... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Η Φινλανδία εξισώνει τη γονική άδεια: 7 μήνες με αποδοχές και για τους δύο γονείς

                           

Η πάντα πρωτοπόρα Φινλανδία κάνει ακόμη ένα μεγάλο βήμα προς την ισότητα. Η πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, η οποία είναι η νεαρότερη ηγέτης κράτους στον κόσμο, ανακοίνωσε πως το νέο νομοσχέδιο προς ψήφιση δίνει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα και στους δύο γονείς. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η γονική άδεια θα μοιράζεται και στους δύο γονείς και θα περιλαμβάνει 7 μήνες άδειας με αποδοχές, ενώ η έγκυος μητέρα δικαιούνται και 1 μήνα πριν από την ημερομηνία τοκετού.
Μέχρι τώρα ίσχυε πως η νέα μητέρα θα έχει μόλις 4 μήνες άδειας και ο πατέρας άλλους 2. Η πρωθυπουργός όμως, φαίνεται αποφασισμένη να το αλλάξει αυτό και να δώσει και επιπλέον να δώσει τα ίδια δικαιώματα και στους δύο γονείς που καλωσορίζουν το παιδί τους στον κόσμο. Μάλιστα, για να εξυπηρετήσει ακόμη καλύτερα τους νέους γονείς, η Μαρίν ανακοίνωσε πως η 69 ημέρες από τους 7 μήνες, θα μπορούν να μεταφερθούν στον/στη σύζυγο προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο.
Λίγους μήνες νωρίτερα η Σάνα Μαρίν είχε δηλώσει στη Washinghton Post πως επιθυμεί η Φινλανδία να περάσει σε μία νέα εποχή και να συνεχίσει να βρίσκεται πρώτη στις λίστες με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. «Αισθάνομαι ότι η βαθύτερη έννοια αυτού που ονομάζουμε Αμερικανικό Όνειρο μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ πιο εύκολα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης όπου κάθε παιδί, όποιο κι αν είναι και όποιοι κι αν είναι οι γονείς του, μπορεί να φτάσει οπουδήποτε επιθυμεί γιατί έχουμε ένα πάρα πολύ καλό δημόσιο σύστημα παιδείας. Επίσης έχουμε εξαιρετικό σύστημα δημόσια υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που βοηθάει τους ανθρώπους να γίνουν ό,τι επιθυμούν. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που η Φιλανδία είναι πρώτη στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: