούτιν, που προσπαθεί να περιορίσει με κάθε τρόπο, κάθε μορφή αντίστασης. Μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις και σε μιας σειρά ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία, κ.α.


Τουρκία
Ρωσία
Ισπανία
Γαλλία
Βέλγιο

Αθήνα

Στην Αθήνα, η διαδήλωση της 8ης Μάρτη ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, με μερικές χιλιάδες ανθρώπων να κατεβαίνουν στους δρόμους. Γυναίκες και άντρες, σε πολλές περιπτώσεις με τα παιδιά τους, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της ημέρας. Πέρα από τα γενικά συνθήματα για ισότητα και σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών, φέτος κυριάρχησε το ζήτημα του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, που αν και νομικά κατοχυρωμένο από το 1986, τους τελευταίους μήνες αμφισβητείται από εκκλησιαστικούς, ακροδεξιούς και λοιπούς συντηρητικούς κύκλους, με την υποστήριξη στελεχών της κυβέρνησης.


Δυστυχώς για άλλη μια φορά διοργανώθηκαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Το ΚΚΕ κάλεσε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ κάποιες οργανώσεις κάλεσαν συγκέντρωση στα Προπύλαια. Η ενωτική διαδήλωση όπου συμμετείχε η πλειοψηφία της Αριστεράς, των φεμινιστικών και κοινωνικών οργανώσεων και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είχε αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος. Οι αντιπαραθέσεις ωστόσο που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδήλωση των περίπου 2.000 ανθρώπων αφαίρεσε τμήμα της δυναμικής της πορείας.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 800 γυναίκες και άντρες κατέβηκαν σε μια διαδήλωση που χαρακτηρίστηκε από μαχητική διάθεση, παρά τη βροχή που δεν σταμάτησε καθόλου κατά τη διάρκεια της πορείας. Χαρακτηρίστηκε όμως επίσης και από την παρουσία (σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων) μιας θλιβερής σύναξης περίπου 100 ακροδεξιών, ανάμεσα στους οποίους ο Ιερός Λόχος, η Χρυσή Αυγή, αλλά και μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων, που μαζεύτηκαν για να «διαδηλώσουν» ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και για τα «δικαιώματα των αγέννητων παιδιών». Είχαμε δηλαδή την 8η Μάρτη, μια φασιστοσύναξη ενάντια στο ίδιο το νόημα της 
Με το πρόσχημα ότι οι δύο συγκεντρώσεις δεν έπρεπε να συναντηθούν, η αστυνομία κράτησε για περίπου δύο ώρες τη διαδήλωση διασπασμένη, εμποδίζοντας τα μπλοκ των αριστερών οργανώσεων και αυτά των αντιεξουσιαστών να πορευτούν μαζί, αλλά και κρατώντας τα ακινητοποιημένα κάτω από τη βροχή. 

Εκδηλώσεις του «Ξ» για την 8η Μάρτη

Τις προηγούμενες μέρες, το «Ξ» διοργάνωσε εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, με τίτλο «Το δικαίωμα στην άμβλωση αμφισβητείται – Ούτε βήμα πίσω!». Είχαμε μαζί μας τη συντρόφισσα Ετζεχάν Μπάλτα, μέλος της αριστερής συλλογικότητας Baslangic στην Τουρκία. Η παρουσία της ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προέρχεται από μια χώρα στην οποία το γυναικείο κίνημα δίνει καθημερινά τον αγώνα της υπεράσπισης των πιο βασικών δικαιωμάτων, ενάντια στη βία, το σεξισμό και την καταπίεση. Επιπλέον παρουσιάστηκαν τοποθετήσεις που είχαν βιντεοσκοπηθεί για τις εκδηλώσεις μας από την συντρόφισσα Jane Barros από την Βραζιλία, που είναι πολύ ενεργή στο γυναικείο κίνημα εκεί και από την Toya Chester, μέλος της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής στις ΗΠΑ (αδερφή οργάνωση του Ξ στις ΗΠΑ). Τέλος, εκτός από τις ομιλήτριες του σχήματος «Μαχητικές & Ελεύθερες» στις εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μίλησαν και συντρόφισσες από το φεμινιστικό σχήμα «Κιουρί@». Συνολικά, οι εκδηλώσεις παρουσίασαν μεγάλο ενδιαφέρον, κρατώντας αμείωτη την προσοχή όσων συμμετείχαν.
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε στο xekinima.org τις βιντεοσκοπημένες τοποθετήσεις της Jane Barros και της Toya Chester, καθώς και αποσπάσματα από την εισήγηση της Ετζεχάν Μπάλτα.

http://net.xekinima.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: