Μεγάλη έρευνα σε δείγμα 25.000 ανθρώπων από 23 μεγάλες χώρες, δείχνει ότι μόλις μια στις έξι Δανές θεωρεί τον εαυτό της φεμινίστρια, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στην τελευταία θέση.
Οι Σκανδιναβικές χώρες θεωρούνται ως από τις ηγέτιδες του πλανήτη σε ζητήματα που άπτονται της ισότητας των φύλων. Η Δανία όμως όπως φαίνεται αποτελεί εξαίρεση, καθώς δεν κατατάχθηκε απλώς χαμηλά στα ποσοστά φεμινισμού, αλλά η τελευταία μεταξύ 23ων μεγάλων χωρών.
Στην έρευνα, που έγινε από την οργάνωση YouGov-Cambridge Globalism Project σε συνεργασία με την εφημερίδα Guardian, συμμετείχαν πάνω από 25.000 άνθρωποι από 23 μεγάλες χώρες και αφορούσε ζητήματα φύλου, ίσων δικαιωμάτων και το κίνημα #MeToo κατά της παρενόχλησης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόλις μια στις έξι Δανές δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό της φεμινίστρια.
Βέβαια ακόμη και η υπουργός Ισότητας της Δανίας, Κάρεν Έλεμαν δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως είναι φεμινίστρια, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από τρία χρόνια. Μόλις μια στις τέσσερις Δανές αυτοχαρακτηρίζονται ως φεμινίστριες, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στη γειτονική Σουηδία, φτάνουν το 46%.
Προκαλεί αίσθηση πως οι Δανές βρίσκονται χαμηλότερα στην σχετική κατάταξη ακόμα και από την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες που πιστεύεται ευρέως ότι είναι πολύ πίσω σε σχέση με τη Δανία σε ζητήματα ισότητας των φύλων.
Το 30% των Δανών γυναικών, πιστεύει μάλιστα ότι είναι αποδεκτό να σφυρίζεις σε μια γυναίκα ενώ περνά από το δρόμο. Σε αυτή την απάντηση μόνο η Νιγηρία βρίσκεται πιο ψηλά από την Δανία.
«Δεν με ενοχλεί αρκεί να γίνεται με έναν ωραίο τρόπο. Το αντιμετωπίζω στην πραγματικότητα, ως κοπλιμέντο», δήλωσε η 37χρονη λογίστρια Έλεν Φροστ Χάνσεν στον Guardian. Η ίδια είπε επίσης ότι αρκετές Δανές θα ήθελαν σε αυτό το θέμα, οι Δανοί να μοιάζουν περισσότερο με τους άνδρες της νότιας Ευρώπης. Roskilde
Σύμφωνα με την Ρικε Άντερσεν, καθηγήτρια επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Roskilde, οι Δανές δείχνουν ανοχή στην ήπια σεξουαλική παρενόχληση γιατί πιστεύουν ότι θα πρέπει να συγχωρείται εάν δεν υπάρχει κακή πρόθεση.
Η συμπεριφορά αυτή, μπορεί να αποτελεί και την εξήγηση γιατί είναι τόσο διαφορετική η αντιμετώπιση του κινήματος του #MeToo στη Δανία σε σχέση με άλλες Σκανδιναβικές χώρες.
Η Σουηδία αγκάλιασε το κίνημα #MeToo, καθώς μαζεύτηκαν αμέτρητες υπογραφές στήριξής του, έγιναν εκατοντάδες δημόσιες συζητήσεις και γράφτηκαν πολλά άρθρα στα ΜΜΕ της χώρας, ενώ αρκετές γυναίκες βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Στη Δανία από την άλλη, δεν απασχόλησε τη δημόσια συζήτηση.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 4% των Δανών ανδρών και το 8% των γυναικών δήλωσαν ότι έχουν «πολύ θετική» γνώμη για το #MeToo, ενώ στη Σουηδία τα ποσοστά είναι 16% και 34% αντίστοιχα. Στο σύνολο των 23 χωρών, το ποσοστό των ανδρών που έχουν πολύ θετική γνώμη για το #MeToo ανέρχεται σε 19% και των γυναικών σε 24%.
Η Σόφι Χάγκεν, Δανή κωμικός που ζει στο Λονδίνο, γνωστή για το φεμινιστικό της χιούμορ και την θετική εικόνα του σώματος μας, εξήγησε πως στην δική της χώρα δεν θα γνώριζε ποτέ αντίστοιχη επιτυχία.
«Ο φεμινισμός είναι κακιά λέξη στη Δανία. (…) η πολιτική ορθότητα συχνά αντιμετωπίζεται ως κάτι το κακό», δήλωσε η Σόφι που χαρακτηρίζει τον εαυτό της «παχιά ακτιβίστρια» μιλώντας στην εφημερίδα Information daily.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου