Afghan refugee and designer-maker Fariba Amini, 31, works on a sewing machine in a studio in Athens, Greece, May 22, 2019. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Πίσω από μια ραπτομηχανή, η Fariba Amini συρράπτει τον τελευταίο της σχέδιο χρησιμοποιώντας τα απίθανα υφάσματα: ένα φύλλο από ένα απορριφθέν καουτσούκ, όπως αυτό που έφερε εκείνη και χιλιάδες περισσότερους πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Ο Αφγανός έφυγε στην Ελλάδα το 2016 χωρίς έγγραφα και λίγες προοπτικές. Τώρα κατασκευάζει και πουλάει τσάντες και κοσμήματα από το αυστηρότερο σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης των προσφύγων: τα σκάφη και τα ζωντανά σακάκια που διασκορπίστηκαν κάποτε στις ακτές της Ελλάδας.
"Οι τσάντες μου θυμίζουν πως έφτασα εδώ και τα βραχιόλια μου θυμίζουν τις μέρες που βρισκόμουν στο στρατόπεδο, εκείνες τις δύσκολες στιγμές", είπε η Αμίνι, πάνω από την κουδουνίστρα της μηχανής της, μια ταινία μέτρησης που ήταν τυλιγμένη γύρω από το λαιμό της.
"Όταν άρχισα να δουλεύω για το ράψιμό μου, ήταν ένα βάλσαμο για την ψυχή μου. Μου έφεραν ειρήνη. "
Το υπόγειο του στούντιο γυμνών οστών στο κέντρο της Αθήνας που μοιράζεται με άλλους σχεδιαστές αιτούντων άσυλο είναι στοιβαγμένο με μαύρα και γκρίζα κομμάτια φουσκωτών σκαφών, κόκκινα σωσίβια και σωρούς ιμάντων.

Afghan refugee and designer-maker Fariba Amini, 31, works on a sewing machine in a studio in Athens, Greece, May 22, 2019. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Ο πορτοκαλί τοίχος του στούντιο είναι διακοσμημένος με πολλές από τις δημιουργίες : μαλακά μαύρα σακίδια, τσάντες και πορτοφόλια,βραχιόλια φτιαγμένα από πολύχρωμο νήμα βρίσκονται σε ένα τραπέζι.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήμουν σε βάρκα η ίδια, αισθάνομαι πολύ καλά», είπε η Amini. «Θέλω να δείξω σε άλλους που έρχονται ως μετανάστες ,ότι μπορούν να κάνουν χρήση και των πιο συνηθισμένων πραγμάτων».
Οι Αμίνι και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να φύγουν από το Αφγανιστάν όταν ήταν πέντε, αφού ο αδελφός της σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο. Στο Ιράν, όπου ζούσαν για δύο δεκαετίες, οι αρχές της απαγόρευσαν να παρακολουθεί το σχολείο ή να δουλέψει, είπε.
Το 2016, ξεκίνησαν το σύντομο αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα και κατέληξαν σε ένα τρομερό, προκλητικό στρατόπεδο στο πρώην αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου χιλιάδες έζησαν σε σκηνές στο τερματικό αφίξεων με λίγη τροφή και συχνή βία.
Για να περάσει, η Amini έμαθε να κάνει πολύπλοκα σχέδια παρακολουθώντας βίντεο του YouTube. Δεν ήταν πολύ πριν τα πουλήσει στα παζάρια και στους φίλους.
"Αισθάνομαι ισχυρός γιατί γυρίζω κάτι συνηθισμένο σε τσάντες και μπορώ να το μετατρέψω σε χρήματα", είπε η Amini. "Το γεγονός ότι το κάνω αυτό με τα χέρια μου, με κάνει πολύ υπερήφανη".
Με τη βοήθεια του συζύγου της, ενός Αφγανού σχεδιαστή που συναντήθηκε στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, η Amini δημιουργεί τσάντες και κοσμήματα για ένα μικρό γερμανικό οργανισμό που υποστηρίζει πρόσφυγες, καθώς και για την πώλησή τους online και σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
Οι γονείς και η αδελφή της μετακόμισαν στη Γερμανία, αλλά η Αμίνι, στην οποία χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα στην Ελλάδα, παρέμεινε πίσω από την ελπίδα να ξεκινήσει το ξεκίνημα της επιχείρησής της.
Χάρη σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υποστηρίχθηκε από την φιλανθρωπική οργάνωση της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, έλαβε μια μικρή επιχορήγηση για να στηρίξει την επιχείρησή της.
Παρά τις επιτυχίες της, τα σχέδια της υπενθυμίζουν το επικίνδυνο ταξίδι που έκαναν και άλλοι.
«Μερικές φορές σκέφτομαι τους ανθρώπους που πνίγηκαν στη θάλασσα και που δεν είναι πλέον μαζί μας», είπε. "Είναι δύσκολο για μένα."
Δείτε εδώ το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου