Την έναρξη της συζήτησης για την ανάγκη μελέτης των αιτιών των γενοκτονιών στη Κύπρο εγκαινίασε σήμερα η Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής, με στόχο να δοθεί σαφής εικόνα, για τις ενέργειες που γίνονται από όλους τις φορείς, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε μετά από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Σκεύης Κούτρα Κουκουμά, Ευανθίας Σάββα και Ειρήνης Χαραλαμπίδου, με αφορμή τις εφτά δολοφονίες του καταδικασθέντα, Νίκου Μεταξά, αλλά και την δολοφονία της Σοφίας Ζήνωνος στη Λεμεσό.
Η συζήτηση του θέματος κρίθηκε σκόπιμη, ώστε να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, με τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να διαμηνύουν ότι από την πλευρά τους θα προχωρήσουν το ταχύτερον δυνατόν στην ψήφιση των αναγκαίων νομοθεσιών.
Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ θα κληθούν και υπηρεσίες που δεν είχαν κληθεί σήμερα, όπως ο ΣΠΑΒΟ, ο Σύνδεσμος Καταπολέμησης Βίας στην Οικογένεια και το Υπουργείο Υγείας. Στη σημερινή συζήτηση συμμετείχαν η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων και εκπρόσωποι από την Αστυνομία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.
37 δολοφονίες από το 2000 μέχρι σήμερα
Στην Κύπρο, η πλειοψηφία των περιπτώσεων γυναικοκτονιών από το 2000 μέχρι σήμερα αυτό τον αιώνα, εμπίπτουν στην κατηγορία των δολοφονιών από νυν ή πρώην ερωτικό σύντροφο.
Έχει αναφερθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίας οι αριθμοί στην Κύπρο είναι αποκαρδιωτικοί, ενώ θα ανέμενε κανείς ότι είχαν γίνει βήματα, από όλους τους εμπλεκομένους, ώστε το ζήτημα της έμφυλης βίας να καταστεί προτεραιότητα, μέσα από κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, ορθά πρωτόκολλα διαχείρισης και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στον βαθμό που θα έπρεπε και η Κύπρος συνεχίζει να κάνει βήματα «σημειωτόν».
Αναφερόμενη σε στατιστικά στοιχεία είπε ότι στην Κύπρο από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν διαπραχθεί 37 δολοφονίες γυναικών, ενώ σε σχέση με την Ευρώπη σημείωσε ότι «καταγράφονται 50 δολοφονίες γυναικών από νυν ή πρώην συντρόφους τους κάθε εβδομάδα».
«Παγκοσμίως δολοφονούνται 137 γυναίκες κατά μέσον όρο από συζύγους ή συντρόφους πρώην ή νυν», πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδου, εξέφρασε την ανησυχία της για την αντιμετώπιση που υπάρχει έναντι αυτής της μορφής βίας.
«Αυτό που συζητήσαμε με όλες τις υπηρεσίες είναι η ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να υπάρχει μια συνολική και προληπτική αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος», είπε.
Εκκρεμεί στην Επιτροπή Νομικών το νομοσχέδιο για την παρενοχλητική παρακολούθηση
Η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι εκκρεμεί στην Επιτροπή Νομικών το νομοσχέδιο για την παρενοχλητική παρακολούθηση, συμπληρώνοντας ότι «ένας αριθμός από αυτά τα θύματα είναι γυναίκες, οι οποίες επανειλημμένα είχαν καταγγείλει ότι ήταν θύματα παρενοχλητικής παρακολούθησης, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν έχει ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο».
Ανέφερε ακόμα ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο από την αστυνομία, ούτως ώστε όταν μία γυναίκα επισκεφθεί ένα αστυνομικό σταθμό και καταγγείλει ένα περιστατικό βίας να υπάρχει ένα πρωτόκολλο, που να μπορεί να γίνει μια αξιολόγηση κινδύνου και αναλόγως να υπάρχει ένας ξεχωριστός χειρισμός αυτών των γυναικών.
Επιπλέον, η κ. Κυριακίδου είπε ότι διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αρχείο, ώστε να καταγράφονται όλα τα περιστατικά βίας και οι καταγγελίες.
Για το νομοσχέδιο που αφορά τη βία κατά των γυναικών, είπε πως είναι έτοιμο και αναμένεται να οδηγηθεί στη Βουλή, για να μπορεί να προχωρήσει.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, ενώ ενημέρωσε πως προχωρά το Σπίτι της Γυναίκας, το οποίο θα μπορεί να χειρίζεται περιστατικά βίας και θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2019.
Δεν υπάρχει εξειδικευμένη ομάδα στην Αστυνομία, είπε ο Κ. Βέης
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Κώστας Βέης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένη ομάδα στην Αστυνομία, για χειρισμό των περιστατικών βίας ενάντια των γυναικών.
Μελέτη Πανεπιστημίου
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αντρέας Καπαρδής, παρουσίασε μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία αφορά στις αιτίες των γυναικοκτονιών, ενώ πρότεινε μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να αποτρέπουν τέτοια φαινόμενα.
Όπως ανέφερε η έρευνα διαπιστώνει ότι οι περισσότερες δολοφονίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία των γυναικών-θυμάτων και των παιδιών, αφού προηγήθηκε επαναλαμβανόμενη ενδοοικογενειακή βία.
Προτείνει δε τη μόνιμη λειτουργία Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για προστασία των θυμάτων της βίας εντός της οικογένειας.
Με κυνηγετικά όπλα και κουζινομάχαιρα
Αναφερόμενος περαιτέρω στην έρευνα, ο κ. Καπαρδής είπε ότι παρατηρήθηκε ότι οι φόνοι έγιναν με κυνηγετικό όπλο, στρατιωτικό τυφέκιο ή κουζινομάχαιρο, ενώ καταδείχθηκε ότι η πλειοψηφία των ζευγαριών βρίσκονταν σε διάσταση ή διέμεναν μαζί και βρίσκονταν σε διαδικασία χωρισμού.
Εισηγήσεις προς τα μέλη της Επιτροπής, για πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου
Προέβηκε σε εισηγήσεις προς τα μέλη της Επιτροπής, για πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως η άμεση προώθηση τροποποιήσεων στη Νομοθεσία, ώστε η Αστυνομία ή η Εθνική Φρουρά να κατάσχουν όπλα λόγω ενδοοικογενειακής βίας ή σοβαρής απειλής για τέτοια βία, και η επιστροφή τους να γίνεται μόνο μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη της περίπτωσης και στενή και συνεχή παρακολούθηση αναφορών βίας στην οικογένεια από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αξιοποιώντας και εξειδικευμένα άτομα με μερική απασχόληση ή/και εξειδικευμένους εθελοντές.
Επίσης, εισηγήθηκε όπως νομοθετηθεί η στενή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ αρμοδίων Υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει ανταλλαγή ενημερώσεων για την κάθε περίπτωση και οι παρεμβάσεις που θα γίνονται να είναι πιο αποτελεσματικές.
Συνάντηση της Επιτροπής με ομάδα γονέων Διεμφυλικών Παιδιών από την Οργάνωση Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου
Εξάλλου, κατά τη σημερινή συνεδρία έγινε συνάντηση των μελών της Επιτροπής με ομάδα γονέων Διεμφυλικών Παιδιών από την Οργάνωση Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι «δυστυχώς δεν έχουμε προχωρήσει με αυτό το θέμα», προσθέτοντας ότι «αναφέρθηκαν και πάλι προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα που έχουν προχωρήσει στην αλλαγή ταυτότητας φύλου και αλλάζοντας την πολιτική τους ταυτότητα και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην εγγραφή τους στα νοσοκομεία».
«Το Σεπτέμβριο θα ξαναδούμε αυτό το θέμα και θα γίνει προσπάθεια μέχρι την ψήφιση της συγκεκριμένη νομοθεσίας, να τροχοδρομηθούν κάποιες διαδικασίες που να διευκολύνουν τη ζωή αυτών ανθρώπων, για εδώ μιλάμε για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε.
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου