«Τα πιο επικίνδυνα σύνορα είναι αυτά που χαράσσουμε στο μυαλό μας. Όλοι το έχουμε βιώσει. Εμείς, μαζί μπορούμε να τα ξεπεράσουμε».
Έχοντας τη φράση αυτή ως σύνθημα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υλοποιεί καμπάνια ευαισθητοποίησης, με την υποστήριξη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, και με στόχο την αποδόμηση των αρνητικών στερεοτύπων που υπάρχουν γύρω από τους μετανάστες.
Ένας έφηβος, μία εργαζόμενη γυναίκα, ένας ιδιοκτήτης εστατορίου, ένας ηλικιωμένος, ένα ζευγάρι νέων περιγράφουν με αρνητική διάθεση τους μετανάστες: είναι τρομοκράτες, αλλόθρησκοι, κλέφτες. Κι όμως αποκαλύπτουν ότι τα στερεότυπα αυτά έχουν βιώσει οι ίδιοι ως Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ.
Η καμπάνια #StopMindBorders, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, περιλαμβάνει έξι τηλεοπτικά σποτ και έντυπο υλικό (αφίσες, αυτοκόλλητα, καρτ ποστάλ) και χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση DG Home της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στα βίντεο πρωταγωνιστούν ηθοποιοί, οι οποίοι όμως παρουσιάζουν ιστορίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα και βιώματα. «Είμαστε μια χώρα μεταναστών. Πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε και να επιζητούμε τη διαφορετικότητα. Πρέπει να καλωσορίσουμε τους ανθρώπους αυτούς», παρατήρησε κατά τη διάρκεια αποψινής εκδήλωσης παρουσίασης της καμπάνιας ο ηθοποιός, Κώστας Σφυρικίδης, ο οποίος είναι παιδί μεταναστών από τον Πόντο.
«Τα σποτάκια αυτά πιστεύω ότι θα βοηθήσουν να φύγουμε από τα στερεότυπα», τόνισε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε μια καμπή, και τώρα η ένταξη είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Θα πρέπει οι άνθρωποι που έρχονται να ενταχθούν πλήρως για να αποφύγουμε φαινόμενα ρατσισμού ή ξενοφοβίας».
«Η δουλειά αυτή υπενθυμίζει ότι αυτά που λέγονται για τους μετανάστες είναι αυτά που λέχθηκαν για τους παππούδες και τους θείους μας και αυτά που κινδυνεύουν να λεχθούν για τους νέους μετανάστες, που είναι οι Έλληνες στο εξωτερικό», παρατήρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
«Ξεκινάμε μια προσπάθεια που στηρίζεται το πώς ο λαός μας αντιμετώπισε αυτή τη μεγάλη κρίση. Κερδίσαμε την αξιοπρέπειά μας από τον τρόπο που φερθήκαμε στους πρόσφυγες και μετανάστες» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Αναφέρομαι σε πρόσφυγες και μετανάστες, για να εξοικειώσω τη λέξη μετανάστης με τα αυτιά μας, για να πάψουμε να αθωώνουμε τον πρόσφυγα και να ενοχοποιούμε τον μετανάστη».
Ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε πάντως, ότι στο θέμα της ένταξης «ως υπουργείο μείναμε πίσω, αλλά τώρα μπορούμε να ασχοληθούμε με την ένταξη, να αποδώσουμε δικαιώματα σε όλους, ανεξάρτητα με το ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν». Για την ένταξη θα υπάρξει διυπουργική συνεργασία, εξήγησε ο υπουργός, «και κατά την άποψή μου οι προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η γλώσσα και η δουλειά. Για το τελευταίο πρέπει να ληφθούν υπόψη πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Νομικά οι πρόσφυγες έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται, αλλά το ζήτημα είναι πώς δεν θα αξιοποιηθεί αυτό από την ακροδεξιά. Επίσης, μαζί με τη γλώσσα θα πρέπει να διδάξουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις…».
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου