Η πρόοδος στην ισότητα των φύλων επιβραδύνεται. Με τον ρυθμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα χρειαστούν 108 χρόνια για να εξαλειφθεί η Παγκόσμια Ανισότητα των Φύλων, που σήμερα ανέρχεται σε ποσοστό 68%. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αυτό προσθέτει οκτώ χρόνια στην εκτίμηση του 2017,
Ο δείκτης δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2006, ως πλαίσιο για τη μέτρηση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τέσσερις παραμέτρους: την Οικονομική Συμμετοχή, το Εκπαιδευτικό Επίπεδο, την Υγεία και Επιβίωση και την Πολιτική Ενδυνάμωση.
Αργά βήματα
Από το 2006, το χάσμα μεταξύ των φύλων μειώθηκε κατά 3,6% - αλλά το 2018, μειώθηκε μόνο κατά 0,03%, αποκαλύπτοντας μια εξαιρετικά αργή πρόοδο.
Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα είναι θετική: από τις 144 χώρες, οι 89 μείωσαν -τουλάχιστον οριακά- το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και οι 55 έχουν υποχωρήσει στην κατάταξη.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση: «Αν και η πρόοδος συνεχίζεται με πολύ αργό ρυθμό ... το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες κινούνται προς μεγαλύτερη ισότητα των φύλων είναι ενθαρρυντική και επιβραβεύει τις προσπάθειες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για την επίτευξη της ισότητας των φύλων ».
Το top 10
Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας,μειώνοντας σε ποσοστό πάνω από το 85% το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Οι τέσσερις κορυφαίες χώρες είναι όλες οι σκανδιναβικές, με τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία να έρχονται αντιστοίχως στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση.
Υπάρχει μια νέα είσοδος στο φετινό top 10 και είναι μάλλον ανέλπιστη. Η Ναμίμπια έχει ανέβει τρεις θέσεις και γίνεται η δεύτερη υποσαχάρια αφρικάνικη χώρα μεταξύ των κορυφαίων στον συγκεκριμένο τομέα, μετά τη Ρουάντα. Στο πρώτο δείκτη Gender Gap του 2006, η Ναμίμπια καταλάμβανε την 38η θέση. Μέχρι το 2018 βελτιώθηκε περισσότερο από 10%, κλείνοντας περισσότερο από το 79% το χάσμα μεταξύ των φύλων.
Μία άλλη χώρα που έχει πετύχει στον τομέα της ισότητας των φύλων είναι η Νικαράγουα, η οποία καταλαμβάνει την πέμπτη θέση φέτος, έχοντας κάνει άλματα από την 62η θέση του 2006.
Όσο για τη θέση της Ελλάδας, αυτή βρίσκεται στην 78η θέση, ενώ το 2006 βρισκόταν στην 69η θέση.
Οικονομικά, πολιτική και τεχνητή νοημοσύνη
Από όλες τις υποκατηγορίες, το χάσμα στις Επαγγελματικές Ευκαιρίες είναι αυτό που θα πάρει τον περισσότερο χρόνο για να εξαλειφθεί: 202 χρόνια. Οι τοπ θέσεις στις εταιρίες συνεχίζουν να είναι ανδροκρατούμενες, με τις γυναίκες να παραγκωνίζονται όταν πρόκειται για διευθυντικές θέσεις. Μάλιστα, συμπεραίνεται ότι μόνο το ένα τρίτο (34%) των παγκόσμιων μάνατζερ είναι γυναίκες.
Στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, υπάρχει επίσης ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων στους επαγγελματίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, με μόνο το 23% των γυναικών να απασχολείται σε τομείς AI, σε σύγκριση με το 77% που είναι άνδρες.
Το χάσμα των φύλων στην Πολιτική Ενδυνάμωση απαιτεί να περάσουν άλλα 107 χρόνια για να εξαφανιστεί, αντικατοπτρίζοντας τον μικρό αριθμό γυναικών σε όλους τους πολιτικούς ρόλους και ιδιαίτερα ως αρχηγούς κρατών. Μόνο το 18% των υπουργών είναι γυναίκες και σε 6 από τις 149 χώρες δεν υπάρχουν καθόλου γυναίκες σε υπουργικές θέσεις.
Η έκθεση αναφέρει: ”Οι περισσότερες γυναίκες σε θέσεις αρχηγού κράτους έχουν εκλεγεί κατά την τελευταία δεκαετία. Υπάρχουν 17 γυναίκες αρχηγοί κρατών ή πρωθυπουργών στις 149 χώρες το 2018, συμπεριλαμβανομένης τηςπρωθυπουργού της Ρουμανίας που εξελέγη φέτος».
Τα καλά νέα είναι ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων στην εκπαίδευση ανέρχεται σε μόλις 5% κατά μέσο όρο, και μπορεί να εξαλειφθεί σε μόλις 14 χρόνια, ενώ το χάσμα υγείας και επιβίωσης μπορεί να θεωρηθεί ”ουσιαστικά μηδενικό στις περισσότερες χώρες”.
Με πληροφορίες από World Economic Forum
www.huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου