Νωρίτερα το καλοκαίρι ο μηχανικός της Google James Damore πόσταρε μια διατριβή για τις έμφυλες διαφορές σε εσωτερικό φόρουμ της εταιρείας και στη συνέχεια απολύθηκε. Το μέμο προκάλεσε μια θύελλα συζητήσεων για τις διακρίσεις με βάση το φύλο στη Σίλικον Βάλεϊ. Ακολούθησαν μήνες άρθρων για τις κατηγορίες για παρενόχληση στην εταιρεία Uber και αλλού. Οι διακρίσεις φύλου και η παρενόχληση στον τομέα της τεχνολογίας, και γενικά στις επιστήμες, είναι ένας βασικός λόγος που οι γυναίκες εγκαταλείπουν τον τομέα. Διεθνώς, γράφονται πράγματα εδώ και καιρό για τους λόγους που οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στα STEM (science, technology, engineering, math / επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά), κάτι που έχει οδηγήσει σε κάλεσμα για περισσότερη καθοδήγηση, καλύτερες πολιτικές οικογενειακής άδειας, και εργαστήρια σχεδιασμένα να διδάξουν τις γυναίκες πώς να διαπραγματεύονται σαν τους άντρες.
Τον προηγούμενο μήνα τρεις ανώτερες ερευνήτριες στο Ινστιτούτο Βιολογικών Σπουδών Salk της Καλιφόρνια υπέβαλαν αγωγή για μακροχρόνιες έμφυλες διακρίσεις. Οι καταγγελίες ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες δεν έχουν ίση πρόσβαση σε εσωτερική χρηματοδότηση και προαγωγές. Αυτές οι αγωγές καταδεικνύουν τον πραγματικό λόγο της έλλειψης γυναικών στις επιστήμες: οι υπεύθυνοι στον τομέα – άντρες και καμιά φορά γυναίκες – απλά δεν πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι το ίδιο καλές στις επιστήμες.
Ένας τεράστιος όγκος κοινωνιολογικών ερευνών δείχνουν ξανά και ξανά ότι οι γυναίκες στην επιστήμη θεωρούνται κατώτερες από τους άντρες και αξιολογούνται ως λιγότερο ικανές όταν παράγουν παρόμοια ή ολόιδια δουλειά. Αυτή η συστημική υποτίμηση των γυναικών έχει ως αποτέλεσμα πολλές πραγματικές συνέπειες: συντομότερες και λιγότερο επαινετικές συστατικές επιστολές. λιγότερες χρηματοδοτήσεις για έρευνα, βραβεία, και προσκλήσεις για ομιλίες σε συνέδρια. χαμηλότερα ποσοστά συμπερίληψης των ερευνών τους σε βιβλιογραφίες.
Η τόσο ευρεία υποτίμηση της δουλειάς των γυναικών το κάνει ακόμα πιο δύσκολο για εκείνες να προοδεύσουν στον τομέα.
Η τόσο ευρεία υποτίμηση της δουλειάς των γυναικών το κάνει ακόμα πιο δύσκολο για εκείνες να προοδεύσουν στον τομέα.
Μια παλιότερη έρευνα μελέτησε αιτήσεις για μεταδιδακτορικές υποτροφίες στις βιοϊατρικές επιστήμες και βρήκε ότι οι γυναίκες έπρεπε να είναι 2,5 φορές πιο παραγωγικές από τους άντρες για να αξιολογηθούν το ίδιο επιστημονικά ικανές από τους υπεύθυνους επιστήμονες που δεχόντουσαν τις αιτήσεις τους. Οι συγγραφείς της έρευνας κατέληξαν, «Η έρευνά μας υποδηλώνει έντονα ότι οι αξιολογούντες συνάδελφοι δεν μπορούν να κρίνουν την επιστημονική ικανότητα ανεξάρτητα από το φύλο. Οι αξιολογητές υπερεκτίμησαν τα αντρικά επιτεύγματα ή/και υποτίμησαν τις γυναικείες αποδόσεις». Η έρευνα βρήκε ότι «οι έμφυλες διακρίσεις του μεγέθους που παρατηρήσαμε […] θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν πλήρως το χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας των γυναικών σε σχέση με τους άντρες όσον αφορά την επίτευξη υψηλότερης ακαδημαϊκής θέσης».
Μια πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το επιστημονικό προσωπικό σε πανεπιστήμια με εντατικά ερευνητικά προγράμματα ήταν πιο πιθανό να προσλάβει άντρα διευθυντή εργαστηρίου, να τον καθοδηγήσουν, να τον πληρώσουν παραπάνω, και να τον αξιολογήσουν ως πιο ικανό απ’ότι μια γυναίκα υποψήφια με ακριβώς το ίδιο βιογραφικό. Μια άλλη έρευνα βρήκε ότι οι καθηγητές απαντούν πιο συχνά σε email από άντρες υποψήφιους για διδακτορικό απ’ότι σε email από γυναίκες υποψήφιες, κάτι που δείχνει ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε καθηγητές. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εκατοντάδες έρευνες που δείχνουν ξεκάθαρα ότι, κατά μέσο όρο, ο πήχης είναι πιο ψηλά για τις γυναίκες στις επιστήμες απ’ότι για τους άντρες συναδέλφους τους.
Δεδομένου του τεράστιου αριθμού στοιχείων που υποστηρίζει αυτά τα ευρήματα, και δεδομένου του τομέα για τον οποίον μιλάμε, θα υπέθετε κανείς ότι οι άντρες επιστήμονες θα χρησιμοποιούσαν αυτά τα ευρήματα για να δημιουργήσουν πιο ίσους όρους ανταγωνισμού. Αλλά μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, οι άντρες στα STEM έκριναν πραγματικές έρευνες που αποδεικνύουν διακρίσεις απέναντι στις γυναίκες στα STEM ως χαμηλής ποιότητας. Αντίθετα, αυτοί οι άντρες ευνόησαν ψεύτικες έρευνες, δημιουργημένες για τη συγκεκριμένη μελέτη, που ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχουν τέτοιες διακρίσεις.
Γιατί οι άντρες επιστήμονες υποτιμούν αυτές τις έρευνες και τα δεδομένα που τις υποστηρίζουν; Αν κάποιοι είναι διατεθειμένοι να δεχτούν αυτό που συστηματικά δείχνουν οι έρευνες και να το χρησιμοποιήσουν για να διορθώσουν τις υποθέσεις που προκύπτουν, αυτοί θα έπρεπε να είναι οι επιστήμονες.
Αλλά το ότι είναι επιστήμονες είναι σε μεγάλο βαθμό αυτό που τους κάνει να μη θέλουν να πιστέψουν αυτές τις έρευνες. Οι επιστήμονες υποτίθεται ότι είναι αντικειμενικοί, ικανοί να αξιολογήσουν δεδομένα και αποτελέσματα χωρίς να παρασύρονται από συναισθήματα ή προκαταλήψεις. Αυτό είναι ένα βασικό αξίωμα της επιστήμης. Αυτό που δείχνει αυτή η πληθώρα κειμένων είναι ότι, στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες είναι άνθρωποι, και υπόκεινται στις ίδιες κοινωνικές νόρμες και πεποιθήσεις όπως και η υπόλοιπη κοινωνία. Ο συστημικός σεξισμός και ρατσισμός που βλέπουμε κάθε μέρα σε αυτή τη χώρα υπάρχει και στον χώρο της επιστήμης. Οι επιστήμονες δεν είναι τόσο αντικειμενικοί όσο πιστεύουν ότι είναι. Αυτή είναι μια τρομερά αποσταθεροποιητική συνειδητοποίηση για κάποιον που ολόκληρη η καριέρα του έχει βασιστεί στην πεποίθηση ότι υπάρχει ανθρώπινη αντικειμενικότητα. Ακόμα πιο επίπονη, όμως, είναι η γνώση που προκύπτει όταν κανείς διαβάζει αυτές τις έρευνες, η συνειδητοποίηση ότι αυτοί που έχουν πετύχει στις επιστήμες (και σε πολλά άλλα πεδία – οι επιπτώσεις ξεπερνάνε κατά πολύ το επιστημονικό πεδίο) δεν έχουν πετύχει μόνο λόγω της δικής τους έμφυτης ιδιοφυΐας. Στατιστικά μιλώντας, απλά το να είσαι άντρας σου δίνει αυτόματα ένα πλεονέκτημα. Και κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι κατόρθωσε την επιτυχία του, έστω και σε έναν μικρό βαθμό, λόγω του φύλου ή της φυλής του. Όλ@ θέλουμε να νιώθουμε ότι δικαιούμαστε την επιτυχία και την αναγνώριση που έχουμε κερδίσει μόνο με την αξία μας.
Και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που δεν υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στις επιστήμες. Ενώ η σεξουαλική παρενόχληση είναι επίσης μεγάλο θέμα, πρέπει να εξετάσουμε βαθύτερα τις έμφυλες διακρίσεις. Σε εκείνες τις γυναίκες που καταφέρνουν να φτάσουν σε ανώτερες θέσεις συχνά λέγεται ότι πήραν αυτή τη δουλειά ή εκείνο το βραβείο μόνο γιατί είναι γυναίκες, υπονοώντας ότι ο τομέας επιτρέπει την είσοδο σε γυναίκες που δεν το αξίζουν μόνο και μόνο για να αυξήσει τον αριθμό τους. Αλλά στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι πολλές από τις γυναίκες στις επιστήμες πρέπει να είναι πολύ πιο ικανές από τους άντρες για να έχουν οποιαδήποτε εξέλιξη στον τομέα. Και ποιος θέλει να το παραδεχτεί αυτό;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου