... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Έρευνα: Ζει και βασιλεύει η σεξουαλική βία στα πανεπιστήμια της Αυστραλίας

Αποτέλεσμα εικόνας για σεξουαλικη κακοποίηση
Περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές στην Αυστραλία παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά το 2016 και τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες ή μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΔ, σύμφωνα με μια έρευνα της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία ζητά την ανάληψη δράσης προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30.000 φοιτητές από τα 39 πανεπιστήμια της Αυστραλίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 51% από αυτούς παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά τουλάχιστον μία φορά το 2016. Σχεδόν το 7% δέχτηκε σεξουαλική επίθεση τουλάχιστον μία φορά το 2015 ή το 2016. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να δεχτούν παρενόχληση και τριπλάσιες πιθανότητες να πέσουν θύματα επίθεσης. Ειδικότερα, περισσότερες από έξι στις 10 (ποσοστό 63%) είπαν ότι έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά. Δυσανάλογα υψηλό είναι και το ποσοστό παρενόχλησης μεταξύ των φοιτητών που ανήκουν στην κοινότητα των ΛΟΑΔ: τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 75%) ανέφεραν ότι παρενοχλήθηκαν πέρυσι.
«Είναι προφανές ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν τέτοιες συμπεριφορές και να οικοδομήσουν μια κουλτούρα που θα ανταποκρίνεται ανάλογα σε τέτοια επεισόδια, στηρίζοντας τα θύματα και επιβάλλοντας κυρώσεις στους δράστες» ανέφερε η Κέιτ Τζένκινς, η επίτροπος Διακρίσεων των Φύλων, σε μια έκθεσή της που συνοδεύει την έρευνα.
Κλειστά στόματα
Παρά τον υψηλό αριθμό των προσώπων που δήλωσαν ότι παρενοχλήθηκαν ή δέχτηκαν επίθεση, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατήγγειλαν επισήμως το γεγονός. Το 94% όσων είπαν ότι παρενοχλήθηκαν και το 87% όσων βίωσαν μια επίθεση, δεν έκαναν επίσημη αναφορά στις αρχές ή στο πανεπιστήμιο όπου φοιτούν.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο 8 σημείων που ενθαρρύνει τη διεύθυνση των πανεπιστημίων να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και να επιμορφώσει τους φοιτητές σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση.
Ο υπουργός Παιδείας της Αυστραλίας, Σάιμον Μπέρμιγχαμ, είπε ότι έγραψε σε όλα τα πανεπιστήμια, ζητώντας τους να του αναφέρουν τι σκοπεύουν να πράξουν με αφορμή αυτήν την έρευνα. «Η σεξουαλική κακοποίηση και η παρενόχληση δεν έχουν θέση στα αυστραλιανά πανεπιστήμια, όπως δεν έχουν θέση και πουθενά αλλού στην Αυστραλία» σχολίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: