... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Η συμμετοχή της Γ.Γ.Ι.Φ. στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών για Γυναίκες και Άνδρες 2018»

Αποτέλεσμα εικόνας για Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών για Γυναίκες και Άνδρες
ΣΧΕΤ.: α) Το από 28-12-2017 έγγραφό μας με θέμα «Οι 75 δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Οικονομία» το έτος 2017 υπέρ της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών»
β) Το από 16-2-2018 έγγραφό μας με θέμα «Δύο εμπεριστατωμένα άρθρα για το έμφυλο χάσμα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα με βάση το τεκμηριωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων»
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εμπεριστατωμένων εγγράφων της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. και με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών για Γυναίκες και Άνδρες», σας γνωρίζουμε τα εξής:
Οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο κατά 16,2 % λιγότερο από τους άνδρες. Φέτος, η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών» θα είναι η 3η Νοεμβρίου. Η μέρα αυτή σηματοδοτεί τη συμβολική στιγμή που οι γυναίκες σταματούν να πληρώνονται σε σύγκριση με τους άντρες συναδέλφους τους, παρόλο που απομένει ακόμα 16 % για να ολοκληρωθεί το εργάσιμο έτος.
Οι γυναίκες στην Ευρώπη κερδίζουν 16,2 % λιγότερο από τους άνδρες. Αυτό το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων δεν είναι μόνο καταρχήν άδικο, αλλά είναι άδικο και στην πράξη. Θέτει τις γυναίκες σε επισφαλή θέση, τόσο κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους όσο και, ακόμη περισσότερο, μετά τη συνταξιοδότησή τους, καθώς το συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ των φύλων ανέρχεται σε 36,6 %.
Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται το μισθολογικό χάσμα είναι πολλοί:
α) οι γυναίκες συχνά εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης
β) προσκρούουν στη «γυάλινη οροφή» στο εταιρικό περιβάλλον
γ) εργάζονται σε κλάδους στους οποίους οι αμοιβές είναι χαμηλότερες
δ) συχνά αναγκάζονται να αναλάβουν την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα της οικογένειάς τους.
Ειδικά για τη χώρα μας, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων αντιπροσωπεύει το 12,5%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έτους 2014. Παράλληλα, η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών αντιπροσωπεύει το 41,4%, τη στιγμή που η μέση διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων στην Ε.Ε. είναι 39,6%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκριτική παρουσίαση της κατάστασης αναφορικά με το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στην Ευρώπη των 28:
1) το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Εσθονία με 25,3% και το χαμηλότερο ποσοστό στη Ρουμανία με 5,2%
2) οι πέντε χώρες με πολύ υψηλό ποσοστό μισθολογικού χάσματος άνω του 20% είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat έτους 2016, οι εξής: Αυστρία, Βρετανία, Γερμανία, Τσεχία και Εσθονία
3) μονοψήφιο ποσοστό μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων απαντάται σε επτά χώρες (από 5,2% έως 8,7%): Ρουμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία
4) η κατάσταση στην Κύπρο αποτυπώνεται στο 13.9% , ίδιο ποσοστό με αυτό της Ιρλανδίας
5) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις δημοσιοποίησε σχετικό φυλλάδιο στην Ελληνική γλώσσα για την κατάσταση στη χώρα μας, το οποίο αποδεικνύεται άκρως κατατοπιστικό και εύχρηστο
6) σχετικό φυλλάδιο έχει εκδοθεί από την Ε.Ε. σε 22 γλώσσες με βάση το αγγλικό πρωτότυπο κείμενο (Νοέμβριος 2018)
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συμμετέχει και φέτος στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών για Γυναίκες και Άνδρες» ως εξής:
α) μέσω της αξιοποίησης της δραστήριας παρουσίας της στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
β) μέσω της εμπεριστατωμένης ενημέρωσης την 29η Οκτωβρίου 2018 των κάτωθι φορέων: Βουλή των Ελλήνων, Ανεξάρτητες Αρχές, Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, Υπουργεία, Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδας σε Διεθνείς Οργανισμούς, κοινωνικοί εταίροι, με παράλληλη κοινοποίηση του εγγράφου της Γ.Γ.Ι.Φ. στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τακτική επικοινωνία του κρατικού φορέα ισότητας των φύλων με το καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως καταδεικνύει το από 16-10-2018 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ.
Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Οικονομία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).
http://www.isotita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: