«Η Μέρι Ολοϊπαρούνι ήταν 13 ετών όταν ακρωτηρίασαν τα γεννητικά της όργανα. Την έδεσαν σε μια πόρτα για να την ακινητοποιήσουν, την έκοψαν κι άρχισε να αιμορραγεί σφαδάζοντας από τον πόνο.
Δεκαεννιά χρόνια αργότερα, οι ουλές εξακολουθούν να την πονούν. Κι έχουν κάνει τη γέννα καθενός από τα πέντε παιδιά της μια οδυνηρή και βασανιστική εμπειρία».
Η ιστορία της Μέρι, με την οποία ξεκινά η ανακοίνωση της UNICEF με αφορμή την 6η Φεβρουαρίου, Διεθνή Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ), δεν είναι μοναδική ούτε σπάνια.
Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί ΑΓΓΟ, μία από τις πιο βάναυσες και απάνθρωπες πράξεις έμφυλης βίας στον κόσμο, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.
Και παρότι τα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν κυρίως σε 30 χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, πολλά απαντώνται και σε κράτη που φιλοξενούν μεταναστευτικούς πληθυσμούς.
Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 500.000 γυναίκες και κορίτσια που έχουν υποστεί ΑΓΓΟ ζουν στην Ευρώπη και, παρότι θεωρείται έγκλημα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης, συνεχίζει να γίνεται παράνομα και κεκλεισμένων των θυρών είτε σε ευρωπαϊκό έδαφος είτε με επισκέψεις στις χώρες καταγωγής τους.
Μόνο στην Αγγλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), το 2016 καταγράφηκαν 5.391 νέα κρούσματα ΑΓΓΟ.
Πρόσφατη έρευνα του EIGE (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων), που διενεργήθηκε σε έξι ευρωπαϊκές χώρες και παρουσιάστηκε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο, έδειξε πως ο κίνδυνος να υποστούν ΑΓΓΟ κορίτσια που ζουν στην Ευρώπη και κατάγονται από χώρες όπου αυτή η πρακτική είναι συνήθης είναι εξαιρετικά μεγάλος: εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνει στο 39%-57% στη Μάλτα, στο 25%-42% στην Ελλάδα, στο 16%-27% στο Βέλγιο, στο 15%-24% στην Ιταλία, στο 12%-21% στη Γαλλία και στο 12%-17% στην Κύπρο.
Στην Ελλάδα, που έρχεται δεύτερη σε κίνδυνο ανάμεσα σε αυτές τις έξι χώρες, επιπλέον το 5% των αιτούντων άσυλο κοριτσιών απειλείται με ΑΓΓΟ.
Ασυλο και προστασία
Ανάμεσα στις άλλες συστάσεις είναι να εφαρμόζονται διαδικασίες ασύλου που να λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση και οπτική φύλου, ακόμη και στο πλαίσιο της θέσπισης επισπευσμένων διαδικασιών για τις αφίξεις.
Επίσης να υπάρξει μέριμνα για την προστασία των θυμάτων στα σημεία εισόδου και στα κέντρα υποδοχής, διασφάλιση ευαίσθητης σε θέματα φύλου εκτίμησης κινδύνου κατά την άφιξη και στη συνέχεια εξειδικευμένη παραπομπή και φροντίδα.
Ενώ, όπως τονίζει η διευθύντρια του EIGE Βιργκίνια Λάνγκμπακ, «Η αυστηρή νομοθεσία, σε συνδυασμό με μία αυστηρή διαδικασία δίωξης, ακόμη και όταν το έγκλημα τελείται στο εξωτερικό, αποτελούν ισχυρούς αποτρεπτικούς παράγοντες».
«Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνιστά σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σωματικής ακεραιότητας των γυναικών.
»Πρόκειται για πρακτική που ισοδυναμεί με βασανιστήρια και ταπεινωτική μεταχείριση και που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση κανένα έθιμο, παράδοση, πολιτισμό ή θρησκεία», επαναλαμβάνει η κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνοντας συγχρόνως πως η πρώτη καταδίκη υπεύθυνων για τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί σημαντικό πρώτο βήμα για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα.
Με κατάρες και μαγικά φίλτρα η πρώτη βρετανική καταδίκη για ΑΓΓΟ
Ιστορική ημέρα στη μάχη κατά μιας από τις πιο ακραίες μορφές έμφυλης βίας ήταν η 1η Φεβρουαρίου, όταν μια 37χρονη μητέρα με καταγωγή από την Ουγκάντα που ακρωτηρίασε τα γεννητικά όργανα της τρίχρονης κόρης της, έγινε το πρώτο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο που καταδικάστηκε για αυτό το έγκλημα.
Η μητέρα ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως δεν ακρωτηρίασε την κόρη της με ένα νυστέρι, αλλά ότι το παιδί σκαρφάλωσε για να πιάσει ένα μπισκότο, έπεσε και χτύπησε πάνω σε μεταλλική επιφάνεια της κουζίνας με αποτέλεσμα «να αποκοπούν τμήματα των γεννητικών της οργάνων».
Τα τραύματα του κοριτσιού ήταν τόσο σοβαρά και η αιμορραγία τόσο έντονη, ώστε χρειάστηκε να την μεταφέρουν σε νοσοκομείο, όπου οι γιατροί που διαπίστωσαν τον ακρωτηριασμό ειδοποίησαν την αστυνομία.
Σε μεταγενέστερη έρευνα στο σπίτι της μητέρας και του 43χρονου συντρόφου της και πατέρα του παιδιού, οι αρχές βρήκαν ξόρκια, κατάρες και σύμβολα μαγείας που στόχευαν να «εμποδίσουν» αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και δικηγόρους να καταθέσουν στοιχειοθετώντας τη δίωξη.
Δύο γλώσσες βοδιού ενωμένες μεταξύ τους με σύρμα και καρφιά και μπηγμένο μέσα τους ένα αμβλύ μικρό μαχαίρι, σαράντα φρούτα με στουμπωμένα μέσα τους χαρτάκια με ονόματα αστυνομικών και κοινωνικών λειτουργών ώστε να «παγώσει το στόμα τους», ένα βαζάκι πιπέρι με τη φωτογραφία άλλης κοινωνικής λειτουργού για «να βγάλει το σκασμό», ήταν μερικά από τα «μαγικά» μέσα που η γυναίκα πίστεψε ότι θα της εξασφάλιζαν ατιμωρησία.
Μετά την καταδίκη της από τους ενόρκους, διατάχθηκε η φυλάκισή της, ενώ η Φιλίπα Γουίπελς, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, την προειδοποίησε για «μακροχρόνια» ποινή (στο Ηνωμένο Βασίλειο ο σκόπιμος ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους επισείει ποινή έως 14 ετών κάθειρξης), η οποία θα ανακοινωθεί συμβολικά την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Κι άλλες έμφυλες διαστάσεις: δίωξη ασκήθηκε και στον πατέρα του κοριτσιού, ο οποίος ωστόσο απαλλάχτηκε από τους ενόρκους.
www.efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου