Η νομοθεσία θα καθιστά τα ταμπόν και τις σερβιέτες διαθέσιμα σε καθορισμένους δημόσιους χώρους, όπως κοινοτικά κέντρα, κέντρα νεότητας και φαρμακεία, με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος 24,1 εκατομμυρίων λιρών (28,66 εκατομμύρια ευρώ).
Η απόφαση πέρασε στην πρώτη φάση με 112 ψήφους υπέρ, καμία κατά και μία αποχή. Τώρα προχωρεί στη δεύτερη φάση, όπου τα μέλη του αποκεντρωμένου κοινοβουλίου της Σκωτίας μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρόεδρος του νομοσχεδίου, Μόνικα Λένον (Monica Lennon), δήλωσε ότι αν περάσει:
“Θα είναι ορόσημο για την κανονικοποίηση της εμμηνόρροιας στη Σκωτία και θα στείλει αυτό το πραγματικό μήνυμα στους ανθρώπους αυτής της χώρας για το πόσο σοβαρά το κοινοβούλιο παίρνει την ισότητα των φύλων” .
Η νομικός Άλισον Τζονστοουν (Alison Johnstone) είπε:
“Γιατί το 2020 το χαρτί τουαλέτας θεωρείται αναγκαίο, αλλά τα προϊόντα περιόδου όχι; Η οικονομική τιμωρία για τη φυσική σωματική λειτουργία δεν είναι ούτε ίση ούτε δίκαιη.”
Το 2018, η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρείχε δωρεάν προϊόντα περιόδου σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια. Τα προϊόντα εμμηνόρροιας στο Ηνωμένο Βασίλειο φορολογούνται επί του παρόντος στο 5%. Η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron), είχε δηλώσει ότι ήθελε να θέσει τέρμα στον “φόρο του ταμπόν” (2016), αλλά επειδή αυτός συνδέεται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ορίζουν φορολογικούς συντελεστές για ορισμένα προϊόντα, δεν είναι ακόμη εφικτό να γίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου