
Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου διέκοψε πρόγραμμα επιμόρφωσης για την πρόληψη των διακρίσεων με βάση το φύλο στον Δήμο Γλυφάδας υποκύπτοντας στις αντιδράσεις εκκλησιαστικών κύκλων, όπως καταγγέλλει με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ήταν σε συνεργασία με το Πολύχρωμο Σχολείο αλλά και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στόχος ήταν η επιμόρφωσή τους στην ευαισθητοποίηση και πρόληψη των διακρίσεων και του αποκλεισμού με βάση την ταυτότητα φύλου και τον ερωτικό / σεξουαλικό προσανατολισμό.
Η παρέμβαση αυτή οδήγησε την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης του Δήμου Γλυφάδας Μελίνα Χαρατσίδου και τον προϊστάμενο του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ Ηλία Γκότση σε παραιτήσεις από τις θέσεις τους.
«Τα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ άλλων είναι: πώς γίνεται κάποιος εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας να αποφασίζει για τις εκπαιδευτικές ανάγκες και το περιεχόμενο των συναντήσεων των εκπαιδευτικών;
Πώς είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή, και με όσα συμβαίνουν, ζητήματα που αφορούν διακρίσεις όχι μόνο να μην συζητούνται και να θεωρούνται ως μη σημαντικά αλλά και να απαγορεύονται από διάφορους κύκλους;
Όλο αυτό θυμίζει Μεσαίωνα, είναι σκοταδισμός και ευνοεί την ανάπτυξη ρατσιστικών συμπεριφορών» καταγγέλλουν στο ψήφισμά τους οι εκπαιδευτικοί.
Με επιστολή της παραιτήθηκε η επιστημονικά υπεύθυνη στο Κέντρο Πρόληψης Γλυφάδας, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μελίνα Χαρατσίδου.
«Η συγκεκριμένη εκπαίδευση, που αποσκοπεί στο να δημιουργήσει χώρο για όλους, πυροδότησε και μόνο με την ανακοίνωσή της αντιδράσεις από τον χώρο της Εκκλησίας και από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, όπως μου αναφέρθηκε προφορικά στη συνάντηση με τη δημοτική αρχή, έχουν μαζέψει υπογραφές για τη διακοπή του προγράμματος» τονίζει η Μ. Χαρατσίδου και προσθέτει: «Προσπαθώντας να κατανοήσω, να εμπεριέξω, να αντιληφθώ τον λόγο αυτού του αιτήματος, επιχείρησα να εξηγήσω ότι η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν αποσκοπούσε στο να δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος στα σχολεία, να μειωθεί η βία, να κάνουμε το αόρατο ορατό εφόσον όσο δεν μιλάμε, όσο κρύβουμε, όσο κάνουμε σαν να μην υπάρχει, συμπιέζουμε και συντρίβουμε ανθρώπους δημιουργώντας αποκλεισμούς που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν οδηγούν σε λειτουργικότητα και δεν μαρτυρούν αγάπη στον άνθρωπο».
«Πώς είναι δυνατόν να είμαι επιστημονικά υπεύθυνη και να μην αποφασίζω για το επιστημονικό έργο που θα γίνει στην κοινότητα της Γλυφάδας;» αναρωτιέται η πρώην πλέον επιστημονική υπεύθυνη και καταλήγει: «Αν, όπως φαίνεται, δεν έχω στην ουσία την επιστημονική ευθύνη του έργου και δεν μπορώ να παίρνω αποφάσεις για το ποιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πρόληψης Γλυφάδας, τότε δεν έχω παρά να δηλώσω την παραίτησή μου από τη θέση της επιστημονικά υπεύθυνης».
Για το ίδιο θέμα ψήφισμα εξέδωσε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Γλυφάδας – Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με το οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «δεν ανήκει στις αρμοδιότητες κανενός δημάρχου να εγκρίνει το περιεχόμενο και την υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, πόσο μάλλον να τα διακόπτει υπερβαίνοντας τον θεσμικό του ρόλο» και ξεκαθαρίζει ότι στέκεται απέναντι στον σκοταδισμό και καταγγέλλει την προσπάθεια διακοπής του σεμιναρίου.
«Υπερασπιζόμαστε ως οφείλουμε το δικαίωμα κάθε μαθητή/τριας να φοιτά ‘σε ένα σχολείο που μας χωρά όλους’ χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Απαιτούμε να συνεχιστεί άμεσα το σεμινάριο στη Γλυφάδα και από τη δημοτική αρχή να περιοριστεί στα ζητήματα αρμοδιότητάς της» καταλήγει το ψήφισμα των εκπαιδευτικών.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου