... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Η Παγκόσμια Τράπεζα και η ισότητα των φύλων:Χρηματοδότηση της αναπτυξιακής πολιτικής

                                                       

To  BWP -Bretton Woods Project  διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει την ισότητα των φύλων στη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής πολιτικής (DPF), το μέσο της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρέχει πιστώσεις, δάνεια ή εγγυήσεις στις δανειοδοτούμενες χώρες μέσω της μετατρέψιμης δημοσιονομικής στήριξης. 

Σκοπός του είναι να ενθαρρύνει την περαιτέρω συζήτηση γύρω από τις σχέσεις μεταξύ της ισότητας των φύλων, της μακροοικονομικής πολιτικής και του ρόλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, προκειμένου τελικά να συμβάλει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος μακροοικονομικής πολιτικής για την ισότητα των φύλων.

Η ενημέρωση παρουσιάζει τον ρόλο της Τράπεζας στη διαμόρφωση της μακροοικονομικής και της πολιτικής για το φύλο, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε το DPF και επεξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο εξετάζονται οι πολιτικές και οι πρακτικές του φύλου. Στην κυρίαρχη πολιτική της, η Τράπεζα δηλώνει ότι το προσωπικό πρέπει να καθορίσει εάν «οι συγκεκριμένες πολιτικές που υποστηρίζονται από την επιχείρηση είναι πιθανό να έχουν σημαντική φτώχεια και κοινωνικές συνέπειες, ειδικά για τους φτωχούς και τις ευάλωτες ομάδες». 

Ωστόσο, οι πρόσφατες ενέργειες που περιγράφονται ως περιπτωσιολογικές μελέτες στην ενημέρωση του BWP υπογραμμίζουν ορισμένα κενά και εναπομένουσες ερωτήσεις σχετικά με την προσέγγιση της Τράπεζας στην ανάλυση των δυνητικών επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις πολιτικής που έχουν εισαχθεί μέσω αυτού του δανειοδοτικού μέσου.


Η Παγκόσμια Τράπεζα κινδυνεύει να υποστηρίξει ασυνεπείς και αντιπαραγωγικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους δικούς της στόχους για την προώθηση της ισότητας των φύλων και να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της ισότητας των φύλων, ιδίως σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις της μακροοικονομικής πολιτικής. τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.

Προκειμένου να ενισχυθεί και να τεθεί σε εφαρμογή η ανάλυση των φύλων στην DPF απο  την  Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει, κατ 'αρχήν:


  • Να υιοθετηθεί ένας επίσημος ορισμός του τι συνιστά «σημαντική φτώχεια και κοινωνικές συνέπειες», μεταξύ άλλων σε σχέση με την ισότητα των φύλων και την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών.
  • Nα αναδημοσιεύεται από το κοινό η  υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών του 2013 για την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στις πολιτικές PSIA και την αντίστοιχη σημείωση καλής πρακτικής.
  • Να Εξασφαλιστεί  ότι κάθε ανάλυση φτώχειας και κοινωνικού αντίκτυπου ενημερώνεται από εμπειρογνώμονες  σε θέματα φύλου, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος φύλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και  να διασφαλίζεται ότι συμπεριλαμβάνονται συνεκτικές διαβουλεύσεις με τις τοπικές οργανώσεις δικαιωμάτων των γυναικών στο σχεδιασμό των πράξεων αναπτυξιακής πολιτικής.
Διαβάστε:

The World Bank and gender equality: Development Policy Financing


Δεν υπάρχουν σχόλια: