Πρόσφατα και δημοφιλή περιστατικά, περιγράφουν μερικές από τις πιο σοβαρές εμπειρίες που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν διαδικτυακά, από προσβολές προς γυναίκες δημοσιογράφους έως την κυκλοφορία προσωπικών, γυμνών φωτογραφιών διασημοτήτων.
Μια νέα έρευνα προερχόμενη από το Pew Research Center αποκαλύπτει ότι ενώ οι άνδρες είναι περισσότερο πιθανό να βιώσουν οποιαδήποτε μορφή διαδικτυακής παρενόχλησης, στις γυναίκες καταγράφονται υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής πίεσης από τις εμπειρίες τους, καθώς και διαφορετική συμπεριφορά όσον αφορά τις αιτίες που κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους περιστατικά.
Συνολικά, το 41% των Αμερικανών έχει βιώσει διαδικτυακή παρενόχληση, η οποία ορίζεται στην έρευνα ως προσβλητική, στοχευμένα ντροπιαστική, απειλητική, σεξουαλική ή παρενόχληση μεγάλης χρονικής διάρκειας. Όμως, ο συναισθηματικός αντίκτυπος της διαδικτυακής παρενόχλησης τείνει να γίνεται αισθητός περισσότερο έντονα στις γυναίκες. Για παράδειγμα, το 35% των γυναικών που έχουν βιώσει οποιαδήποτε μορφή διαδικτυακής παρενόχλησης, δηλώνει ότι το πιο πρόσφατο περιστατικό τους ήταν πολύ έως υπερβολικά ταραχώδες, περισσότερο από αυτό των ανδρών που βρέθηκαν στο διαδικτυακό στόχαστρο (16%). (Μια παρόμοια ρήξη προέκυψε στην έρευνα του Pew Research Center που πραγματοποιήθηκε το 2014, πάνω στο ίδιο θέμα. Τότε, το 38% των γυναικών και το 17% των ανδρών που υπήρξαν θύματα, αισθάνθηκαν θλίψη εξαιτίας της παρενόχλησης).
Επιπλέον, υπάρχουν και διαφορές στο φύλο στο πώς βλέπουν τη διαδικτυακή παρενόχληση ως δημόσιο θέμα. Επτά στις δέκα γυναίκες (70%) ισχυρίζονται ότι βλέπουν τη διαδικτυακή παρενόχληση ως ένα μεγάλο πρόβλημα, σε σύγκριση με το 54% στους άνδρες. Οι νεότερες γυναίκες-ηλικίας 18-29-είναι εξαιρετικά πιθανό να πουν το εξής: Περισσότερο από οκτώ στις δέκα (83%) ισχυρίζονται ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, σε σύγκριση με το 55% των ανδρών της ίδιας ηλικίας.
Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να πουν ότι πρέπει να αισθανόμαστε ευπρόσδεκτοι και ασφαλείς σε διαδικτυακούς χώρους (63% με 43%), ενώ οι άνδρες θα υποστηρίξουν την άποψη ότι πρέπει να εκφραζόμαστε ελεύθερα, περισσότερο από τις γυναίκες (56% με 36%). Ένα μέσο ποσοστό γυναικών,παρομοίως,ισχυρίζονται ότι το προσβλητικό διαδικτυακό περιεχόμενο πολύ συχνά δεν χαρακτηρίζεται ως μεγάλης σημασίας. Αντιθέτως, το 64% των ανδρών-και 73% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29-ισχυρίζονται ότι πολλοί θεωρούν το συγκεκριμένο περιεχόμενο πολύ σοβαρό.
Ακόμα μια διαφορά μεταξύ των ανδρών και γυναικών παρατηρείται στον τρόπο με τον οποίο αποτρέπουν και διαχειρίζονται τη διαδικτυακή παρενόχληση. Οι άνδρες πιστεύουν ότι η ανανεωμένη πολιτική και τα εργαλεία των διαδικτυακών εταιριών, είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση, όσον αφορά την παρενόχληση (39% έναντι 31%), ενώ οι γυναίκες θα προτιμήσουν πιο ισχυρούς νόμους (36% έναντι 24%). Επιπλέον, οι γυναίκες θα ισχυριστούν περισσότερο από τους άνδρες ότι η επιβολή του νόμου αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζει τη διαδικτυακή παρενόχληση αρκετά σοβαρά (46% έναντι 39%).
Διαφορές παρατηρούνται και στα είδη εμπειριών που έχουν βιώσει οι άνδρες και οι γυναίκες στο διαδίκτυο, καθώς συνολικά το 44% των ανδρών και το 37% των γυναικών έχουν αντιμετωπίσει μια μορφή διαδικτυακής παρενόχλησης. Για τους άνδρες αποτελεί πιο συχνό φαινόμενο να τους έχουν αποκαλέσει με προσβλητικά μηνύματα διαδικτυακά, από τις γυναίκες (30% έναντι 23%) ή να έχουν δεχθεί σωματική απειλή (12% έναντι 8%).
Αντιθέτως, οι γυναίκες- και κυρίως οι πιο νεαρές ηλικίες- δέχονται σεξουαλικές παρενοχλήσεις διαδικτυακής κακοποίησης, σε υψηλότερο βαθμό από τους άνδρες. Ένα 21% γυναικών ηλικίας 18 έως 29 έχουν δεχθεί διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση, ένα ποσό που είναι περισσότερο από το διπλάσιο των ανδρών που ανήκουν στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ (9%). Επιπλέον, το 53% των νεαρών γυναικών ισχυρίζεται ότι έχει λάβει άσεμνες εικόνες, χωρίς να τις έχουν ζητήσει (σε σύγκριση με το 37% των νεαρών ανδρών).
Τέλος, συνολικά, το 11% των γυναικών έχει λάβει παρενόχληση συγκεκριμένα για το φύλο, σε σύγκριση με το 5% των ανδρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου