Η 19η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του παιδιού. Η συγκεκριμένη ημερομηνία συνοδεύει την 20η Νοεμβρίου η οποία είναι Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού όπως αυτά ορίζονται από την διεθνή σύμβαση του Ο.Η.Ε.
Οι βασικές αρχές της σύμβασης περιλαμβάνουν Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής. Η Ελλάδα επικύρωσε την σύμβαση στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 (Ν.2101/92).
Ο όρος «Κακοποίηση/Παραμέληση του Παιδιού» αναγνωρίστηκε ως αυτοτελές φαινόμενο μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης των παιδιών περιγράφεται στην παγκόσμια ιστορία από τους μυθολογικούς ακόμη χρόνους, τόσο από τους γονείς τους όσο και από την ίδια την κοινωνία.
Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας. Τα παιδιά συνήθως κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους και σπανιότερα από αγνώστους.
Υπολογίζεται ότι περίπου 500 εκατομμύρια μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο. Επίσης εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σ” όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 4000 παιδιά κακοποιούνται σοβαρά κάθε χρόνο. Πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν σοβαρά ανάπηρα, ενώ το σύνολο των νέων περιπτώσεων πιθανολογείται ότι ξεπερνά τις 20.000. Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Αυτό μας οδηγεί αντιμέτωπους με ένα πρόβλημα που κάποιοι γνωρίζουν αλλά δεν μιλάνε.
babyradio.grΗ σιωπή δεν βοηθά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου