... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Ιστορική απόφαση στην Ινδία: Τέλος το προφορικό «άμεσο διαζύγιο»

Ιστορική απόφαση στην Ινδία: Τέλος το προφορικό «άμεσο διαζύγιο»

Με μία οριακή πλειοψηφία 3-2 το Δικαστήριο καταδίκασε το άμεσο διαζύγιο, λέγοντας ότι «δεν είναι αναπόσπαστο μέρος του Ισλάμ και παραβιάζει την συνταγματική ηθική»

Αντισυνταγματική έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας την πρακτική του «αυτόματου» διαζύγιο, αλλιώς «talaq», σηματοδοτώντας μία μεγάλη νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών και των φεμινιστικών οργανώσεων στη χώρα. 

Με μία πλειοψηφία 3-2 το Δικαστήριο καταδίκασε το άμεσο διαζύγιο, λέγοντας ότι «δεν είναι αναπόσπαστο μέρος του Ισλάμ και παραβιάζει την συνταγματική ηθική».

Οι δύο δικαστές που μειοψήφισαν τόνισαν ότι η πρακτική θα πρέπει να παγώσει για έξι μήνες και η κυβέρνηση να θεσπίσει νόμο για την ρύθμιση της πρακτικής μέχρι τότε.

«Ελπίζουμε ότι το νομοθετικό σώμα θα λάβει υπ' όψιν τον Μουσουλμανικό Προσωπικό Νόμο ενώ θα νομοθετεί (σσ.σχετικά με την δικαστική απόφαση). Όλα τα κόμματα θα πρέπει να αφήσουν την πολιτική και να αποφασίσουν για αυτό», ανέφερε το δικαστήριο.

Το τριπλό talaq είναι νόμιμο για τους μουσουλμάνους σύμφωνα με το σύνταγμα, αλλά αρκετές γυναίκες που τούς έχουν χωρίσει με αυτόν τον τρόπο οι σύζυγοί τους, και μάλιστα άλλοι μέσω Skype ή WhatsApp, χαρακτήρισαν αμφιλεγόμενη αυτήν την 1400 ετών πρακτική

Η Ινδία είναι μία από τις χώρες αυτές, όπου ένας μουσουλμάνος μπορεί να χωρίσει τη γυναίκα του μέσα σε λίγα λεπτά λέγοντας τη λέξη «talaq» («διαζύγιο» ή «σε χωρίζω») τρεις φορές. 

Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη αφότου εξετάστηκαν αναφορές που έκριναν αμφιλεγόμενο αυτό το έθιμο του «τριπλού talaq». 

Σημειώνεται ότι η Ινδία δεν διαθέτει ένα σύνολο νόμων για το γάμο και το διαζύγιο που να καλύπτει όλους τους πολίτες.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: