Πριν από λίγες ημέρες, ένας υπάλληλος της Google απολύθηκε εξαιτίας των σεξιστικών σχολίων που έκανε για τις γυναίκες μέσα σε ένα εσωτερικό έγγραφο της εταιρίας. Ανέφερε πως στην Google εργάζονται λιγότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες, λόγω των βιολογικών διαφορών τους.
Στο έγγραφο, ο (πλέον) απολυμένος υπάλληλος, υποστήριζε ότι «οι ικανότητες ανδρών και γυναικών διαφέρουν εν μέρει λόγω βιολογικών αιτιών και αυτές οι διαφορές μπορεί να εξηγήσουν γιατί δεν βλέπουμε ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στην τεχνολογία και στις ηγετικές θέσεις. Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι οι διαφορές των δύο φύλων υποδηλώνουν σεξισμό». Αν και αρκετοί δημοσιογράφοι επεδίωξαν να επικοινωνήσουν μαζί του μετά την τροπή που πήρε το ζήτημα, εκείνος έδωσε μία και μοναδική συνέντευξη σε ακροδεξιούς YouTubers που είχαν εκφράσει στο παρελθόν ανάλογες σεξιστικές απόψειςκαι συνέχισε να υποστηρίζει την άποψή του. Μετά τον σάλο που ξέσπασε, πάνω από 60 γυναίκες υπάλληλοι στην Google σκέφτονται να στραφούν δικαστικά απέναντι στην εταιρία με μηνύσεις, λόγω της μισθολογικής ανισότητας.
Παρόμοιο σκάνδαλο με αυτό της Google, ξέσπασε πριν από λίγο καιρό με το BBC, όταν αποκαλύφθηκε πως γυναίκες που εργάζονται σε ίδιες θέσεις με τους άνδρες, αμείβονται λιγότερο.
Αν και η εταιρία ισχυρίζεται πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αρνήθηκε να δώσει στατιστικά και μισθολογικά στοιχεία όταν της ζητήθηκαν παλιότερα από το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας, λέγοντας πως αυτό θα ήταν μια πάρα πολύ ακριβή διαδικασία. Για την ακρίβεια, o νομικός εκπρόσωπος της Google είπε πως για να αναλυθούν τα μισθολογικά στοιχεία της εταιρίας, θα χρειάζονταν 500 ώρες εργασίας και 100.000 δολάρια.
Παρά το ότι τα σχόλια του συγκεκριμένου υπαλλήλου ήταν όντως σεξιστικά, εμπεριείχαν μια τρομερή δόση αλήθειας. Οι γυναίκες παγκοσμίως βρίσκονται αντιμέτωπες με κάθε είδους ανισότητα. Ανισότητα υπάρχει και στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην πολιτική εκπροσώπηση, όμως ο δείκτης που υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί πιο αργά από όλους, είναι η οικονομική ισότητα. Παρόμοιο σκάνδαλο με αυτό της Google, ξέσπασε πριν από λίγο καιρό με το BBC, όταν αποκαλύφθηκε πως γυναίκες που εργάζονται σε ίδιες θέσεις με τους άνδρες, αμείβονται λιγότερο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και ένας Πολωνός ευρωβουλευτής, ο Janusz Korwin-Mikke, ένας δεξιός πολιτικός και συγγραφέας, σε μια τοποθέτηση που έκανε, είπε αβίαστα και με ύφος εντελώς φυσιολογικό, πως «Φυσικά οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες στη δουλειά τους. Είναι πιο αδύναμες, πιο μικρόσωμες και λιγότερο ευφυείς. Και πρέπει να κερδίζουν λιγότερα. Αυτό είναι όλο». Στη συνέχεια κάθισε ξανά στη θέση του χαμογελαστός και ευδιάθετος. Ο σεξιστής ευρωβουλευτής βάσισε την άποψή του στο ότι «Δεν υπάρχει καμιά γυναίκα ανάμεσα στους 100 καλύτερους σκακιστές του κόσμου».
Αυτό δεν συμβαίνει φυσικά μόνο σε εταιρίες κολοσσούς αλλά παγκοσμίως, με τα παραδείγματα να είναι ατελείωτα. Ακόμη και αν βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, όπως έχει εκτιμηθεί από την ActionAid, θα χρειαστούν άλλα 170 χρόνια μέχρι να υπάρξει οικονομική ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οικονομική ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και με τα σημερινά δεδομένα, θα χρειαστούν 170 χρόνια για να γεφυρωθεί.
Σε 18 χώρες, οι άνδρες έχουν νόμιμο δικαίωμα να μην επιτρέπουν στις συζύγους τους να εργαστούν.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε διεθνές επίπεδο, μόνο το 50% των γυναικών έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 24% λιγότερο από τους άνδρες. Επίσης, σε 100 χώρες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην πρόσβαση αγοράς εργασίας λόγω φύλου, ενώ σε 18 χώρες οι άνδρες έχουν νόμιμο δικαίωμα να μην επιτρέπουν στις συζύγους τους να εργαστούν.
Αυτό που έχει σηµασία να τονιστεί για άλλη μια φορά είναι ότι οι στερεότυπες κοινωνικές αντιλήψεις για τα φύλα, οι διακρίσεις και ανισότητες που προκύπτουν σε βάρος των γυναικών, δεν οφείλονται ή δικαιολογούνται από τις βιολογικές διαφορές τους. Οι κοινωνίες και οι πολιτισμοί είναι δομημένοι ακόμη και σήμερα με τρόπο τέτοιο που αναπαράγει και διαιωνίζει τέτοιες σεξιστικές αντιλήψεις και στερεότυπα ανάμεσα στα δυο φύλα. Είναι η κουλτούρα της πατριαρχίας που ευθύνεται για τις ανισότητες και τις αδικίες που υφίστανται οι γυναίκες, ακόμη και από εταιρίες σαν την Google που φαινομενικά προωθούν την ισότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου