Κοινή δήλωση με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων
Βρυξέλλες, 5 Φεβρουαρίου 2019
Ενόψει της 6ης Φεβρουαρίου 2019, παγκόσμιας ημέρας μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων , η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας/Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση, ο Νέβεν Μίμιτσα, επίτροπος αρμόδιος για τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη και η Βιέρα Γιούροβα, επίτροπος αρμόδια για τη δικαιοσύνη, τους καταναλωτές και την ισότητα των φύλων, επανέλαβαν την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:
«Κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να ζει χωρίς βία και πόνο. Ωστόσο, πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στον κόσμο έχουν αναγκαστεί να υποστούν την επώδυνη και τραυματική πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων· μεταξύ αυτών, 500 000 ζουν στην Ευρώπη. Εκατομμύρια άλλα κορίτσια κινδυνεύουν να υποστούν ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων: 68 εκατομμύρια κορίτσια σε 25 χώρες έως το 2030.
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνιστά σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σωματικής ακεραιότητας των γυναικών.Πρόκειται για πρακτική που ισοδυναμεί με βασανιστήρια και ταπεινωτική μεταχείριση και που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Με βάση κανένα έθιμο, παράδοση, πολιτισμό ή θρησκεία.
Θεωρείται έγκλημα σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρώτη καταδίκη ατόμων υπεύθυνων για τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων και αναμένουμε την προσαγωγή στη δικαιοσύνη οποιουδήποτε ατόμου υπεύθυνου για παρόμοια εγκλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε τρίτη χώρα. Μολονότι εξακολουθούν να υφίστανται πολλά προβλήματα, η καταδίκη αυτή αποτελεί σημαντικό πρώτο βήμα για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προσπαθειών για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων έως το 2030. Στηρίξαμε τις χώρες εταίρους στην ποινικοποίηση της επιβλαβούς αυτής πρακτικής και δεσμευόμαστε να πράξουμε ακόμη περισσότερα.
Η ΕΕ και ο ΟΗΕ δρομολόγησαν την παγκόσμια πρωτοβουλία «Spotlight» με στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής βίας εις βάρος γυναικών και κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, των γάμων παιδιών και άλλων πράξεων βίας που διαπράττονται εις βάρος των γυναικών. Για να προωθήσει τη βιώσιμη κοινωνική αλλαγή, η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει έργα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας σε τοπικό επίπεδο. Για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής, θα συνεργαστούμε στενά με παράγοντες σε όλα τα επίπεδα: με τις αρχές, με τους ηγέτες κοινοτικών ομάδων, με τους γονείς, τα κοινοβούλια, το δικαστικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών, τη νεολαία και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
Δεσμευόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη αυτής της εγκληματικής πρακτικής.»
Ιστορικό
Ως ακρωτηριασμός/αποκοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM/C) νοούνται όλες οι διαδικασίες που συνεπάγονται μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των γυναικών ή άλλον τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων γίνεται για πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και/ή κοινωνικούς λόγους σε νεαρά κορίτσια από τη νηπιακή ηλικία μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Αποτελεί μορφή παιδικής κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών· έχει σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια μορφή βίας που έχει ποινικοποιηθεί με βάση τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η σύμβαση έχει υπογραφεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και μέχρι στιγμής έχει επικυρωθεί από 20 κράτη μέλη· εξάλλου μπορεί να ασκηθεί δίωξη σε πολίτες της ΕΕ που διαπράττουν σχετικό έγκλημα στο εξωτερικό.
Τα τελευταία 10 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει σημαντικά βήματα ως προς το θέμα αυτό. Χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συνεργασία με τις οργανώσεις της UNICEF, της UNFPA και της κοινωνίας των πολιτών, περίπου 3,3 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες προστασίας και πρόληψης. Περισσότερες από 20 000 κοινοτικές ομάδες στην Αφρική έχουν ζητήσει δημόσια την εξάλειψη της πρακτικής του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων. Με τη στήριξη μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και των αφρικανικών κρατών που πρωτοστατούν στην προσπάθεια εξάλειψης αυτής της πρακτικής, 12 αφρικανικές χώρες διαθέτουν κονδύλια του προϋπολογισμού τους για τον τερματισμό της. Στα αραβικά κράτη έχουν επίσης δημιουργηθεί περιφερειακά και εθνικά δίκτυα θρησκευτικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση της πρακτικής αυτής .
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη υλοποίηση του θεματολογίου του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το οποίο καλύπτει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων στον στόχο αριθ. 5 για την ισότητα των φύλων και συγκεκριμένα στον στόχο 5.3 για την εξάλειψη των επιβλαβών πρακτικών.
Πολλά κορίτσια και γυναίκες που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επίσης υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Το Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την εξάπλωση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δημοσίευσε πρόσφατα μελέτη σχετικά με την εξάπλωση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) στο Βέλγιο, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα. Η εν λόγω μελέτη παρέχει πιο ακριβείς ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες σχετικά με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τον κίνδυνο που διατρέχουν τα κορίτσια εντός της ΕΕ, λαμβανομένων υπόψη των νέων μεταναστευτικών μοντέλων.
Περισσότερες πληροφορίες
Μελέτη σχετικά με τον κίνδυνο ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε 6 χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα)
http://europa.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου