ΣΧΕΤ.: α) Το από 24-7-2015 έγγραφό μας με θέμα «Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2015: Θηλασμός και Εργασία – Ας το Κάνουμε να Πετύχει»:
β) Το από 16-6-2016 έγγραφό μας με θέμα «Στήριξη από τη Γ.Γ.Ι.Φ. της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού 2016»: http://old.isotita.gr/index.php/news/2715 .
γ) Το από 21-8-2018 έγγραφό μας με θέμα «Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2017 με το σύνθημα «Στηρίζουμε τον Θηλασμό Μαζί»:
δ) Το από 24-8-2018 έγγραφό μας με θέμα «Επιτυχής υλοποίηση της δημόσιας δράσης της Γ.Γ.Ι.Φ. για την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2017»:
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εμπεριστατωμένων εγγράφων της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ., σας γνωρίζουμε ότι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι «Θηλασμός: Θεμέλιο Ζωής», δίνοντας έτσι έμφαση στη δικτύωση, την πληροφόρηση και τη δραστηριοποίηση όλων των φορέων με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030 μέσω της διατροφής, της ασφάλειας τροφίμων και της μείωσης της φτώχειας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για το Θηλασμό, οι 823.000 θάνατοι παιδιών, οι 20.000 θάνατοι μητέρων και οι οικονομικές απώλειες ύψους 302 δισεκατομμυρίων δολλαρίων ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την έμπρακτη στήριξη του θηλασμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Επιπλέον, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τα εξής:
1) ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 45% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών ετησίως
2) η απουσία θηλασμού συνδέεται με οικονομικές απώλειες περίπου τριακοσίων δύο δισεκατομμυρίων δολλαρίων ετησίως ή αλλιώς με απώλεια του 0,49% του Παγκόσμιου ΑΕΠ
3) τα μωρά που θηλάζονται, έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυΐας κατά 2,6 μονάδες σε σχέση με τα παιδιά με καθόλου θηλασμό
4) υπολογίζεται ότι απαιτούνται τέσσερις χιλιάδες λίτρα νερού για την παρασκευή ενός κιλού σκόνης υποκατάστατου μητρικού γάλακτος
5) ένα στα πέντε άτομα στις αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη διαβιεί με λιγότερο από 1,90 δολλάρια ημερησίως
6) στον πληθυσμό των εξήντα εκατομμυρίων προσφύγων και εκτοπισμένων παγκοσμίως καταγράφονται υψηλά ποσοστά γυναικών και μικρών παιδιών με άμεση απειλή από διάφορες μορφές υποσιτισμού, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις ο θηλασμός φαντάζει ως η μόνη δυνατή εναλλακτική.
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί η φετινή αφίσα στην αγγλική γλώσσα της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για το Θηλασμό:
Η εβδομάδα 1-7 Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού, φόρος τιμής στη Διακήρυξη Innocenti της 1ης Αυγούστου 1990 στη Φλωρεντία, όπου εκπρόσωποι Κρατών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF και άλλων οργανώσεων δεσμεύτηκαν για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού (σχετικός σύνδεσμος με το κείμενο της Διακήρυξης: http://www.who.int/about/agenda/health_development/events/innocenti_declaration_1990.pdf?ua=1 ).
Στην Ελλάδα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στηρίζει έμπρακτα το μήνυμα του θηλασμού, όπως καταδεικνύουν τα ως άνω τέσσερα σχετικά έγγραφά μας. Αξίζει να τονιστεί ότι την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 η Γ.Γ.Ι.Φ., σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου – Αλεξάνδρα» και τον Δήμο Ιλίου Αττικής, διοργάνωσε στην Αθήνα μία επιτυχημένη ημερίδα με θέμα «Μητρικός Θηλασμός, Πολιτικές και Δράσεις». Ακολουθεί το ανάλογο υλικό τεκμηρίωσης:
α) πρόσκληση και πρόγραμμα εργασιών:
β) δελτίο τύπου της 6-11-2017 από τη Γ.Γ.Ι.Φ.: http://www.isotita.gr/6471-2/ .
Επιπλέον, τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018 η αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Γ.Ι.Φ. επέλεξε να προβάλει στον ιστότοπο του κρατικού φορέα ισότητας των φύλων στο διαδίκτυο και στη σελίδα αυτού σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης την αξιέπαινη δράση προαγωγής του θηλασμού στον Δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής (1-7 Αυγούστου 2018): http://www.isotita.gr/προβολή-από-τη-γενική-γραμματεία-ισότ/ .
Η συγκεκριμένη ολοκληρωμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Υγεία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).
http://www.isotita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου