Εντείνεται η εκστρατεία για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή ενώ τώρα εξετάζεται από τα μέλη της Γερουσίας τα οποία πρόκειται αποφανθούν, υπέρ ή κατά, στις 8 Αυγούστου. Για πάρα πολλές γυναίκες της Αργεντινής είναι μια ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναγνωριστεί από τον νόμο το δικαίωμα στις αμβλώσεις, σε μια χώρα όπου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περί τις 500.000 παράνομες εκτρώσεις. Δεν έχουν, όλοι, ωστόσο την ίδια άποψη. Και η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών είναι σκληρή. Σε τέτοιο βαθμό που εκείνοι που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο έφτασαν στο σημείο να επιστρατεύσουν, εν αγνοία της, φυσικά, μια από τις πιο επιφανείς εκπροσώπους της Αργεντινής ανά τον κόσμο, τη Μαφάλντα.
Η cult ηρωίδα που έφερε στη ζωή το 1964 ο Χοακίν Λαβάδο, γνωστότερος ως Κουίνο (Quino), αυτή η μικρή σιωπηρή «επαναστάτρια» ηλικίας μόλις έξι ετών με τα κατάμαυρα μαλλιά, που μισεί τις σούπες, εναντιώνεται στους ενήλικες και κατάφερε να γίνει διάσημη για τα πολιτικά της σχόλια -υπενθυμίζει η Corriere della Sera– εμφανίστηκε αυτές τις ημέρες να κυκλοφορεί με ένα γαλάζιο μαντίλι, σύμβολο όλων όσοι δίνουν αγώνα για την ολική απαγόρευση των εκτρώσεων. Κάτω από τη Μαφάλντα υπήρχε, μάλιστα, και ένα σχόλιο του αργεντινού σκιτσογράφου: «Μου είπανε πως χρησιμοποιείται δίχως την άδειά μου η εικόνα της Μαφάλντα στην εκστρατεία υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.
Το γεγονός με ευχαριστεί. Αλλά εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσω πως η Μαφάλντα θα τάσσεται πάντα υπέρ της ζωής, και για αυτό δεν θα πρέπει να της φορούν πράσινα χρώματα (σύμβολο εκείνων που υποστηρίζουν το δικαίωμα στις εκτρώσεις), γιατί το χρώμα της είναι το γαλάζιο». Η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική και ο Κουίνο, παρότι πριν από μερικές ημέρες συμπλήρωσε 86 χρόνια ζωής, αισθάνθηκε την υποχρέωση να ξεκαθαρίσει ο ίδιος τα πράγματα: «Κυκλοφόρησαν εικόνες της Μαφάλντα με ένα γαλάζιο μαντίλι που συμβολίζει την εναντίωση στον νόμο περί εκούσιας διακοπής της κύησης. Δεν έδωσα την άδειά μου και το γεγονός δεν εκφράζει τη θέση μου. Ζητώ την απόσυρσή τους. Πάντα στήριζα τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γενικότερα, και πιο ειδικά για τα δικαιώματα των γυναικών».
Κατά τη διάρκεια της καριέρας της η Μαφάλντα συμμετείχε και σε εκστρατεία της UNICEF για τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Φωτογραφία: Twitter
Πηγή: Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου