... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

ΠΟΥ : RESPECT women-Πρόληψη της βίας κατά των γυναικών


Image

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  και ο ΟΗΕ ξεκινούν το πρόγραμμα   "RESPECT womenpreventing violence against women"

Περίπου 1 στα 3 ή το 35% των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί φυσική και / ή σεξουαλική βία από έναν οικείο συνεργάτη ή από σεξουαλική βία που δεν σχετίζεται με τη συντρόφου τους, σύμφωνα με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO).


Η βία κατά των γυναικών (VAW) έχει καταστροφικό κόστος και συνέπειες για τα άτομα, τις κοινότητες και τις κοινωνίες. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Βασίζεται στην ανισότητα των φύλων και αποτελεί εμπόδιο στην αειφόρο ανάπτυξη.

Η βία επηρεάζει αρνητικά τη σωματική, τη σεξουαλική και αναπαραγωγική και την ψυχική υγεία των γυναικών.

Η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική βία μπορούν να οδηγήσουν σε ακούσιες εγκυμοσύνες, προκαλούμενες αμβλώσεις (που συχνά εκτελούνται σε μη ασφαλείς συνθήκες) και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του HIV. Η ενδοοικογενειακή βία αυξάνει επίσης την πιθανότητα αποβολής, προγενέστερων γεννήσεων και χαμηλών βάρους γέννησης μωρών όταν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε βία είναι επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, διαταραχών άγχους, κατανάλωσης αλκοόλ και απόπειρας αυτοκτονίας.


Ο ΠΟΥ και ο ΟΗΕ   με 11 εταίρους έχουν αναπτύξει το πρόγραμμα "RESPECT women: preventing violence against women" - ένα πλαίσιο που απευθύνεται κυρίως σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Αυτή η σειρά ενεργειών έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τις παρεμβάσεις και τα  προγράμματα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.
  


   

   

                                                            
 Το πλαίσιο περιλαμβάνει ένα σύνολο ενεργειών που προσφέρονται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στους υπεύθυνους για την υγεία για το σχεδιασμό, το σχεδιασμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση παρεμβάσεων και προγραμμάτων χρησιμοποιώντας επτά στρατηγικές για την πρόληψη της VAW. Οι στρατηγικές συνοψίζονται στο R.E.S.P.E.C.T, με κάθε γράμμα να αντιπροσωπεύει μία στρατηγική:


R - Relationship skills strengthened Οι δεξιότητες στις σχέσεις ενισχύθηκαν. Πρόκειται για στρατηγικές για τη βελτίωση των δεξιοτήτων στη διαπροσωπική επικοινωνία, τη διαχείριση των συγκρούσεων και τη λήψη κοινών αποφάσεων.

E - Empowerment of women Ενδυνάμωση των γυναικών. Αυτό αναφέρεται στις στρατηγικές οικονομικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναπτύσσουν δεξιότητες στην αυτο-αποτελεσματικότητα, την αυτοπεποίθηση, τις διαπραγματεύσεις και την αυτοπεποίθηση.

S - Services ensured  Εξασφαλισμένες υπηρεσίες. Αυτό αναφέρεται σε μια σειρά υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, αστυνομίας, νομικών και κοινωνικών υπηρεσιών για επιζώντες βίας.

P -Poverty reduced  Η φτώχεια μειώθηκε. Πρόκειται για στρατηγικές που απευθύνονται στις γυναίκες ή στο νοικοκυριό, ο πρωταρχικός στόχος του οποίου είναι η άμβλυνση της φτώχειας.

E -  – Environments made safe Τα περιβάλλοντα έγιναν ασφαλή. Αυτό αναφέρεται στις προσπάθειες δημιουργίας ασφαλών σχολείων, δημόσιων χώρων και χώρων εργασίας, μεταξύ άλλων.

C – Child and adolescent abuse prevented. Αποτροπή παιδικής και εφηβικής κακοποίησης. Αυτό περιλαμβάνει στρατηγικές που δημιουργούν οικογενειακές σχέσεις.

T - Transformed attitudes, beliefs and norms.Μεταμορφωμένες συμπεριφορές, πεποιθήσεις και κανόνες. Αυτό αναφέρεται σε στρατηγικές που προκαλούν βίαιες συμπεριφορές, πεποιθήσεις, κανόνες και στερεότυπα.

Το πλαίσιο απαιτεί επίσης την ενδυνάμωση των κατάλληλων περιβαλλόντων, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • οικοδόμηση πολιτικής δέσμευσης από ηγέτες και φορείς χάραξης πολιτικής ·
  • επενδύοντας και στηρίζοντας το έργο των γυναικείων οργανώσεων ·
  • την ενίσχυση πολιτικών, νόμων και θεσμών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων · και
  • η διάθεση πόρων σε προγράμματα, η έρευνα και η ανάπτυξη ικανοτήτων υγείας, εκπαίδευσης, επιβολής του νόμου και κοινωνικών υπηρεσιών.

VIDEO



 www.who.int




Δεν υπάρχουν σχόλια: