Με την Πένι Μόρντοντ νέα υπουργό Αμυνας της Βρετανίας, οι γυναίκες ελέγχουν σήμερα τους έξι μεγαλύτερους αμυντικούς προϋπολογισμούς της Ευρώπης και τους επτά από την πρώτη δεκάδα. Η Μόρντοντ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, είναι επικεφαλής ενός υπουργείου με ετήσιο προϋπολογισμό 46,9 δισ. δολάρια. Ανέλαβε τα καθήκοντά της την 1η Μαΐου, όταν η Τερέζα Μέι απέλυσε τον προκάτοχό της, Γκάβιν Ουίλιαμσον, κατηγορώντας τον ότι διέρρευσε πως η Huawei θα κατασκεύαζε τμήματα του δικτύου 5G της Βρετανίας.
Η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στη Δυτική Ευρώπη – 59,5 δισ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Ακολουθούν η Βρετανία (46,9 δισ. δολάρια), η Γερμανία (46,2 δισ.), η Ιταλία (26,1 δισ.), η Ισπανία (17 δισ.) και η Ολλανδία (10,5 δισ.) – όλες με γυναίκα υπουργό Αμυνας. Η Ελβετία, που βρίσκεται στη 10η θέση (4,7 δισ. δολάρια) επίσης έχει γυναίκα υπουργό, τη Βιόλα Αμχερντ που ανέλαβε στις αρχές του έτους.
Παρεμβάλλονται, στην έβδομη, όγδοη και ένατη θέση η Νορβηγία (6,8 δισ. δολάρια), η Σουηδία (5,7 δισ.) και η Ελλάδα (4,9 δισ.).
Στη Γαλλία, υπουργός Αμυνας (ή Ενόπλων Δυνάμεων όπως μετονομάστηκε πριν από δύο χρόνια) είναι η Φλοράνς Παρλί, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούνιο του 2017 διαδεχόμενη επίσης γυναίκα υπουργό.
Στη Γερμανία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν κατέχει αυτό το πόστο από το 2013 και είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας στη χώρα. Στην Ιταλία η Ελιζαμπέτα Τρέντα ανέλαβε τον Ιούνιο του 2018, διαδεχόμενη γυναίκα υπουργό. Ομοίως στην Ισπανία η Μαργαρίτα Ρόμπλες ανέλαβε τον Ιούνιο του 2018, επίσης διαδεχόμενη γυναίκα. Στην Ολλανδία η Ανκ Μπίλεβελντ είναι υπουργός Αμυνας από τον Οκτώβριο του 2017.
Στον υπόλοιπο κόσμο
Αντίθετα με ό,τι θα πίστευε κανείς, οι πρώτες γυναίκες υπουργοί Αμυνας στον κόσμο δεν ήταν στην Ευρώπη. Πρώτη διδάξασα η Σρι Λάνκα, από το 1960, και ακολούθησε η Ινδία με την Ιντιρα Γκάντι στη δεκαετία του ’70. Στη δεκαετία του ’80 γυναίκα υπουργό Αμυνας απέκτησαν η Δομίνικα, η Αυστραλία, το Πακιστάν (την Μπεναζίρ Μπούτο) και ο Καναδάς. Μερικές από τις γυναίκες αυτές κατείχαν το πόστο της υπουργού Αμυνας μαζί με εκείνο της πρωθυπουργού.
Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που όρισε γυναίκα υπουργό Αμυνας ήταν η Φινλανδία το 1990. Εκτοτε, η Νορβηγία είχε μια σειρά από γυναίκες υπουργούς Αμυνας το 1999-2017 ενώ η Ισπανία είχε τρεις – με πρώτη την Κάρμε Τσακόν το 2008 που ανέλαβε τα καθήκοντά της ενώ ήταν έγκυος (πέθανε το 2017 σε ηλικία 46 ετών από πρόβλημα στην καρδιά).
Οι ΗΠΑ, που έχουν ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό γύρω στα 600 δισ. δολάρια και η Κίνα με 250 δισ. δεν έχουν ορίσει ποτέ γυναίκα επικεφαλής του υπουργείου Αμυνας.
Η Κίνα όμως δαπανά λιγότερα από την Ελλάδα για την Αμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σύμφωνα με στοιχεία του SIPRI, η Κίνα δαπάνησε το 1,9% του ΑΕΠ της για την Αμυνα το 2018 ενώ η Ελλάδα το 2,4% – το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ στη Δυτική Ευρώπη, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (2,3%) και τις υπόλοιπες χώρες που δαπανούν κάτω από το 2% του ΑΕΠ τους στην Αμυνα, πολλές και κάτω από 1%.
www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου