Οι γυναίκες της Ινδίας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους υπό το hashtag #AintNoCinderella(Δεν είμαι η Σταχτοπούτα) διεκδικώντας τα βασικά τους δικαιώματα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «πλημμύρισαν» με φωτογραφίες από νυχτερινές εξόδους νεαρών γυναικών, σε μια ένδειξη αντίδρασης στα πρωτοφανή σχόλια πολιτικού, ο οποίος αναφερόμενος σε παρ’ ολίγον θύμα σεξουαλικής επίθεσης, σχολίασε πως δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν γυναίκες έξω τη νύχτα.
Όλα ξεκίνησαν όταν μία 29χρονη Ινδή κατήγγειλε πως το βράδυ του Σαββάτου δύο άντρες ακολούθησαν το όχημά της και επιχείρησαν να την απαγάγουν. Το περιστατικό σημειώθηκε στην βόρεια πόλη Chandigarh στην πολιτεία Haryana, καθώς η γυναίκα γύριζε σπίτι της από την δουλειά.
Η 29χρονη, που εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός, ανήρτησε στην προσωπική της σελίδα στο facebook μία πλήρη περιγραφή της περιπέτειάς της. «Πανικοβλήθηκα γιατί θα με έπιαναν, αλλά έκανα μία μανούβρα και κατάφερα να συνεχίσω την πορεία μου», έγραψε περιγράφοντας πως οι δύο δράστες «έκλεισαν» το όχημά της και επιχείρησαν να ανοίξουν την πόρτα του οδηγού.
«Τα χέρια μου έτρεμαν, έτρεμα ολόκληρη από τον φόβο μου, έκλαιγα, γιατί δεν ήξερα αν θα έφτανα σπίτι μου το βράδυ».
Όπως αναφέρει το Reuters, η 29χρονη δήλωσε πως ένας εκ των ανδρών που την ακολούθησαν είναι γιος επιφανούς πολιτικού της πολιτείας Haryana, που ανήκει στην παράταξη του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι (BJP).
Η αστυνομία εντόπισε τους δύο άνδρες, τους συνέλαβε και στη συνέχεια τους άφησε ελεύθερους με εγγύηση, την ώρα που ο αντιπρόεδρος του BJP στην πολιτεία, Ραμβίρ Μπάτι, θεωρεί την 29χρονη "ένοχη" για το περιστατικό, σημειώνοντας πως "δεν θα έπρεπε να είναι έξω τόσο αργά το βράδυ".
«Δεν θα έπρεπε να βγει έξω στις 12 το βράδυ. Γιατί οδηγούσε τόσο αργά;», διερωτήθηκε σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό το βράδυ της Δευτέρας, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις.
Το Twitter από τότε κατακλιστεί από φωτογραφίες γυναικών σε νυχτερινές εξόδους, που θέλουν έτσι να καταδικάσουν τα σχόλια του Μπάτι.
«Είμαι έξω στις 12, δεν σημαίνει πως πρέπει να βιαστώ, να παρενοχληθώ ή να κυνηγηθώ. Η αξιοπρέπεια μου είναι δικαίωμά μου. #AintNoCinderella», έγραψε στα social media η Σαρμίσθα Μουκχέργιε, βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης στο Κογκρέσο, συνοδεύοντας την ανάρτησή της με μια... νυχτερινή φωτογραφία της.
Αγαπητή οπισθοδρομική Ινδία, θα κάνω ότι θέλω, μέρα ή νύχτα. Μην σκεφτείς καν πως έχεις το δικαίωμα να με σταματήσεις #AintNoCinderella
», έγραψε άλλη χρήστης, που συνόδευσε το ποστ με μία φωτογραφία της από βραδινή έξοδο.
Οι γυναίκες στην Ινδία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με πληθώρα προκλήσεων.Άλλες αναγκάζονται να παντρευτούν όταν είναι ακόμη παιδιά, άλλες πάλι πέφτουν θύματα άγριων δολοφονιών ή επιθέσεων. Όλα αυτά σε μία χώρα όπου είναι βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση πως οι γυναίκες είναι κατώτερο φύλο.
Υπήρξαν 327.394 καταγγελίες για επιθέσεις, βιασμούς, απαγωγές και περιπτώσεις συζυγικής βίας, μεταξύ άλλων, μόνο το 2015. Το ποσοστό αυτό ήταν αυξημένο κατά 40% σε σχέση με τα περιστατικά του 2011, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Καταγραφής Εγκλημάτων της Ινδίας.
Η υπόθεση ομαδικού βιασμού και δολοφονίας μίας 23χρονης γυναίκας σε λεωφορείο στο Δελχί τον Δεκέμβριο του 2012 συγκλόνισε την χώρα και ανάγκασε τις Αρχές να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά των παραβατών.
Παρ’ όλα όμως σε όλη την χώρα οι γυναίκες συνεχίζουν να ζουν με τον φόβο της επίθεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου