Όλοι είναι ίσοι, αλλά φαίνεται ότι ορισμένοι στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι πιο ίσοι από τους άλλους! Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η θλιβερή πρωτιά της Κύπρου, που είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που απέτυχε να εκλέξει γυναίκα ευρωβουλευτή ή πώς να ερμηνευθεί η πολύ χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στη Βουλή (μόλις 10 γυναίκες βουλευτές) και την Κυβέρνηση (μόλις δύο γυναίκες Υπουργοί και μία Υφυπουργός), αλλά και η σχεδόν… αόρατη παρουσία τους σε διευθυντικά πόστα και άλλα ανώτατα δημόσια αξιώματα του τόπου; Κι όλα αυτά την ώρα που σε άλλες προηγμένες δυτικές κοινωνίες γυναίκες παίρνουν τα ηνία στην πολιτική ως πρωθυπουργοί και ως πρόεδροι κρατών, βραβεύονται με Νόμπελ Χημείας και Ιατρικής για τα επιστημονικά τους επιτεύγματα και κατέχουν στρατηγικές θέσεις εξουσίας.
Παρά τους αγώνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την απ-άμβλυνση της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, η ισότητα των δύο φύλων στη χώρα μας έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει. Τα στοιχεία για τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή του τόπου και στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι αποκαλυπτικά, αλλά συνάμα και απογοητευτικά. Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις δοκιμασμένες πλέον επιδόσεις ενός μικρού, αλλά ικανού αριθμού πολιτικών γένους θηλυκού, η μη εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στην Ευρωβουλή και η υπό εκπροσώπηση του στη Βουλή και την Κυβέρνηση, αποδεικνύει περίτρανα ότι, παρά τις περί του αντιθέτου ρητορείες των κομμάτων, η διαδικασία εισδοχής των γυναικών στο ανδρικό άβατο της πολιτικής είναι διαδικασία εξαιρετικά αργόσυρτη.
Κι όμως στις μέρες μας δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τον αποκλεισμό των γυναικών από την αγορά εργασίας ή την πολιτική αρένα. Τίποτα εκτός από την επιβίωση παρωχημένων και αναχρονιστικών αντιλήψεων για τους ρόλους των δύο φύλων στην κοινωνία. Οι ισχυρές πατριαρχικές αντιλήψεις που επικρατούν στην κυπριακή κοινωνία και η αντίληψη πως «οι γυναίκες προορίζονται για τον ιδιωτικό βίο και οι άνδρες για το δημόσιο» κάνουν πολλές φορές και τις ίδιες τις γυναίκες να μην είναι σε θέση να διεκδικήσουν – τουλάχιστον επί ίσοις όροις – αυτό που τους ανήκει ή να αρνούνται να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι, τους όρους του οποίου τους έχουν καθορίσει άνδρες. Επιπλέον, η άνιση κατανομή των αρμοδιοτήτων μέσα στην οικογένεια και το γεγονός ότι η ευθύνη της ανατροφής των παιδιών πέφτει σχεδόν εξ ολοκλήρου στους ώμους της γυναίκας κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.
Ο ρόλος όμως της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα αλλάζει με τα χρόνια και σήμερα η γυναίκα προβάλλει με ολοένα και περισσότερες αξιώσεις στο προσκήνιο του κοινωνικού γίγνεσθαι. Στις μέρες μας οι γυναίκες μπαίνουν απ’ τις πρώτες στα πανεπιστήμια, συνεχίζουν για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές και καθόλου δεν υστερούν σε εφόδια και περγαμηνές από τους άνδρες συνυποψηφίους τους. Ωστόσο και πάλι, πολύ λίγες είναι αυτές που καταλαμβάνουν πρωτοκλασάτες θέσεις ή θέσεις-κλειδιά στον τομέα τους.
Η έντονη όμως και καρποφόρα παρουσία των λίγων γυναικών που δραστηριοποιούνται στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου έχει αποδείξει στην πράξη πως οι γυναίκες... μπορούν και πως είναι παράλογο στις μέρες μας να μιλά κανείς για υπεροχή του ενός ή του άλλου φύλου.
Παράθυρο ελπίδας αφήνει ο διορισμός πέντε γυναικών στις θέσεις Επιτρόπων (Ισότητας, Διοικήσεως, Περιβάλλοντος, Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού), αλλά και η ενισχυμένη συμμετοχή τους στα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, καθώς το γυναικείο φύλο αντιπροσωπεύεται σε ποσοστό 36% συγκρινόμενο με ποσοστό 30% στις επιλογές που είχαν γίνει το 2016. Όσον αφορά στις προεδρίες των Ημικρατικών Οργανισμών οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε ποσοστό 33% σε σύγκριση με 24% στους διορισμούς της προηγούμενης φοράς.
Βήματα προόδου σίγουρα έχουν γίνει, υπολείπονται όμως ακόμη πολλά για την πλήρη εξίσωση των δύο φύλων σε όλα τα επίπεδα.
«Κόλαφος» η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Η Κύπρος κατατάσσεται στην 27η θέση από τις 28 χώρες της ΕΕ και στην 92η από τις 149 χώρες του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2018. Η έκθεση αξιολογεί 149 χώρες για την πρόοδό τους στα θέματα της ισότητας των φύλων σε σχέση με τέσσερις θεματικές διαστάσεις: Συμμετοχή στην οικονομία, συμμετοχή στην πολιτική ζωή, εκπαιδευτικό επίπεδο και υγεία και προσδόκιμο ζωής.
Συμμετοχή στην οικονομία
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το 69,6% του γυναικείου πληθυσμού της Κύπρου συμμετείχε στο εργατικό δυναμικό το 2018, έναντι 77,4% του ανδρικού πληθυσμού.
Τα εισοδήματα των Κυπρίων ανδρών ανέρχονταν σε 36.295 ευρώ ετησίως, ενώ τα αντίστοιχα των γυναικών ανέρχονταν σε 24.140 ευρώ ετησίως.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βρεθούν στην ανεργία στην Κύπρο, καθώς το 2018 το 13,5% των γυναικών ήταν άνεργες, έναντι ποσοστού 12,6% των ανδρών.
Επίσης, σε ποσοστό 23,8%, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να απασχολούνται σε μερική απασχόληση έναντι του 17,9% των ανδρών.
Συμμετοχή στην πολιτική ζωή
Η Κύπρος κατέλαβε την 111η θέση παγκοσμίως για το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν θέση στη νομοθετική εξουσία ή είναι ανώτερα και διευθυντικά στελέχη στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αφού οι γυναίκες στις θέσεις αυτές αποτελούν μόνο το 20,7% του συνόλου.
Το ποσοστό των γυναικών στο Κοινοβούλιο της Κύπρου ανέρχεται μόλις στο 17,9%.
Με μόλις δύο από τους έντεκα υπουργούς να είναι γυναίκες, η Κύπρος κατέχει την 119η θέση στον κόσμο για τις γυναίκες που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Μορφωτικό επίπεδο
Τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα για την Κύπρο κατά την εξέταση των στατιστικών για την εκπαίδευση, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση στον κόσμο σε τρεις κατηγορίες σχετικά με την ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο για το ποσοστό των γυναικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (γυναίκες = 97,7%, άνδρες = 97,1%), στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυναίκες = 95,1%, άνδρες = 94,2%) και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (γυναίκες = 69,4%, άνδρες = 51,1%).
Παρά τον υψηλό αριθμό γυναικών στην εκπαίδευση, το χάσμα αυξάνεται ξανά όταν εξετάζονται τα ποσοστά των πτυχιούχων διδακτορικών και των ατόμων που απασχολούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έκθεση, το 0,4% των γυναικών στην Κύπρο κατέχουν διδακτορικά, ενώ το ποσοστό των ανδρών κατόχων διδακτορικών διατριβών είναι 1%. Επίσης, μεταξύ του προσωπικού που απασχολείται στην έρευνα και την ανάπτυξη, το 42,6% είναι γυναίκες.
Το κενό στην εκπαίδευση διευρύνεται επίσης στις ηλικίες 65+, καθώς πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας στην Κύπρο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο σε νεαρή ηλικία για να φροντίσουν την οικογένειά τους. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65+, το 37,1% των γυναικών ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το ποσοστό για τους άνδρες ανέρχεται σε 57,2%. Επίσης, το 5,4% των Κυπρίων γυναικών ηλικίας 65 ετών έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με το 15,1% των ανδρών.
Υγεία και προσδόκιμο ζωής
Οι γυναίκες στην Κύπρο αναμένεται να ζήσουν περισσότερα υγιή χρόνια από τους άνδρες σύμφωνα με την έκθεση, καθώς το προσδόκιμο υγιούς ζωής των γυναικών στην Κύπρο το 2018 υπολογίζεται σε 74,8 χρόνια. Το προσδόκιμο υγιούς ζωής για τους Κύπριους άνδρες είναι 71,9 χρόνια.
Σύμφωνα με την έκθεση, η διάρκεια της άδειας μητρότητας στην Κύπρο είναι 126 ημέρες. Το 2018, το 72% των Κυπρίων γυναικών έλαβε μισθούς κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παντρευτούν σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με τους άνδρες, καθώς ο μέσος όρος της εργένικης ζωής των Κυπρίων γυναικών το 2018 μετρήθηκε στα 26,4 έτη, ενώ η μέση διάρκεια για τους άνδρες ήταν τα 29,3 έτη.
Επίσης, το 25,1% των Κυπρίων γυναικών παντρεύτηκαν από την ηλικία των 25 ετών το 2018, έναντι 11% για τους άνδρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου