... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Η Έκθεση 2019 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη -Στόχος 5:Ισότητα των Φύλων



Η ετήσια έκθεση στόχων για την αειφόρο ανάπτυξη(Sustainable Development Goals Report) παρέχει μια επισκόπηση των προσπαθειών υλοποίησης παγκοσμίως μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας τους τομείς της προόδου και τους τομείς στους οποίους πρέπει να αναληφθούν περισσότερες δράσεις για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Τέσσερα χρόνια μετά την έγκριση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, η έκθεση για το 2019 σημειώνει πρόοδο σε ορισμένους τομείς, όπως η ακραία μείωση της φτώχειας, η εκτεταμένη ανοσοποίηση, η μείωση του ποσοστού παιδικής θνησιμότητας και η αύξηση της πρόσβασης των ανθρώπων στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά προειδοποιεί ότι η παγκόσμια αντίδραση ήταν αρκετά φιλόδοξη, αφήνοντας τα πιο ευάλωτα άτομα και χώρες να υποφέρουν περισσότερο.

"Είναι απολύτως σαφές ότι χρειάζεται μια πολύ βαθύτερη, ταχύτερη και πιο φιλόδοξη αντίδραση για την απελευθέρωση της κοινωνικής και οικονομικής μεταμόρφωσης που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων μας του 2030. "
António Guterres, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών 

Μεταξύ των βασικών ευρημάτων:

  • Η αύξηση της ανισότητας μεταξύ και εντός των χωρών απαιτεί επείγουσα προσοχή. Τα τρία τέταρτα ζευγαρωμένων παιδιών ζουν στη Νότια Ασία και στην υποσαχάρια Αφρική. Η ακραία φτώχεια είναι τριπλάσια σε αγροτικές περιοχές από ό, τι στις αστικές περιοχές. Οι νέοι είναι πιο πιθανό να είναι άνεργοι από τους ενήλικες. Μόνο το ένα τέταρτο των ατόμων με σοβαρές αναπηρίες εισπράττει σύνταξη αναπηρίας και οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην επίτευξη της ισότητας.
  • Το έτος 2018 ήταν το τέταρτο θερμότερο έτος. Τα επίπεδα συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα συνέχισαν να αυξάνονται το 2018. Η ωκεάνια οξύτητα είναι 26% υψηλότερη από ό, τι στους προ-βιομηχανικούς χρόνους και αναμένεται να αυξηθεί κατά 100% σε 150% έως το 2100 με τον σημερινό ρυθμό εκπομπών CO2.
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μειώθηκε από 36% το 1990 σε 8,6% το 2018, αλλά ο ρυθμός της μείωσης της φτώχειας αρχίζει να επιβραδύνεται καθώς ο κόσμος αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις εδραιωμένες στερήσεις, βίαιες συγκρούσεις και τρωτά σημεία σε φυσικές καταστροφές.
  • Η παγκόσμια Πείνα έχει αυξηθεί μετά απο μια παρατεταμένη πτώση

"Το φυσικό περιβάλλον επιδεινώνεται με ανησυχητικό ρυθμό: τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται, η οξίνιση των ωκεανών επιταχύνεται. τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα πιο ζεστά . Ένα εκατομμύριο φυτικά και ζωικά είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και η υποβάθμιση της γης συνεχίζεται ανεξέλεγκτα ». 
António Guterres,Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών 

Παρά τις απειλές, η έκθεση καταδεικνύει ότι υπάρχουν πολύτιμες ευκαιρίες για την επιτάχυνση της προόδου με την αξιοποίηση των διασυνδέσεων μεταξύ των στόχων. Η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, για παράδειγμα, συμβαδίζει με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την οικοδόμηση περισσότερων πόλεων και τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας για όλους.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα φιλοξενήσουν τις διασκέψεις κορυφής για την αειφόρο ανάπτυξη και τη διάσκεψη κορυφής για την κλιματική αλλαγή καθώς και άλλες σημαντικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της 74ης συνόδου της γενικής συνέλευσης τον Σεπτέμβριο, για την αναζωογόνηση των παγκόσμιων ηγετών και της παγκόσμιας κοινότητας, να παρακολουθήσετε και να ξεκινήσετε μια δεκαετία παράδοσης για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

                                   

Διαβάστε την έκθεση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: