Ηταν η τελευταία μέρα των διακοπών της οικογένειας αλ-Κουνούν, από τη Σαουδική Αραβία, στο Κουβέιτ. Μία από τις τέσσερις κόρες της οικογένειας, η 18χρονη Ραχάφ ξύπνησε πριν ξημερώσει, περπάτησε στις μύτες των ποδιών της για να μην ξυπνήσει τους υπόλοιπους, έκλεισε μέσω Ιντερνετ την πρώτη πτήση για Μπανγκόκ, μάζεψε τα πράγματά της όσο πιο αθόρυβα μπορούσε και βγήκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου στις 7 το πρωί χωρίς να γίνει αντιληπτή. Η Ραχάφ Μοχάμεντ ζούσε σαν σκλάβα, όπως θα πει αργότερα, όπως ζουν όλες οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, «είτε είναι 60 χρόνων είτε 10». Δραπέτευσε για να γλυτώσει, για να ζήσει μία ζωή ελεύθερη, να σπουδάσει και να εργαστεί όπως κα όπου θέλει. Αρχικός της στόχος ήταν να φτάσει στην Αυστραλία, όπου έχουν καταφύγει και άλλες γυναίκες από τη χώρα της.
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή αν έχετε παρακολουθήσει την επικαιρότητα την τελευταία εβδομάδα. Οταν έφτασε στην Ταϊλάνδη, την περίμενε ένας άντρας που της είπε ψέμματα ότι ήταν αξιωματούχος της κυβέρνησης και ότι ήρθε να την βοηθήσει και της πήρε τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Οταν είδε τον κλοιό να σφίγγει γύρω της και τους Ταϊλανδούς να την πλησιάζουν για να την στείλουν πίσω, η Ραχάφ κατάφερε να τρέξει σε ένα ξενοδοχείο μέσα στο αεροδρόμιο, όπου αμπαρώθηκε σε ένα δωμάτιο και ξεκίνησε έναν βομβαρδισμό αναρτήσεων στο Twitter και μηνύματα για την κατάστασή της στον ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Χάρη στη διεθνή συμπαράσταση από χιλιάδες αγνώστους, που έβλεπαν τις αναρτήσεις της, και την κινητοποίηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Ραχάφ γλύτωσε την απέλαση από την Ταϊλάνδη και αναζήτησε χώρα που θα της δώσει άσυλο. Κι ενώ η Αυστραλία δίσταζε και καθυστερούσε την απάντησή της, εμφανίστηκε, ως από μηχανής θεός, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και της παραχώρησε άσυλο στη χώρα του.
Κουρασμένη αλλά πανευτυχής, η 18χρονη έφτασε στο Τορόντο το περασμένο Σάββατο, όπου την υποδέχθηκε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κρίστια Φρίλαντ. «Αξιζε το ρίσκο γιατί δεν είχα τίποτα να χάσω. Στη Σαουδική Αραβία ήμουν μια σκλάβα», λέει η Ραχάφ Μοχάμεντ, (η οποία δεν χρησιμοποιεί πλέον το επίθετό της, αλ-Κουνούν, καθώς η οικογένειά της την έχει αποκληρώσει). Στην πρώτη της συνέντευξη επί καναδικού εδάφους, στην Toronto Star, η 18χρονη δήλωσε ότι στον Καναδά αισθάνεται μεν ασφαλής, «αλλά όχι 100%», γιατί όλοι ξέρουν ποια είναι. Δεν μπορεί να μην σκεφτεί το ενδεχόμενο να πρέπει να φυλάγεται όλη της την ζωή, γιατί οι Σαουδάραβες πιστεύουν ότι «ατίμασε» τον πατέρα της, την οικογένειά της και το ίδιο τους το κράτος. Τα αραβικά ΜΜΕ είναι γεμάτα αρνητικά δημοσιεύματα. «Αυτό είναι που φοβάμαι περισσότερο», λέει η ίδια. «Η ζωή μου είναι ένα παράδειγμα κάποιας που έχει ζήσει μέσα στην καταπίεση και έπρεπε να δραπετεύσει. Υπάρχουν όμως, πολλά κορίτσια που θέλουν να φύγουν. Πολλές φίλες μου είναι τώρα πρόσφυγες. Ομως, δεν το συνιστώ σε άλλες γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας. Είναι πολύ επικίνδυνο για τη ζωή τους».
Στη χώρα της Ραχάφ Μοχάμεντ, οι άντρες έχουν πλήρη δικαιοδοσία έναντι των γυναικών, οι οποίες δεν έχουν σχεδόν κανένα δικαίωμα. Μεταξύ άλλων, καμία γυναίκα δεν μπορεί να ταξιδέψει , να βγάλει διαβατήριο ή να παντρευτεί χωρίς την άδεια του κηδεμόνα της, πατέρα, αδελφού, συζύγου ή άλλου συγγενή τους. Η Ραχάφ, που έχει αποκηρύξει το Ισλάμ, δήλωσε ότι δεχόταν περισσότερες από 100 απειλές για τη ζωή της την ημέρα, για αυτό και έκλεισε τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά το αίσιο τέλος της περιπέτειάς της. Πλέον, ο Καναδάς της προσφέρει προστασία και η 18χρονη ανυπομονεί να ζήσει τη νέα της ζωή, να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός και να εργαστεί, όπως ονειρευόταν όταν ήταν εγκλωβισμένη σε ένα από τα πιο καταπιεστικά προς τις γυναίκες καθεστώτα του πλανήτη. text Σύντροφοι, αυτοί που τυπώνουν αφίσες με απειλές, είναι οι ίδιοι που είχαν βγει στο κυνήγι μνημονιακών. Μόνο που τότε ήταν αγωνιστές, ενώ τώρα είναι φασίστες
www.protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου