Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, δήλωσε ότι το Στάφανστορπ είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους που ανοιχτά αντιτάσσεται στην κρατική μεταναστευτική πολιτική, τραβώντας το δικό του δρόμο.
Ο δήμος Στάφανστορπ που βρίσκεται στην νότια Σουηδία, αποφάσισε να επιδείξει «μηδενική ανοχή» στις πάσης φύσεως μουσουλμανικές μαντίλες σε μικρά παιδιά, όπως μετέδωσε το σουηδικό ραδιόφωνο.
Η απαγόρευση αυτή, είναι μέρος του νέου, αναθεωρημένου σχεδίου ενσωμάτωσης που έχει υιοθετηθεί στο Στάφανστορπ. Στο προσχέδιο γινόταν χρήση της λέξης «πέπλο» αλλά στην τελική απόφαση έχει αντικατασταθεί με μια λέξη που μπορεί να μεταφραστεί ως «μαντίλα» ή «κάλυμμα κεφαλής». Η απαγόρευση αφορά παιδιά έως 12 ετών.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κριστιάν Σόνεσον, επιχειρηματολόγησε ότι είναι ζήτημα του λεγόμενου «ηθικού πολιτισμού» όταν φορά όταν θρησκευτική μαντίλα ένα παιδί.
«Κορίτσια και αγόρια, άνδρες και γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα, υποχρεώσεις και ευκαιρίες και πρέπει να συμμετέχουν στην εκπαίδευση και στην εργασία με ίσους όρους. Αυτές είναι σημαντικές σουηδικές αρχές που πρέπει να υιοθετούνται από οποιονδήποτε ζει εδώ», έγραψε ο Σόνεσον στο Facebook.
Συνεπώς, πρόσθεσε, ο δήμος δεν επιδοκιμάζει πρακτικές όπως ξεχωριστές ώρες κολύμβησης για άνδρες και γυναίκες ή διαχωρισμό των σχολικών τάξεων με βάση το φύλο, δεν αποδέχεται μαντίλες σε παιδιά προσχολικής αγωγής αλλά και στο υποχρεωτικό σχολείο.
Ο Σόνεσον παρουσίασε επίσης σειρά προτάσεων που αφορούν ζητήματα ενσωμάτωσης. Μεταξύ άλλων, ο δήμος σκοπεύει να παράσχει στέγαση σε νέους μετανάστες για όσο διάστημα εκείνοι λαμβάνουν το λεγόμενο «επίδομα εγκατάστασης», δηλαδή για δύο έτη.
Επίσης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, επιδιώκει να υπάρξει «υποχρέωση ενσωμάτωσης» που σημαίνει ότι οι νέο αφιχθέντες θα πρέπει να προσαρμοστούν στους ισχύοντες νόμους, κανόνες και αξίες. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων, να μάθουν τη σουηδική γλώσσα, να καταστήσουν τους εαυτούς τους ικανούς για να βρουν δουλειά, να αποκτήσουν την δική τους κατοικίας και «να αντιληφθούν και να σεβαστούν την σουηδική κοινωνία και τις σουηδικές αρχές». Σε αντίθετη περίπτωση, η κοινότητα θα τους επιβάλει κυρώσεις, όπως για παράδειγμα θα μειώνει το χρόνο που θα μπορούν να διαμένουν στην κατοικία που τους έχει παραχωρηθεί.
Η «απαγόρευση μαντίλας» δίχασε την σουηδική κοινή γνώμη. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι σχολίασαν ότι ο εν λόγω δήμος «το έχασε τελείως» και μάλιστα παρότρυναν τα αγόρια να πάνε στο σχολείο φορώντας μαντίλες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Αντίθετα, κάποιοι άλλοι στήριξαν ένθερμα τις εν λόγω αποφάσεις και χαρακτήρισαν το δήμο Στάφανστορπ ως «τον καλύτερο της χώρας.
«Η απαγόρευση της μαντίλας ψηφίστηκε στο Στάφανστορπ. Ο πρώτος δήμος που σταματά την εξευτελιστική και μισογυνική μαντίλα. Ευχαριστούμε που προωθείτε την ισότητα των φίλων σε αντίθεση με τους σοσιαλδημοκράτες», έγραψε ο χρήστης με το όνομα Curlingpappan.
Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο του Στάφανστορπ, δεσμεύθηκε να προσφύγει κατά της απόφασης και έκανε λόγο για μη υπαρκτό πρόβλημα και τεχνητή διόγκωση της υπόθεσης.
Καθώς η μουσουλμανική κοινότητα στην Σουηδία ενισχύεται, το ζήτημα της αποδοχής των ισλαμικών καλυμμάτων κεφαλής έχει γίνει ένα ζήτημα που απασχολεί και εκφράζονται κάθε τόσο απόψεις περί απαγόρευσης. Αυτή τη στιγμή ωστόσο, δεν υπάρχει σχετική απαγόρευση σε εθνικό επίπεδό. Πέρσι, η Λέιλα Αλί Έλμι, των Πρασίνων, έγινε η πρώτη Σουηδή βουλευτής με μαντίλα.
Στις αρχές του έτους, το Στάφανστορπ που συνδιοικείται από μετριοπαθείς κεντροδεξιούς και ακροδεξιούς, έγινε ο πρώτος δήμος της Σουηδίας που απαγόρευσε πλήρως την παροχή βοήθειας σε τρομοκράτες του ISIS προκειμένου να «επανενταχθούν» στην κοινωνία, με τη χρήση δημοτικών κονδυλίων. Κανένας πόρος δεν πρέπει να σπαταληθεί για να βοηθηθούν τρομοκράτες, ανακοίνωσε ο δήμος, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.
«Το Στάφανστορπ είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους που είναι ανοιχτά επικριτική στην κρατική μεταναστευτική πολιτική. Με αυτή την νομοθεσία, επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο. Κάποιες φορές αυτό σημαίνει ότι θα δεχθούμε αρκετή κριτική από "πάνω" αλλά κα απ' "έξω"», εξήγησε ο Σόνεσον.
Το 2016, όταν η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να υποχρεώσει όλους τους δήμους να δέχονται να παρέχουν κατοικία σε νεοαφιχθέντες, το Στάφανστορπ επέλεξε να μην αγοράσει νέες οικίες ή να χτίσει προσωρινές εγκαταστάσεις στέγασης, αλλά αντίθετα να λύσει το πρόβλημα με τη χρήση τροχόσπιτων.
/sputniknews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου